Hlavní obsah

Frakování ropy k nižším cenám nepomůže, těžaři by tratili

Foto: Shutterstock.com

Těžaři břidlicové ropy ceny nestlačí. Ilustrační foto.

Reklama

Světový trh s ropou nejspíše zpomalí i navzdory tomu, že ceny této suroviny se nachází nad sto dolary za barel. Ke snížení cen by nemuselo dojít, neboť břidlicoví těžaři z texaské oblasti těžbu jen tak nenavýší.

Článek

Ve světě, který volá po větším množství ropy, je oblast jihozápadního Texasu ve Spojených státech jedním z mála míst, kde je možné rychle navýšit kapacitu těžby. Přestože se cena této klíčové suroviny aktuálně pohybuje nad sto dolary za barel, těžaři břidlicové ropy tempo ale spíše zvolňují.

Po většinu minulého desetiletí byla Permská pánev v oblasti Texasu významným zdrojem. Toto mohutné naleziště pomohlo přeměnit Spojené státy na světového dodavatele ropy. USA byly připraveny zvýšit těžbu v dobách prudce rostoucích cen ropy, nebo ji naopak pozastavit, když se ceny propadaly.

Při těžbě břidlicové ropy se používá metody tzv. frakování neboli hydraulického štěpení, kdy se pomocí stlačené tekuté směsi vytvářejí pukliny ve vrstvě slabě zpevněných hornin. Pukliny pak usnadňují těžbu.

Vzhledem k tomu, že břidlicoví těžaři vytvořili zásoby vrtů, které mohly být vytěženy během několika týdnů, bylo jisté, že růst cen ropy vyvolá těžební horečku, která pomůže doplnit globální rezervy a ochladit ceny.

Tentokrát však ne. Poté, co Rusko na konci února napadlo Ukrajinu, ceny ropy prudce vzrostly na 13leté maximum a výrazně zdražil i benzin. Cena leteckého paliva v New Yorku se minulý měsíc vyšplhala dokonce na rekordní hodnotu. Přesto těžaři nejeví známky toho, že by se chystali vyrazit na pomoc proti vysokým cenám.

Navíc se očekává, že produkce ropy v USA letos poroste o méně než polovinu oproti roku 2018, kdy se ropa obchodovala kolem 65 dolarů za barel. To by znamenalo další útrapy pro spotřebitele a růst cen paliv, jak tvrdí analytici investiční banky JPMorgan Chase.

„Systém dodávek ropy a zemního plynu v USA je i nadále velmi silný, ale za daných cen bude tempo růstu těžby menší a pomalejší,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Raoul LeBlanc, viceprezident pro severoamerickou těžbu ropy a zemního plynu ve společnosti S&P Global. „Bez podpory, kterou poskytovali akcionáři, mohou spotřebitelé očekávat vyšší ceny,“ dodává.

Veřejně obchodované ropné společnosti, které produkují více než polovinu americké ropy, nyní odvádějí investorům přibližně třetinu své hotovosti. Podle společnosti S&P Global to znamená, že břidlicová ropa potřebuje dosáhnout na cenu kolem 60 až 70 dolarů za barel, oproti dřívějším 40 až 50 dolarům za barel, aby bylo možné rozsáhle těžit v hlavních amerických ropných oblastech.

Tlak na upřednostnění akcionářů před těžbou je přímým důsledkem předpandemického modelu růstu za každou cenu, který podle společnosti Deloitte vedl v předchozím desetiletí k odlivu téměř 300 miliard dolarů. Ačkoli letos těžba z břidlic poroste, odhady ukazují, že v důsledku války na Ukrajině dojde jen k minimálnímu dodatečnému růstu, a to navzdory stoupajícím cenám ropy.

Podle průměru pěti hlavních prognostiků, mezi něž patří S&P Global, Rystad Energy, BloombergNEF, Enverus a US Energy Information Administration, se produkce ropy v USA v letošním roce zvýší přibližně o 900 tisíc barelů denně.

Pro srovnání, v roce 2018 to bylo o 1,9 milionu denně. Letošní růst byl naplánován ještě před ruskou invazí na Ukrajinu a analytici vidí v příštím roce pouze mírný nárůst o zhruba 800 tisíc barelů denně, čímž by se produkce v USA konečně dostala na úroveň před pandemií.

Někteří experti tvrdí, že současné odhady jsou možná příliš optimistické. Několik producentů kartelu OPEC se zároveň snaží naplnit své těžební kvóty, takže světový trh s ropou je stále napjatější.

Investoři z Wall Street však nejsou jediným zdrojem potíží. Podle výzkumné a datové společnosti Enverus se globální krize dodavatelského řetězce projevuje i v Permské pánvi, která se na letošním růstu těžby v USA bude podílet 80 procenty.

Narušení dodávek technologií způsobuje, že pokud chce těžařská společnost zvýšit těžbu, bude nyní trvat rok nebo déle, než se ropa začne těžit, zatímco před pandemií to byly tři až čtyři měsíce, uvedl Linhua Guan, generální ředitel společnosti Surge Energy.

Guan počítal na letošní rok s 16procentním nárůstem nákladů a tvrdí, že v příštím roce budou náklady ještě vyšší. V důsledku toho společnost Surge očekává v letošním roce 12procentní meziroční nárůst produkce, což je ovšem méně než 29 procent za předchozích 12 měsíců. I přesto Guan očekává, že společnost dosáhne v letošním roce rekordních zisků, pokud ceny zůstanou zvýšené.

Je obtížnější získat některé klíčové materiály, které potřebujeme
Travis Thompson, generální ředitel FireBird Energy

„Náklady na pouzdra, která pomáhají stabilizovat vrty, jsou třikrát vyšší než obvykle a dodací lhůty jsou mnohem delší,“ uvedla Dena Demboski, viceprezidentka pro provoz těžaře UpCurve Energy. „Sazby za vrtné soupravy jsou vyšší, než jsem kdy viděla, a činí více než 30 tisíc dolarů za den,“ řekla. Společnost Pioneer Natural Resources, hlavní těžař v Permské pánvi, očekává, že ceny kontraktů na nové vrtné soupravy vzrostou v příštím roce až o 40 procent.

„Je obtížnější získat některé klíčové materiály, které potřebujeme, ať už jde o potrubí, nebo písek,“ řekl Travis Thompson, generální ředitel společnosti FireBird Energy, která působí v oblasti Midland. „Pokud bychom chtěli zvýšit aktivitu, řekněme ze tří vrtných souprav na čtyři nebo pět, museli bychom to určitě plánovat mnohem dříve, než jak by bylo nutné před rokem nebo dvěma,“ tvrdí.

Americká produkce ropy se od roku 2012 do roku 2019 zvýšila o 7,05 milionu barelů denně, čímž se za pouhých osm let zvýšila o stejný objem produkce jako v Íránu a Iráku dohromady. OPEC neuspěl ve svých pokusech odstavit producenty z břidlicových ložisek na vedlejší kolej tím, že nechal klesnout ceny.

A přesto mají nyní americké břidlice jen malou naději nahradit odhadované dva až tři miliony barelů denně z Ruska, které jsou buď blokovány, nebo považovány za neobchodovatelné kvůli protiruským sankcím.

„Výpadek v ruské produkci je příliš velký na to, aby ho břidlice dokázaly zcela nahradit,“ řekl Al Salazar, viceprezident společnosti Enverus. Různá omezení na ropných polích podle něj snižují schopnost břidlicových ložisek stlačit v letošním roce ceny.

Skokový nárůst cen ropy a benzinu přispěl k tomu, že inflace v USA dosáhla nejvyšší úrovně za poslední desetiletí a je stále jasnější, že břidlicová ropa již není tím správným nástrojem, jak čelit prudkému růstu cen ropy. Zdá se navíc, že americký prezident Joe Biden upustil od veřejných výzev k povzbuzení amerických těžařů ke zvýšení produkce, na které se jeho administrativa zaměřila na začátku letošního roku.

Reklama

Doporučované