Hlavní obsah

„Věštec z Omahy“ koupil za miliardu dolarů podíl v herním kolosu

Foto: Shutterstock.com

Miliardář Warren Buffett investoval do herního obra. (Ilustrační snímek).

Reklama

Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta v loňském roce koupila akcie firmy Activision Blizzard, která vyvíjí videohry. Zaplatila za ně zhruba jednu miliardu dolarů.

Článek

Investiční impérium Berkshire Hathaway slavného investora a filantropa Warrena Buffetta koupila ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku akcie zábavního kolosu Activision Blizzard. Ten mimo jiné vlastní hry jako Call of Duty, Candy Crush nebo World of Warcraft.

Jeden z nejbohatších lidí na zemi za podíl ve společnosti zaplatil zhruba jednu miliardu dolarů, tedy asi přibližně 21,5 miliardy korun, čímž získal ve firmě dvouprocentní podíl, jak ukazují nyní zveřejněné záznamy za loňské čtvrté čtvrtletí, které Buffettova společnost podala americké Komisi pro cenné papíry.

Investice do herní společnosti je v Buffettově případě překvapivým krokem. Americký miliardář se investicím do technologických společností dlouhodobě vyhýbá, protože je podle něj příliš těžké vybírat v tomto sektoru dlouhodobé vítěze. Byla to tak jedna z mála sázek na technologickou firmu, kterou kdy Berkshire uskutečnila. A zatím se zdá, že udělala dobře.

Na konci loňského roku vlastnila společnost Berkshire Hathaway 14,66 milionu akcií firmy Activision Blizzard. Hodnota podílu v té době činila 975 milionů dolarů. Od začátku letošního roku cena akcií firmy zpevnila o více než 22 procenta na cenu 81,50 dolaru za akcii.

Přitom ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku akcie klesly až na 56,40 dolaru, tedy o 45 procent od svého únorového vrcholu, a to kvůli žalobě týkající se toho, že firma podporovala sexistickou kulturu a platila ženám méně než mužům.

Úspěšná investice

Finančník přezdívaný „věštec z Omahy“ do Activision Blizzard investoval již poměrně dlouho předtím, než o plánované akvizici herního vývojáře informovala technologická společnost Microsoft. Díky tomu už na této investici výrazně vydělal, protože Microsoft v polovině ledna oznámil, že firmu Activision za 68,7 miliardy dolarů převezme.

Activision Blizzard

Společnost Activision Blizzard distribuuje videohry po celém světě a provozuje on-line platformy, které umožňují „kliknout a hrát“. Společnost původně vznikla fúzí Activision a Vivendi Games, dceřiné společnosti skupiny Vivendi.

Spojením těchto softwarových firem v roce 2007 vznikla dnešní společnost Activision Blizzard. Její hry jsou velmi populární, například u titulu „Call of Duty: Black Ops II“ dosáhla firma za 24 hodin po zveřejnění obratu přes 500 milionů dolarů. Activision Blizzard ve svých zhruba 30 studiích a pobočkách po celém světě zaměstnává kolem deseti tisíců lidí.

Americká softwarová společnost Microsoft v lednu oznámila, že za 68,7 miliardy dolarů vydavatele interaktivního zábavního obsahu koupí. Microsoft se díky tomu podle vlastního výpočtu stane třetí největší herní společností podle objemu tržeb. A to za čínským Tencentem a japonskou Sony. Jde také o největší herní obchod v historii.

Ostatní změny v portfoliu Berskhire Hathaway v hodnotě zhruba 330 miliard dolarů byly pro jedenadevadesátiletého Buffetta běžnější záležitostí. Například zvýšení investice do ropného gigantu Chevron, zrušení podílu ve společnosti Teva Pharmaceuticals a omezení investic do několika dalších výrobců léčiv, upozornila agentura AP.

Buffettova Berkshire Hathaway nadále vlastní řadu podniků včetně výrobce cukrovinek See's Candies či pojišťovny automobilů Geico a drží mnohamiliardové podíly ve společnostech Apple, Coca-Cola a dalších významných korporacích.

Celkově se hodnota amerického akciového portfolia Berkshire v posledním čtvrtletí roku 2021 zvýšila o 13 procent na 331 miliard dolarů. Na konci září se také pyšnila 149 miliardami dolarů v hotovosti a krátkodobých investicích.

Slavný investor se podle finančního serveru Business Finance už několik let nemůže dočkat, až bude moci použít část hotovosti Berkshire Hathaway na významný podíl ve veřejné společnosti nebo na velkou akvizici.

V době, kdy jsou akcie blízko svých historických maxim a kdy soukromé kapitálové společnosti a takzvané SPAC společnosti (speciální společnosti, které získají peníze od investorů, umístí své akcie na burzu a pak za ně nakupují již fungující firmy) tlačí ceny podniků vzhůru, se mu však nedaří najít výhodné nabídky.

Vzhledem k tomu, že Buffett v poslední době neuskutečnil žádné velké obchody, investoval miliardy dolarů do zpětného odkupu akcií. Očekává se, že jeho společnost ve své výroční zprávě koncem února zveřejní, že odkupy akcií v roce 2021 dosáhly rekordní výše 25 miliard dolarů.

Reklama

Doporučované