Hlavní obsah

Největšího vývozce uranu zachvátily nepokoje a strategická surovina zdražuje

Foto: Profimedia.cz

Násilné protesty v Kazachstánu si vyžádaly několik lidských životů a stovky zraněných.

Reklama

Cena uranu se na světových trzích prudce zvyšuje, jenom za středu vzrostla o více než osm procent. Trh tím reaguje na protesty v Kazachstánu, který je největším producentem tohoto radioaktivního kovu na světě.

Článek

Země se snaží dostat pod kontrolu nepokoje, které si vyžádaly oběti na životech a které znamenají největší problém pro vládu této středoasijské země za poslední desítky let. Uvedla to agentura Bloomberg.

Kazachstán se na těžbě uranu ve světě podílí z více než 40 procent. V roce 2020, což je zatím poslední rok, za který jsou data k dispozici, tato bývalá sovětská republika vyprodukovala téměř 19.500 tun uranu. S velkým odstupem druhá byla Austrálie, na kterou připadá asi 6200 tun, ukazují záznamy Světového jaderného sdružení.

Cena uranu se ve středu zvýšila zhruba o osm procent a podle dat organizace UxC vystoupila na 45,25 USD za libru (asi 0,45 kg). Ani zdaleka to ale není maximum, na něm se uran ocitl v roce 2007, kdy se ve světě připravovalo k výstavbě mnoho jaderných reaktorů. Tehdy cena vystoupila nad 140 dolarů za libru.

S uranem se neobchoduje tak snadno, jako je to běžné s jinými komoditami, od ropy a plynu přes drahé a průmyslové kovy až po některé plodiny. Uran se většinou obchoduje prostřednictvím kontraktů vyjednaných přímo mezi kupujícím a prodávajícím. V roce 2007 se ale začalo na komoditní burze Nymex v New Yorku obchodovat s termínovými kontrakty na uran.

Násilné protesty v Kazachstánu, které vyvolal prudký růst cen pohonných hmot, si vyžádaly několik lidských životů a stovky zraněných. S výpadky se potýkají telekomunikační sítě a většinou nefunguje přístup k internetu. Rusko a jeho spojenci se chystají do země vyslat mírové síly, vzhledem k tomu, že o pomoc se zvládnutím nepokojů požádal kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev.

Nepokoje mohou vést k větší závislosti na dodávkách uranu z jiných zemí. To se už ve středu odrazilo na cenách akcií firem, které se zabývají těžbou a zpracováním uranu. Značná část těchto firem je z Austrálie, Spojených států a Kanady.

„Je to, jako kdyby Saúdská Arábie měla potíže s těžbou ropy,“ řekl prezident společnosti UxC LLC Jonathan Hinze. Klíčovou roli Kazachstánu při těžbě uranu tak přirovnal ke klíčové roli Saúdské Arábie v těžbě ropy. Arábie byla dlouho zdaleka největším producentem ropy na světě a i když ji postupně dohnalo Rusko a Spojené státy, zůstává klíčovým členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Rusko ani USA v této organizaci nejsou.

„I když tady teď žádný nedostatek není, obchodníci jednají podle toho, že nedostatek se potenciálně objevit může,“ vysvětlil Hinze, proč se ceny uranu teď tak citelně zvyšují. UxC je přední výzkumnou a analytickou organizací, která se zabývá situací na trhu s jaderným palivem.

Jaderné palivo loni v září zaznamenalo ohromující comeback. Ceny se zvýšily o 24 procent, což byl nejlepší měsíční výkon od konce roku 2008. Investoři sázejí na to, že jaderná energie se dočká renesance, vzhledem k tomu, že vlády se odklánějí od fosilních paliv, aby splnily přísné cíle na snížení emisí uhlíku.

Reklama

Doporučované