Hlavní obsah

Trump spustí novou sociální síť. Vzbudilo to zájem investorů i vyšetřování

Foto: Profimedia.cz

Trump zakládá sociální síť, čelí však vyšetřování.

Reklama

Exprezident Spojených států chystá vlastní sociální síť Truth Social. Ta v současné době funguje ve zkušební verzi, ale mezi investory již vzbudila velký zájem. A také u úřadů – ty její vstup na burzu prošetřují.

Článek

Společnost Digital World Acquisition (DWAC), která na akciový trh ve Spojených státech uvede firmu Trump Media & Technology Group (TMTG) bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, si od skupiny investorů zajistila miliardu dolarů. Trump chce prostřednictvím DWAC uvést na trh novou platformu pro sociální média nazvanou Truth Social (v překladu Pravda).

Společnost DWAC patří mezi podniky souhrnně označované zkratkou SPAC. Cílem takových firem je převzít vhodný podnik a sloučit se s ním, čímž se relativně snadno a rychle dostane na burzu. Fúzi s Trumpovou společností oznámila na konci října.

Cena akcie se zvedla z 10 dolarů na více než 90 dolarů.
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„Oznámení této fúze způsobilo nákupní horečku na burze. Cena akcie se zvedla z 10 dolarů na více než 90 dolarů. Následně však klesala na aktuálních 44 dolarů. I tak udělala investorům velkou radost,“ uvedl Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities.

Od začátku října se akcie společnosti zhodnotily asi o 340 procent.

O investici do společného partnerství má zájem i sama DWAC, která uvedla, že do projektu vloží až 293 milionů dolarů. Transakce tak podniku zajistí kapitál v objemu zhruba 1,25 miliardy dolarů (přes 28 miliard Kč).

Trump Media & Technology Group ještě musí zprovoznit příslušnou aplikaci, přes kterou bude nová sociální síť fungovat. DWAC ani Trumpova firma neuvedly, kdo jsou investoři, kteří do partnerství vloží miliardu dolarů.

Trump o záměru založit vlastní sociální síť hovořil už v době, když mu provozovatelé sociálních sítí Facebook a Twitter zrušili profily v souvislosti s útoky Trumpových příznivců na sídlo amerického Kapitolu z letošního 6. ledna.

Velkým bankám na Wall Street se do spolupráce s Trumpem příliš nechce, podle zdrojů Reuters se obávají ztráty dobré pověsti. Očekávalo se ale, že zájem budou mít právě hedgeové fondy a bohatí jednotlivci.

„Truth Social nebudí jen nadšení, ale stává se i terčem kritiky. Například deník Wall Street Journal upozornil, že Donald Trump během svého působení ve funkci prezidenta řekl 30 573 lživých nebo zavádějících výroků. Otázkou tedy je, jak bude vypadat sociální síť, kde Donald Trump obsadí hlavní roli,“ dodává Křeček.

SPAC společnost

Firmy SPAC (z anglických slov Special Purpose Acquisition Companies) zažívají v posledních letech rozmach. Taková firma nejprve vydá akcie v rámci primární veřejné nabídky (IPO), vstoupí na burzu a pak hledá vhodný cíl k převzetí. Investoři, kteří si akcie SPAC koupí, zpočátku nevědí, jaký podnik firma nakonec převezme.

Trumpova firma čelí vyšetřování regulátorů

Společnost DWAC, která sfúzovala s Trumpovou mediální firmou, je aktuálně vyšetřována federálními regulátory včetně Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států (SEC). V pondělí to uvedl zpravodajský server CNBC.

DWAC zároveň uvedla, že regulátor SEC ji na začátku listopadu požádal o dokumenty týkající se komunikace mezi ní a Trumpovou TMTG včetně zasedání její rady, zásad a postupů týkajících se obchodování, identifikace bankovních, telefonních a e-mailových adres a identit určitých investorů.

V celé věci jde o to, že se určitá skupina lidí podle CNBC sešla už v dubnu na videokonferenci, aby projednala dohodu o financování plánované mediální společnosti.

Senátorka za Massachusetts Elizabeth Warrenová přibližně v polovině listopadu požádala regulační úřad SEC, aby prošetřil navrhované sloučení TMTG s DWAC kvůli možnému porušení zákonů o cenných papírech. Včetně toho, aby dostatečně prošetřil, kdy jednání o dohodě začala.

Podle serveru CNBC se firma DWAC mohla dopustit porušení pravidel regulátorů tím, že vedla soukromé a nezveřejněné diskuse o fúzi již letos v květnu, přičemž tyto informace vynechala v podání pro regulační úřad SEC i v dalších veřejných prohlášeních.

Reklama

Doporučované