Hlavní obsah

V příštím roce vsaďte na růstové tituly, radí Morgan Stanley

Vše se mění, i rady investorů, jaké akcie nakupovat.

Reklama

Rok 2022 bude podle významné investiční banky Morgan Stanley rokem pečlivého výběru jednotlivých růstových akcií, protože výkon akciových indexů bude slábnout. Jaké konkrétní tituly banka pro příští rok doporučuje?

Článek

Americká banka Morgan Stanley předpovídá, že výnos akciového indexu S&P 500 v příštím roce nebude tak výrazný jako letos, a proto bude lepší volbou sázka na jednotlivé růstové akciové tituly. Banka zároveň očekává vyšší volatilitu v důsledku nejistoty okolo pokračujícího ekonomického oživení.

Indexoví investoři měli podle banky v letošním roce doslova žně a byl to pro ně jeden nejlepších roků za poslední dekádu. Index S&P 500 zahrnující akcie 500 největších amerických podniků na burze ke konci listopadu letošního roku vzrostl o více než 20 procent.

Růstová akcie

Růstová akcie je taková akcie společnosti, u které se očekává, že její tržby a zisky porostou tempem výrazně vyšším, než je průměrný růst trhu. U těchto akcií se zpravidla nevyplácí dividendy.

Je to především z toho důvodu, že emitenty růstových akcií jsou obvykle společnosti, které chtějí reinvestovat veškeré nashromážděné zisky, aby v krátkodobém horizontu urychlily svůj růst.

Pro kontext, podle údajů společnosti Berkshire Hathaway rostl index od roku 1965 v průměru 10,2 procent ročně včetně dividend. Podle stratégů Morgan Stanley však „mejdan“ v příštím roce skončí, respektive zpomalí.

Ve svém základním scénáři pro rok 2022 banka očekává, že index S&P 500 se bude pohybovat v okolí 4 400 bodů, což je necelých 200 bodů pod současnou hladinou. V rámci „býčího“ neboli rostoucího scénáře pak banka naopak očekává růst směrem k úrovni 5 000 bodů, tedy o necelých devět procent výše, než je aktuální úroveň.

Pokud ale chtějí investoři v příštím roce dosáhnout atraktivnějších výnosů, měli by podle Morgan Stanley upřít pozornost na výběr konkrétních akciových titulů, a nikoliv tedy na celé indexy. Konkrétní růstové akcie by měly svým výkonem indexy překonat, a to především díky volatilitě, která poroste společně s nejistotou kolem dalšího hospodářského oživení.

„V příštích letech očekáváme prostředí rychlých oživení a propadů sužované vyššími cenami a náklady, ale také nepředvídatelnou nabídkou a poptávkou v ekonomice,“ uvedl Mike Wilson, hlavní akciový stratég Morgan Stanley pro americký trh.

„Pokud přemýšlíme o našich prognózách na příští rok, nejistota kolem hospodářských výsledků společností poroste, stejně tak i nejistota okolo ekonomického vývoje. Výnosy dluhopisů budou vyšší a ocenění akcií poklesne,“ odhaduje Wilson, a doplňuje: „Sečteno a podtrženo, rok 2022 bude podle našeho názoru více o jednotlivých akciích než o celých sektorech.

Banka Morgan Stanley v detailnějším výhledu nabídla investorům akcie z různých segmentů trhu, od technologií až například po firmy z odvětví zdravotní péče. Právě tyto akcie by měly během příštího roku svým výkonem překonat hlavní indexy.

Reklama

Doporučované