Hlavní obsah

Železná opona nad Ruskem: Ztrácejí aerolinky i největší cestovka

Foto: Shutterstock.com

Ruská agrese způsobila chaos na evropském nebi. Ilustrační foto.

Reklama

Ruská agrese vyvolala na nebi v Evropě takový chaos, jaký nepanoval ani během koronavirové pandemie. Vzájemné embargo mezi Evropskou unií a Ruskem doléhá na aerolinky, problém může mít i největší světová cestovka.

Článek

Severní brána do Asie se zavřela. I to je důsledek vzájemného embarga mezi evropskými státy a Ruskem. Právě letové koridory přes Rusko využívalo mnoho leteckých společností k cestování do asijských zemí. Aktuálně tak nezbývá než volit mnohonásobně delší trasy oproti obvyklému provozu.

Letecké společnosti v důsledku ruské invaze mění své trasy kolem Ukrajiny, přičemž pro celý ruský vzdušný prostor bylo vydáno oznámení pro letecké mise a většina letů mezi Asií a Evropou bude muset být buď přesměrována nebo z ekonomických důvodům zrušena.

Například letecké společnosti Lufthansa, Air France-KLM, Finnair a Virgin Atlantic už zrušily kvůli problémům s uzavřeným vzdušným prostorem lety do severní Asie. Aerolinky, které se sotva otřepaly z koronavirové pandemie a omezeného cestování během vánočních svátků, tak dostávají další zásah.

Asi nejvíce celá situace dopadá na společnost Finnair, která je vlajkovou aerolinkou Finska, závislá právě na přeletech přes Rusko do Asie. Hodnota akcií tohoto přepravce poklesla od pondělí zhruba o třetinu.

O téměř 20 procent hodnoty pak ve stejném období klesají akcie letecké holdingové společnosti SAS Group, která vlastní Scandinavian Airlines. Tyto aerolinky zase byly nuceny přerušit spoje z Kodaně do Tokia.

„Obcházení ruského vzdušného prostoru značně prodlužuje dobu letu do Asie, a provoz většiny našich osobních a nákladních letů do Asie proto není ekonomicky udržitelný nebo konkurenceschopný,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Finnair Topi Manner. Dodal zároveň, že společnost naprosto rozumí rozhodnutí Evropské unie vzdušný prostor uzavřít.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Na uzavření vzdušného prostoru začíná doplácet i nízkonákladový přepravce Ryanair. „Následujících 12 měsíců bude pro většinu leteckých společností velmi obtížných, a to samozřejmě kvůli ruské invazi na Ukrajinu,“ řekl agentuře Reuters Michael O'Leary, šéf irské aerolinky Ryanair.

O'Leary také poznamenal, že kromě omezení letů představuje pro aerolinky velký problém pokračující zdražování ropy v důsledku ekonomických sankcí, dále tak podle něj budou zdražovat letecká paliva. Ryanair, stejně jako většina ostatních leteckých společností, minulý týden pozastavil všechny své lety na Ukrajinu a z Ukrajiny.

Největší cestovka v ohrožení?

Strach z války na Ukrajině může doléhat také na některé cestovní kanceláře. Německá společnost Tui, která je největší cestovkou na světě, má možná ještě jeden problém. Třetinový vlastník této společnosti, Alexej Mordašov, se v pondělí ocitl na seznamu sankcionovaných Rusů.

Emoce se v tomto kontextu pokusil uklidnit šéf Tui Fritz Joussen. Ten trvá na tom, že působení Mordašova ve firmě problém nepředstavuje. Možná jinak si to ale vysvětlují investoři, kteří se zbavují akcií společnosti. Ty od pondělí klesají o více než 15 procent.

„Pan Mordašov je akcionářem Tui přibližně 15 let a od doby, kdy ji podpořil během koronavirové krize, drží asi třetinu akcií společnosti,“ napsal Joussen v poznámce zaměstnancům.

„Naši společnost řídí výkonná rada, jako každou německou akciovou společnost, nikoli akcionáři nebo dozorčí rada. Předpokládáme proto, že jakákoli omezení nebo sankce vůči panu Mordašovovi nebudou mít pro nás jako společnost žádné trvalé negativní důsledky,“ uvedl také Joussen.

Ruský oligarcha začal poprvé investovat do Tui v roce 2007 a od roku 2016 je členem dozorčí rady společnosti. Během roku 2021 opakovaně nakupoval akcie a jeho současný podíl činí 34 procent.

Mordašov v prohlášení uvedl, že nechápe, jak jeho zařazení na sankční seznam EU může vyřešit konflikt na Ukrajině, a dodal: „Nemám absolutně nic společného se vznikem současného geopolitického napětí.“

Ruský miliardář a blízký přítel Putina zároveň poznamenal, že s politikou nemá nic společného a válku na Ukrajině označil za tragédii dvou bratrských národů.

Reklama

Doporučované