Hlavní obsah

Cena plynu klesá. Evropě se daří naplňovat zásobníky na zimu

Foto: Shutterstock.com/Jin Odin

Cena plynu s dodáním v říjnu v Nizozemsku krátce po poledni ztrácela zhruba 12 procent na 217 eur. Ilustrační foto.

Reklama

Evropa dokázala splnit svůj cíl a naplnit své zásobníky na 80 procent, a to s velkým předstihem. To způsobilo, že cena plynu na evropském trhu výrazně klesá. I tak je na mnohem vyšších hodnotách než loni.

Článek

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh v úterý klesá, pozornost se zaměřila na vysokou úroveň zásob v Evropě. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v říjnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku krátce po poledni ztrácela zhruba 12 procent na 217 eur (asi 5 300 Kč) za megawatthodinu (MWh). Stále však zůstává mnohonásobně vyšší než před rokem, kdy se pohybovala v blízkosti 30 eur za MWh.

Ceny plynu v Evropě letos tlačí vzhůru omezování dodávek z Ruska. Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. V pondělí cena plynu výrazně rostla v reakci na zastavení dodávek plynovodem Nord Stream 1.

Evropská unie minulý týden s předstihem splnila svůj cíl do listopadu naplnit zásobníky plynu z 80 procent. Podle údajů organizace Gas Infrastructure Europe (GIE) byly zásobníky v EU v neděli plné téměř z 82 procent. V Německu, které je největším spotřebitelem plynu v Evropě, činila naplněnost zásobníků více než 86 procent, v Česku zhruba 82,5 procenta.

Sousední Polsko má podle údajů GIE zásobníky téměř stoprocentně zaplněné a Slovensko se blíží 80 procentům. Nejhůře je na tom v Evropské unii Lotyšsko, kde jsou zásobníky naplněné zhruba z 50 procent. Ukrajinské zásobníky jsou plné z necelých 28 procent.

Foto: Gas Infrastructure Europe, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Plynovody a terminály LNG v Evropě.

Ruská plynárenská společnost Gazprom minulý týden uvedla, že ponechá mimo provoz plynovod Nord Stream 1 až do odstranění závad zjištěných během údržby. Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře a je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropské unie. V pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že Nord Stream 1 zůstane mimo provoz, dokud Západ nezruší protiruské sankce, zavedené po invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Ratingová agentura Fitch uvedla, že přerušení dodávek tímto plynovodem přišlo o čtyři měsíce dříve, než předpokládala. Dodala však, že Evropa se na tuto eventualitu připravila. Kroky EU zahrnující zvyšování alternativních dodávek plynu a plánované snížení spotřeby o 15 procent by podle ní měly pomoci odvrátit akutní nedostatek plynu. Agentura nicméně upozornila, že kolem zimního vývoje trhu s plynem v Evropě panuje řada nejistot, včetně toho, jak chladná bude zima, jak vysoké budou dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG) a jak se bude vyvíjet válka na Ukrajině.

Evropa chystá společné řešení cen energií

Vysoké ceny energií budou řešit ministři pro energetiku Evropské unie na mimořádné radě, kterou Česko jako předsednická země svolalo na tento pátek. Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) už uvedl, že jsou ve hře dva odlišné plány.

Jeden počítá s oddělením ceny plynu od ceny závěrné elektrárny, která určuje ceny elektřiny. „To znamená, aby ty vysoké ceny plynu, které jsou právě předmětem energetické války, neovlivňovaly ceny elektřiny,“ uvedl v úterý Síkela.

„Řešení bychom primárně měli hledat v příčině a ta je právě na trhu s plynem, ne s elektřinou. Jde o to, oddělit cenu plynu a elektřiny. Kdyby se podařilo stanovit cenu plynu na evropském trhu v následujících týdnech, bylo by to obrovské vítězství Evropské unie,“ řekl v pondělním rozhovoru pro SZ Byznys Jiří Feist, který prošel vedením společností ČEZ i ČEPS a dnes má na starost strategii v představenstvu EP Power Europe, výrobní části Energetického a průmyslového holdingu Daniela Křetínského.

„Situace musí být řešena v týdnech. Pak přijde začátek příštího roku a zajištění energií na další období může být obtížné,“ dodal.

Bez ohledu na to, jak evropská jednání dopadnou, připravuje Česko i vlastní řešení. „Mohu potvrdit, že probíhají jednání a připravují se opatření na zajištění stability cen energií v Česku pro všechny konečné uživatele, jak pro domácnosti, tak firmy, tak veřejný sektor,“ řekl Síkela.

Jednání jsou podle něj ve velmi pokročilé fázi a řeší se pouze detaily. Ministr dodal, že opatření by zřejmě byla pro každý sektor individuální.

Reklama

Doporučované