Hlavní obsah

Cena akcií Tesly je největší záhadou burzy

Foto: Shutterstock.com

Kolik budou stát akcie Muskovy automobilky? Toť obtížná otázka. Ilustrační foto.

Reklama

Kam se vydají akcie Tesly v horizontu 12 měsíců? To je otázka, na které se analytici rozhodně neshodnou. Rozptyl v jejich cenových odhadech je velmi široký a současně největší ze všech akcií v americkém akciovém indexu S&P 500.

Článek

Automobilka Tesla vypadá v současné době více než kdy jindy jako vyspělá společnost, která s dlouhodobými výrobními cíli dosahuje zisků jedenáct čtvrtletí po sobě. Přesto se analytici nemohou shodnout na tom, kam se akcie společnosti Elona Muska v příštích měsících vydají.

Jejich odhady pro následujících 12 měsíců, kam akcie této americké automobilky zamíří, se podle údajů agentury Bloomberg pohybují od nejnižší hodnoty 250 dolarů po nejvyšší hodnotu 1620 dolarů. To je největší rozdíl ze všech společností v akciovém indexu S&P 500. Cena jedné akcie v pondělí stála necelých 760 dolarů.

„Je velmi obtížné ocenit společnost Tesla, protože někteří ji považují za technologickou společnost, která se zapojuje do několika masivních trhů, od autonomie, elektromobility, robotiky až po energetiku,“ řekl pro Bloomberg Gene Munster, bývalý analytik pro technologie, který je nyní řídícím partnerem společnosti Loup Ventures. „Ostatní v ní vidí jen další automobilku. Váš pohled ovlivňuje to, na kterou stranu mince se díváte,“ doplňuje.

Akcioví analytici se většinou v odhadech na společnosti z indexu S&P 500 a na budoucí vývoj cen jejich akcií shodují. Pouze v jednom procentu případů je nejvyšší cílová cena více než třikrát vyšší než nejnižší. Ovšem u automobilky Tesla je nyní nejvíce optimistický výhled 6,5krát vyšší než ten nejpesimističtější.

Muskova velká popularita a nepopiratelný „cool faktor“ vozů Tesla pomohly investice do akcií podpořit. Nicméně, to analytikům rozhodně nepomáhá odhadnout, kolik bude společnost v příštích letech vydělávat.

Drahé akcie

„Při pohledu na druhou polovinu tohoto desetiletí a dále je stále obtížné modelovat, jak bude vypadat dlouhodobý růst tržeb a zisků,“ říká Garrett Nelson, analytik společnosti CFRA Research. Jako velkou neznámou označil budoucnost prodeje softwaru, robota Optimus a solárních produktů. Nelson očekává, že akcie do jednoho roku atakují cenu 1 350 dolarů.

I pokud bychom považovali Teslu spíše za technologickou společnost než za automobilku, její cena vypadá podle analytiků výrazně dražší v porovnání s ostatními světovými automobilkami. Její násobek ceny a zisku je zároveň vyšší než u všech takzvaných FAANG akcií (Facebook, Amazon, Apple, Netflix a Google), které mají podobnou pověst jako rychle rostoucí podniky a oddané základny fanoušků – investorů.

„Očekávání ohledně budoucích prodejů automobilů, která jsou započtená do ceny akcií, byla vždy směšná,“ řekl David Trainer, výkonný ředitel výzkumné společnosti New Constructs, která má pro akcie Tesly doporučení prodat. Propast mezi současnými a budoucími zisky, které vyplývají z ceny akcií, zůstává velká, dodal.

Býci, tedy ti, co sází na růst akcií, se však mohou opřít o historii. Akcie společnosti Tesla od svého vstupu na burzu v roce 2010 vzrostly o více než 22 tisíc procent, což investorům přináší roční výnos 58 procent. Naproti tomu index S&P 500 za stejné období investorům přinesl výnos včetně dividend 373 procent, což představuje průměrně 15 procent ročně.

Nadšení investorů pro akcie Muskovy automobilky nezmenšilo ani ekonomické a politické pozadí. Jen minulý měsíc zvýšila společnost Ark Investment Management Cathie Woodové cenový cíl akcií a nyní očekává, že se do roku 2026 více než zečtyřnásobí na 4 600 dolarů.

A je tu také Muskova zmíněná popularita. Výkonný ředitel automobilky se těší obrovské oblibě u drobných investorů, a to není něco, co by se dalo u akcií snadno ocenit.

„Snad žádná jiná veřejně známá osobnost nevzbuzuje takovou pozornost u drobných investorů jako Elon Musk,“ řekl Robert Schein, investiční ředitel společnosti Blanke Schein Wealth Management.

Vyřazení z ESG

Navzdory zaměření Tesly na výrobu elektrických vozidel, solárních panelů a baterií, byla společnost vyřazena z indexu S&P 500 ESG, jenž zahrnuje společnosti kladoucí důraz na ekologii, etiku a udržitelný ekonomický rozvoj.

Správci prestižního ukazatele své rozhodnutí odůvodnili několika problémy, které automobilku provázejí v poslední době. Jde například o obvinění z rasové diskriminace na pracovišti nebo dopravní havárie, které měl zavinit autopilot ve vozech Tesly.

Samotné rozhodnutí rozhořčilo Elona Muska, který ESG označil doslova za podvod. „S&P 500 zařadila Exxon (americký ropný gigant – pozn. red.) mezi deset nejlepších podniků na světě, které se starají o životní prostředí, a Tesla se do žebříčku ani nedostane! ESG je podvod využívaný jako zbraň pokryteckými bojovníky za sociální spravedlnost,“ napsal Musk.

Reklama

Doporučované