Hlavní obsah

Ruské tankery bloudí mořem. Nikdo jejich ropu nechce ani se slevou

Foto: Shutterstock.com

O ruskou ropu není zájem. Ilustrační obrázek.

Reklama

Cena ropy na světových trzích nadále láme rekordy. Té ruské se to ale netýká, a je dokonce nabízena s rekordní slevou. Přesto o ni není zájem, pro nakupující je totiž nyní velkým problémem přeprava a obchod.

Článek

Obchodníci se v posledních dnech marně snaží prodat ruskou ropu, a to i s nabízenou rekordní slevou. Důvodem jsou nově vzniklé potíže s dopravou a platbami v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Zatímco tedy globální ceny ropy navyšují svá maxima, o ruskou ropu není zájem.

Podle britské poradenské společnosti Energy Aspects téměř 70 procent exportu ruské ropy nemá kupce. Společnost Trafigura, která je významným světovým obchodníkem s ropou, nabízela v úterý náklad ruské ropy s cenou o 18,6 dolaru za barel níže, než stojí ropa Brent. I tato rekordní sleva však nenašla kupce ochotného podstoupit riziko.

Narušení ruského exportu ropy se zintenzivnilo ve středu, protože další země a společnosti odmítaly dovážet a přepravovat ruskou ropu. Nejméně deset tankerů nedokázalo najít kupce, uvedla agentura Reuters.

To se týká i jedné z předních ruských ropných firem. Společnost Surgutněftěgaz nedokázala najít kupce pro devět tankerů s 6,5 milionu barelů ropy. Několik tankerů plných barelů ropy tak bloudí po moři a čeká, co bude dál.

„Kupující se obávají možného rozporu se západními sankcemi a nechtějí riskovat, zatímco jejich právníci se snaží zorientovat v nových pravidlech,“ uvedl pro zpravodajskou BBC Amrita Sen z poradenské společnosti Energy Aspects. Na ruskou ropu západní protiruské sankce zatím uvaleny nebyly.

Většina velkých obchodníků aktuálně ruskou ropu neodebírá.
Amrita Sen, Energy Aspects

Pro ruský ropný export je momentální přístup nakupujících smrtící ranou. Skoro dvě třetiny prodejů ruské ropy se totiž k zákazníkům přesouvají loděmi.

„Většina velkých obchodníků aktuálně ruskou ropu neodebírá, jakmile ale bude znám kompletní rozsah sankcí, mohl by podíl zablokované ruské ropy klesnout k 20 procentům, protože se na trh přidají obchodníci z Asie,“ dodává Amrita Sen z Energy Aspects.

Česko zažívá ropný šok

Týden trvající ruská invaze na Ukrajinu se ve stále větší míře projevuje u čerpacích stanic na cenách tuzemských pohonných hmot.

Za dramatickým zdražováním paliv nestojí pouze rostoucí ceny ropy na globálních trzích, ale také citelné oslabení koruny vůči dolaru, která barely ropy tím pádem prodražuje. Oba dva scénáře se odehrávají v důsledku války na Ukrajině.

Cena benzinu Natural 95 se v uplynulém týdnu zvýšila o 1,93 koruny na průměrných 39,36 Kč za litr. Nafta stála ve středu v průměru 38,73 Kč za litr, což bylo o 2,34 koruny víc než o týden dřív. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

„V nejbližším týdnu by ceny pohonných hmot měly stoupnout o další korunu. U benzínu padne průměrná cena 40 Kč za litr, u nafty bude pokořena hranice 39 Kč za litr. Zdražování bude pokračovat v průběhu celé první poloviny března,“ odhaduje analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Reklama

Doporučované