Hlavní obsah

Antivirus se vrací. Firmy dostanou příspěvek výměnou za udržení lidí

Foto: vlada.cz

Ministryně práce a sociální věcí v demisi Jana Maláčová

Reklama

Vláda opět aktivovala program Antivirus. Má pomoci firmám se mzdami jejich zaměstnanců.

Článek

Firmy s omezením výroby a služeb kvůli epidemii budou moci opět čerpat příspěvky na náhrady mezd z Antiviru.

Znovu budou dostávat 60 procent vyplacené náhrady mzdy do 29 000 korun, tedy příspěvek s označením B. Pobírat ho budou moci za období od 1. listopadu. Schválila to vláda. Na twitteru to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Program má bránit propouštění. Podle analýzy ministerstva práce k 10. srpnu získalo z Antiviru podporu téměř 74 300 firem na výdělek či náhradu mzdy pro milion zaměstnanců. Výdaje dosáhly skoro 50,18 miliardy korun.

Program velmi dobře zafungoval - zejména v minulém roce.
Jana Maláčová (ČSSD), končící ministryně práce a sociálních věcí

„Program velmi dobře zafungoval - zejména v minulém roce. Teď ho bohužel musíme aktivovat znovu. Je to za stejných podmínek, jak známe z minula,“ uvedla ministryně. Její úřad ze svého rozpočtu vyčlení 1,4 miliardy korun. Suma bude především z evropských peněz, dodala šéfka resortu práce.

Babišova vláda v demisi vyhlásila od 26. listopadu na 30 dní nouzový stav, platí některé zákazy a omezení. Podnikatelé si stěžují na pokles tržeb. Kabinet v demisi se minulý týden shodl na tom, že vedle dalších kompenzací obnoví i vyplácení příspěvku B z programu Antivirus.

Tato podpora dorovnává při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin 60 procent náhrady mzdy do 29 000 korun. Dosud se z Antiviru vyplácí příspěvek A pro lidi v karanténě, který pokrývá firmám 80 procent náhrady mzdy do 39 000 korun. Dřív se poskytoval ještě příspěvek A+, kdy stát hradil celé mzdy s odvody do 50 000 korun v provozech, které vláda nařídila uzavřít.

O obnovení příspěvku B jednala už v polovině října tripartita, a to kvůli omezování výroby v automobilovém průmyslu kvůli nedostatku čipů. Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se tehdy shodli na využití této podpory z Antiviru pro automobilky a jejich dodavatele. Babišův kabinet pro ně ale program dosud nespustil. V EU bylo totiž potřeba vyjednat výjimku pro jeden sektor.

Podle Maláčové jsou příspěvky z programu nyní pro všechny firmy, které se kvůli epidemii dostaly do potíží. Podle evropských pravidel bude možné podporu vyplácet do konce prvního pololetí příštího roku.

Reklama

Doporučované