Hlavní obsah

Bitcoin na bilionu a aukce digitálního umění. Poslední rok byl „krypto“

Foto: Shutterstock.com

Jaké byly loni nejvýznamnější události na kryptoměnách?

Reklama

Trh s kryptoměnami loni zaznamenal rekordní rok, jeho hodnota překonala hranici tří bilionu dolarů. Bitcoin tvořil nová maxima a velkou popularitu si získaly nové typy digitálních aktiv. Jaké byly zásadní události na kryptoměnách?

Článek

Článek si také poslechněte v audioverzi.

Loňský rok byl pro kryptoměnový trh rekordní, když v listopadu krátce překonal tržní hodnotu tří bilionů dolarů. Bitcoin, největší kryptoměna podle tržní hodnoty, a ethereum, druhá největší, dosáhly historických maxim. Narůstající popularitu zaznamenaly i ostatní kryptoměny, zejména dogecoin.

Další digitální aktiva, jako jsou nezaměnitelné tokeny (takzvané NFT) navázané na umělecká díla, se prodávaly za miliony dolarů ve velkých aukčních domech, jako jsou Sotheby’s či Christie’s.

Rok 2021 byl zkrátka pro kryptoaktiva významný, jak potvrzuje zpravodajský server CNBC, který přinesl seznam klíčových událostí loňského roku z kryptoměnového světa.

Bilionový bitcoin

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin 19. února pokořila hranici bilionu dolarů. Významný milník přišel poté, co velcí institucionální investoři a významné finanční společnosti začaly začátkem roku tuto kryptoměnu podporovat. Společnosti Tesla, Square a MicroStrategy začaly bitcoiny nakupovat. V současnosti se ale pohybuje pod touto hranicí.

Explodující zájem o NFT

V březnu londýnský aukční dům Christie's za téměř 70 milionů dolarů vydražil digitální koláž amerického autora s uměleckým jménem Beeple.

Prodej digitálního uměleckého díla s názvem Každodennost: Prvních 5000 dní (Everydays: The First 5 000 Days) vynesl více peněz než leckteré fyzické výtvory mnohých známějších autorů. Tvůrce k „podpisu“ svého díla využil nezaměnitelného digitálního certifikátu – Non-Fungible Token (NFT).

Popularita nezaměnitelných tokenů v loňském roce prudce vzrostla. Tržby z prodeje NFT stouply na 24,9 miliardy dolarů z 94,9 milionu dolarů o rok dříve.

Elon Musk vyhnal dogecoin na rekordní maxima

V květnu, krátce předtím, než Elon Musk debutoval v roli moderátora ve slavné komediální show „Saturday Night Live“, začala cena dogecoinu stoupat. V den jeho výstupu, což bylo 8. května, dosáhl dogecoin podle specializovaného serveru Coin Gecko historického maxima kolem 73 centů.

Jeho cena ale z tohoto vrcholu rychle ustoupila a dogecoin v jednu chvíli klesl až o 29,5 procenta na cenu 49 centů. Důvodem propadu byla jedna ze scének, kdy Musk hrál fiktivního finančního analytika. Jeho usměvavý výrok na adresu dogecoinu, který označil za „podfuk,“ spustil výprodej této kryptoměny.

To byl reprezentativní příklad vývoje dogecoinu, který po celý loňský rok připomínal horskou dráhu. A právě většina prudkých výkyvů měla co do činění s ředitelem Tesly a SpaceX. Posilování dogecoinu začalo poprvé v únoru po sérii Muskových tweetů, který je od té doby velkým zastáncem dogeCoinu.

Salvador zavedl bitcoin jako zákonné platidlo

Středoamerický stát Salvador, kde žije kolem 6,5 milionu lidí, se v červnu stal první zemí světa, ve kterém se nejznámější kryptoměna bitcoin stala zákonným platidlem. Lidé v zemi tak mohou bitcoin používat pro platby za zboží a daně. Firmy zde mohou oceňovat své zboží v bitcoinech a směnárny nepodléhají dani z kapitálových výnosů.

Tento krok však vedl k rozsáhlým protestům z obav, že bitcoin v této chudé latinskoamerické zemi vyvolá nestabilitu a inflaci. Vedle bitcoinu se v Salvadoru dál platí také americkým dolarem.

Ethereum upravilo software

Druhá největší kryptoměna ethereum dle tržní kapitalizace v srpnu prošla dlouho očekávanou aktivací velké úpravy softwaru, která mění zpracování jejích plateb.

Úprava s názvem Ethereum Improvement Proposal (EIP) 1559 je podobná takzvanému „půlení bitcoinu“, při kterém dochází v pravidelných intervalech ke snížení nabídky bitcoinových mincí.

V letošním roce ethereum plánuje přejít na model, kde mohou uživatelé ověřovat transakce pouze podle toho, kolik mincí drží, a ne energeticky náročnými operacemi, které se dosud používají. Tento krok je součástí začlenění do etherea 2.0 neboli Eth2 a bude mít obrovský dopad, protože změní infrastrukturu etherea, a ukončí tak zastaralou těžbu.

Krádež za 600 milionů dolarů

Kryptoměnová platforma Poly Network se v srpnu stala obětí hackerského útoku a přišla o kryptoměny zhruba za 610 milionů dolarů. Později však uvedla, že za útokem stál takzvaný etický hacker, který už většinu kryptoměn vrátil. Přesto se jednalo o jednu z největších krádeží kryptoměn vůbec.

Celková kriminalita kolem kryptoměn se loni vyšplhala na rekord. Na nelegální adresy odešlo v digitálních měnách v přepočtu 14 miliard dolarů, což je meziročně o 79 procent více. Podíl nezákonných aktivit na celkovém objemu transakcí s kryptoměnami ale zůstal nízký, činil 0,15 procenta, jak zjistila analýza společnosti Chainalysis.

Čína zakázala kryptoměny

Čínská centrální banka v září označila všechny kryptoměnové transakce za nezákonné, a potvrdila tak pokračující represe vůči kryptoměnám. Centrální banka považuje za nezákonné rovněž poskytování služeb zahraničních kryptoměnových burz v Číně.

Další zásahy Číny proti těžbě bitcoinů během loňského roku tento trh změnil a podle dat z University of Cambridge se hlavní destinací pro těžaře bitcoinu staly Spojené státy. Ve velkém se těžba přesunula také do Kazachstánu, který patří k zemím, kde se kryptoměny těží nejvíce.

První ETF na bitcoinová futures v USA

V říjnu se na newyorské burze cenných papírů začalo obchodovat s prvním fondem ETF, který se zaměřuje na futures na bitcoiny. Jednalo se o jednu z „největších premiér v historii ETF.“

Fond s názvem ProShares Bitcoin Strategy umožňuje klientům investovat do bitcoinu, aniž by se museli učit pracovat s bitcoinovou peněženkou nebo si zakládat účet u kryptoměnového brokera.

Upgrade bitcoinu

Těžaři bitcoinu z celého světa se poprvé od roku 2017 dohodli na první úpravě (resp. „upgradu“) nejznámější světové kryptoměny. O předchozím upgradu bitcoinu se hovořilo jako o „poslední občanské válce“ kvůli sporům v komunitě. Změna pod názvem Taproot vešla v platnost v listopadu a uživatelům má zajistit větší anonymitu a efektivitu transakcí.

Pokusy o regulaci

V průběhu roku došlo ke zvýšenému počtu pokusů o regulaci kryptoměn. Předseda Komise pro cenné papíry a burzu Gary Gensler otevřeně prosazoval vytvoření regulačního rámce pro kryptoměnový prostor.

Guvernér americké centrální banky Jerome Powell a ministryně financí Janet Yellenová opakovaně varovali před celou třídou těchto aktiv, kterou označili za vysoce volatilní a spekulativní.

V listopadu pak prezident USA Joe Biden podepsal zákon o infrastruktuře, který zahrnuje i ustanovení daňového výkaznictví na digitální aktiva, jako jsou kryptoměny a NFT.

Reklama

Doporučované