Hlavní obsah

Ať Rusko sníží těžbu ropy a vydělá, vyzývá viceprezident Lukoilu

Foto: Shutterstock.com/Keith G Webb

Lukoil je druhý největší producent ropy v Rusku. Ilustrační foto.

Reklama

Co je lepší? Prodat deset barelů za 50 dolarů, nebo sedm za 80 dolarů, ptá se viceprezident ruského Lukoilu. Podle něj by mělo Rusko snížit těžbu a tím více vydělat, díky rostoucí ceně této komodity.

Článek

Rusko by mělo snížit těžbu ropy o 20 až 30 procent zhruba na sedm až osm milionů barelů denně. Získalo by tak lepší cenu a surovinu by neprodávalo se slevou. V listu RBC to napsal viceprezident ruské společnosti Lukoil Leonid Fedun. Lukoil je druhý největší producent ropy v Rusku.

Západní sankce uvalené na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu zemi odřízly od globálního finančního systému. Produkce a prodej ruské ropy se tak ocitly pod tlakem, protože odběratelé se buď ruské ropě vyhýbají, anebo se snaží získat výhodnou cenu. Například Indie chce, aby jí Moskva slevila ropu pod 70 dolarů za barel, napsala na začátku května s odvoláním na své zdroje agentura Bloomberg.

Zástupci Evropské unie teď jednají o návrhu zakázat dodávky ruské ropy do unijních zemí po moři, výjimku mají mít dodávky sítí ropovodů. Přes ně ropu odebírá Maďarsko, Slovensko a Česko. Na tankerech proudí do Evropy kolem tří čtvrtin ropy dovážené z Ruska.

„Proč by mělo Rusko udržovat těžbu v objemu deset milionů barelů denně, když můžeme efektivněji spotřebovat a vyvézt sedm až osm milionů barelů denně, aniž by tím tratil státní rozpočet a domácí spotřeba?“ napsal Fedun. Ten firmu Lukoil spoluzaložil v roce 1991 s Vagitem Alekperovem, který nyní ropný koncern vede.

„Co je lepší – prodat deset barelů ropy za 50 dolarů, nebo sedm barelů za 80 dolarů?“ napsal Fedun. Vyzval i ke zvýšení investic do ruské flotily tankerů a poukázal na to, že sankce zvýšily náklady na pronájem lodí, uvedla agentura Reuters.

Napjatá globální nabídka ropy přispívá k růstu cen suroviny. Vzhledem k jednání zástupců EU ohledně embarga na ruskou ropu v pondělí ceny ropy vystoupily na více než dvouměsíční maximum. Termínový kontrakt na severomořskou ropu Brent s dodáním v září, který vyprší v úterý, se po poledni prodával těsně pod 120 dolary a proti předchozímu závěru vykazoval růst asi o 0,3 procenta.

Reklama

Doporučované