Hlavní obsah

Americká centrální banka jde do války s inflací, příští rok utáhne šrouby

Foto: Flickr

Americký Fed zpřísní měnovou politiku.

Reklama

Americká centrální banka (Fed) zrychlí zpřísňování měnové politiky v rámci boje proti inflaci. V příštím roce plánuje, že třikrát zvýší úrokové sazby a v březnu nejspíš zcela ukončí nákupy dluhopisů.

Článek

Centrální banka USA v čele s Jeromem Powellem kvůli prudkému nárůstu inflace, která dosahuje téměř sedmi procent, zrychlí zpřísňování měnové politiky. Plánuje snižovat měsíční objem nákupu dluhopisů dvojnásobným tempem, než dříve avizovala.

V březnu Fed program nákupů dluhopisů pravděpodobně zcela ukončí. Centrální banka dále očekává, že v příštím roce třikrát zvýší úrokové sazby - ty jsou v současné době na úrovni 0 až 0,25 procenta. Americký Fed po svém dvoudenním zasedání zároveň uvedl, že od ledna bude nakupovat dluhopisy za 60 miliard dolarů, což je o 30 miliard dolarů méně než v prosinci.

Vzhledem k tomu, že inflace již nějakou dobu přesahuje dvě procenta, měnový výbor očekává, že „bude vhodné zachovat“ současné téměř nulové úrokové sazby, dokud se trh práce nevrátí k plné zaměstnanosti, uvedl Fed v prohlášení. Centrální banka v něm začala důkladněji vymezovat „normalizaci“ měnové politiky po téměř dvou letech mimořádného úsilí o vyléčení ekonomiky z následků pandemie, napsala agentura Reuters.

K tomu, aby se inflace vrátila k dvouprocentnímu cíli centrální banky, odhadují představitelé Fedu, že základní jednodenní úroková sazba bude muset do konce roku 2022 vzrůst na 0,9 procenta, v roce 2023 bude nutné pokračovat ve zvyšování na 1,6 procenta a v roce 2024 na 2,1 procenta. Případné zvyšování sazeb bude podle Fedu nyní záviset na vývoji trhu práce.

V nových ekonomických projekcích Fed odhaduje, že inflace v příštím roce dosáhne 2,6 procenta oproti 2,2 procenta, které předpokládala v září. Míra nezaměstnanosti podle Fedu klesne na 3,5 procenta.

Ačkoli vývoj ekonomiky je s ohledem na novou variantu koronaviru omikron nejistý, Fed nyní prognózuje, že růst amerického hospodářství by se měl příští rok pohybovat kolem čtyř procent, zatímco v září centrální banka odhadovala 3,8 procenta.

Fed mohl jednat rázněji

Podle Tomáše Pfeilera, portfolio manažera ze společnosti Cyrrus, postupuje Fed v čele s Powellem dobře, ovšem z pohledu inflace by centrální banka USA mohla klidně jednat rázněji. „Podle mého názoru, co se týče inflace, jsou centrální bankéři pomalejší, než by být měli, ale nyní už je zkrátka pozdě,“ tvrdí pro SZ Byznys Pfeiler.

Trhy krátce po oznámení americké centrální banky podle Pfeilera reagovaly pozitivně, a to i přesto, že zasedání mělo jednoznačně jestřábí vyznění. „Je to určité překvapení, trhy většinou na jestřábí komentáře a rozhodnutí reagují spíše negativně,“ tvrdí portfolio manažer.

„Myslím si, že akcie na trojí zvýšení úrokových sazeb, které Fed pro příští rok udává ve své projekci, nebyly připraveny a v horizontu měsíců by to tedy mohlo dostat akcie pod určitý tlak,“ komentuje Pfeiler vyhlídky pro akciové trhy.

Inflace v USA je podle portfolio manažera z Cyrrusu již na takové úrovni, která si již určitě zaslouží zvyšování sazeb, plná zaměstnanost zatím ne, ale velmi rychle se tam blíží. „Od Powella na tiskové konferenci mimo jiné také zaznělo, že začátek zvyšování sazeb by mohl nastat dříve, než se ekonomika USA dostane do úrovně plné zaměstnanosti, což vnímám jako silný jestřábí signál,“ dodává na závěr Pfeiler.

Reklama

Doporučované