Hlavní obsah

Bitcoin se otřepal z pondělního propadu, na maxima ale pořád výrazně ztrácí

Foto: Shutterstock.com

Cena bitcoinu prochází výraznou korekcí.

Reklama

Bitcoin se sice vzpamatoval z pondělního propadu, ale na svá historická maxima stále ztrácí, a to výrazně. Za výprodejem aktiv považovaných za riziková jsou podle analytiků zejména obavy, že Rusko napadne Ukrajinu.

Článek

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin se během pondělního obchodování dostala pod úroveň 34 000 dolarů, a ocitla se tak nejníže od loňského 25. července a zhruba 51 procent pod svým dosavadním maximem 68 990 dolarů, na které vystoupala loni v listopadu.

Bitcoin však dokázal později ztrátu umazat a v úterý kolem 14:30 našeho času se obchodoval přibližně za cenu 36 440 dolarů.

Podle analytiků se bitcoin a ostatní kryptoměny v posledních týdnech obchodují v souladu s vývojem na amerických akciových trzích, především pak s indexem technologického trhu Nasdaq. Ten za celý minulý týden ztratil 7,6 procenta. Bitcoin ale pokračoval v pádu i o víkendu, kdy se na akciových trzích neobchoduje.

K nervozitě na trzích přispívá kromě vyhrocené situace mezi Ruskem a Ukrajinou také dvoudenní zasedání americké centrální banky (Fed), které začne v úterý. Očekává se, že centrální banka potvrdí připravenost začít zvyšovat úrokové sazby.

Analytik Michael Bucella ze společnosti BlockTower Capital, která se věnuje investicím do kryptoměn, ale optimismus neztrácí. Bitcoin se podle něj stále nachází „pevně v režimu růstu“. „Jde o mladou třídu aktiv a vyšší kolísavost na takovém trhu není příliš překvapivá,“ řekl serveru CNBC.

Šéf společnosti Horizon Mark Elenowitz se naopak domnívá, že bitcoin bude čelit těžkostem, dokud se nezmění makroekonomické podmínky. „Obecně řečeno, když se sazby zvýší, mohli bychom vidět více výprodejů zdánlivě rizikových aktiv, jako je bitcoin,“ řekl Elenowitz.

Situace je nyní o to silnější, že je umocněna významnými propady i na akciových trzích.
Martin Kysela, analytik Trhy.cz

Podle Martina Kysely, analytika z portálu Trhy.cz, nejsou lednové výprodeje na kryptoměnových trzích samy o sobě žádnou novinkou a v uplynulých letech jsme podobný vzorec chování mohli v tomto čase opakovaně vidět. „Situace je nyní o to silnější, že je umocněna významnými propady i na akciových trzích, které jsou zejména důsledkem trvajícího tržního nadhodnocení a rostoucí inflace,“ komentuje analytik.

Panika na akciových trzích vede podle Kysely zpravidla k rychlým výprodejům i ve spekulativních aktivech, jakými jsou kupříkladu právě kryptoměny, avšak následné vzedmutí zde bývá obvykle rychlejší než u standardních burzovních trhů.

„Osobně doporučuji v tuto chvíli vyčkat na stabilizaci tržního sentimentu. Stále je možné, že jsme v korekci nedosáhli jejího dna a významnou roli zde může sehrát i středeční prohlášení Fedu,“ říká Kysela.

Jakmile se situace z fundamentálního hlediska ustálí, lze podle něj očekávat spíše opravu tržních struktur a návrat k vyšším hodnotám.

„Dlouhodobě je rozumným přístupem dokupování v okamžiku výrazného tržního poklesu, a současná situace tak zkušeným investorům a spekulantům nahrává jak u kryptoměn, tak u akcií,“ uzavírá Martin Kysela, analytik z portálu Trhy.cz.

Reklama

Doporučované