Hlavní obsah

Bývalý viceguvernér Nidetzký usiluje o post šéfa Národní rozvojové banky

Foto: ČNB

Bankéř Tomáš Nidetzký.

Reklama

Tomáš Nidetzký, který působil v České národní bance jako viceguvernér, podal přihlášku do výběrového řízení na šéfa Národní rozvojové banky. Výběrové řízení má skončit do konce roku.

Článek

Výběrové řízení na nového šéfa Národní rozvojové banky (NRB) bylo vypsáno v listopadu a termín pro podání přihlášek skončil v neděli 11. prosince. Banku, která se dříve jmenovala Českomoravská záruční a rozvojová banka, řídí od roku 2016 Jiří Jirásek. O post šéfa banky se uchází bývalý člen Bankovní rady ČNB Tomáš Nidetzký.

„Ano. Podal jsem si přihlášku do výběrového řízení na šéfa Národní rozvojové banky. Končí mi půlroční karanténa po odchodu z České národní banky. Mám na to potřebné zkušenosti,“ uvedl pro SZ Byznys Nidetzký.

Tomáš Nidetzký (51)

  • V letech 2016 až 2022 byl člen bankovní rady České národní banky. Od 1. prosince 2018 do 30. června 2022 byl jejím viceguvernérem.
  • Absolvoval Fakultu informatiky a statistiky VŠE v Praze a postgraduální studium na Oklahoma City University v USA. Profesní kariéru zahájil ve Středisku cenných papírů.
  • Od roku 1995 byl asistentem vrchního ředitele finančního úseku Komerční banky. V roce 1997 nastoupil do České spořitelny, kde do roku 1999 pracoval jako ředitel úseku strategického plánování a řízení finanční skupiny.
  • V roce 1999 byl jmenován předsedou představenstva a generálním ředitelem PF České spořitelny a od roku 2000 pak řídil z pozice předsedy představenstva a generálního ředitele Pojišťovnu České spořitelny. Od roku 2003 byl členem výkonné rady a generálním ředitelem pro retailové finanční služby ING v České a Slovenské republice. V letech 2004–2010 pracoval na pozici místopředsedy představenstva a 1. náměstka generálního ředitele Stavební spořitelny České spořitelny.
  • V období 2011–2013 byl ředitelem odboru interní distribuce v ČSOB Pojišťovně. Od roku 2013 byl generálním ředitelem obchodu NN pro ČR. V letech 1999–2004 byl členem prezidia Asociace penzijních fondů České republiky a České asociace pojišťoven.

Zdroj: ČNB

Do výběrového řízení se přihlásil i současný šéf, který v bance působí na různých pozicích od jejího založení v roce 1995. „NRB bude v roce 2023 procházet přelomovým obdobím. Končí současné programové období EU fondů, ze kterých jsou především financovány programy pro podniky. V příštím roce tedy bude potřeba připravit a implementovat produkty nové. Zároveň se do rozhodující fáze dostane projekt digitální transformace. Rád bych akcionáři nabídl své odborné a manažerské schopnosti a tyto projekty nadále vedl a prosazoval,“ řekl Jirásek.

Národní rozvojová banka se zaměřuje na podporu malého a středního podnikání ve formě úvěrů a záruk. V době covidové krize měla například za úkol poskytovat zvýhodněné úvěry zasaženým firmám. NRB se v prvních třech kvartálech letošního roku celkově zaručila za více než 2600 podnikatelů, kteří si na základě těchto záruk půjčili 14,7 miliard korun. Kromě toho poskytla přes 450 zvýhodněných úvěrů v objemu přes 2,4 miliardy korun.

Pod banku spadá i Národní rozvojový fond, do kterého měly banky vložit až sedm miliard korun. Za tři roky svého fungování ale nepodpořil žádný projekt dopravní infrastruktury, výstavby nemocnic, digitalizace apod., jak bylo původně v plánu.

Nidetzký chce změnit způsob fungování banky, mimo jiné i bližší spoluprací s dalšími státními agenturami jako Česká exportní banka nebo pojišťovna exportu EGAP.

Akcionáři banky, jimiž je Ministerstvo financí, Ministerstvo průmyslu a Ministerstvo pro místní rozvoj takové změny očekávají. „Obecně lze říci, že hledáme člověka, který dodá Národní rozvojové bance nový impulz, aby byla banka dále schopna být státu partnerem v projektech, které nás čekají,“ uvedl mluvčí Ministerstva financí Stefan Fous.

Rozhodnout o novém šéfovi by se mohlo už do konce roku. „Na Ministerstvo financí se pouze z technických důvodů soustředí přihlášky a v současnosti probíhá předvýběr, který provádí všichni tři akcionáři ve spolupráci s dozorčí radou. Očekáváme, že výběrová komise zasedne do konce roku 2022,“ dodal Fous.

Dvaapadesátiletému Nidetzkému končí půlroční „karanténa“ po odchodu z České národní banky na konci roku. Během tohoto období platí pro radní omezení jeho dalšího působení. V centrální bance působil šest let, z toho v letech 2018 až 2022 jako viceguvernér. Předtím působil hlavně v pojišťovnictví a bankovnictví, například v České spořitelně či ING. Do ČNB ho převedl bývalý guvernér a premiér Jiří Rusnok.

Aktualizovali jsme o další vyjádření Jiřího Jiráska.

Reklama

Doporučované