Hlavní obsah

Boj proti inflaci: Může být bitcoin spasitelem?

Foto: Shutterstock/CKA, Shutterstock.com

Může bitcoin sloužit jako zajištění proti inflaci?

Reklama

Diskuse o tom, zda je bitcoin vhodným prostředkem k zajištění proti inflaci, existují již řadu let. Někteří odborníci tuto nejznámější kryptoměnu označují jako „digitální zlato“. Může být ovšem bitcoin skutečně účinnou pojistkou?

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Inflace ve Spojených státech v listopadu vystoupala na 6,8 procenta a je nejvyšší za téměř 40 let. A vzhledem k tomu, že roste nejen v USA, někteří investoři se obracejí k bitcoinu. Ten je totiž mnohými z nich považován za „digitální zlato“, tedy za vhodný prostředek k ochraně proti inflaci.

Mnoho významných investorů a analytiků z Wall Street podle zpravodajské agentury Bloomberg již přijalo myšlenku použití bitcoinu jako zajištění proti rostoucím cenám. Například zkušený investor Paul Tudor Jones dříve řekl, že právě bitcoin se mu líbí jako úložiště bohatství.

Michael Saylor ze softwarové společnosti MicroStrategy zase uvedl, že uvolněná měnová politika americké centrální banky ho pomohla přesvědčit, aby investoval volnou hotovost do bitcoinu. V současné době MicroStrategy vlastní bitcoiny za několik miliard dolarů a patří k největším investorům do této kryptoměny z korporátní sféry.

Pozitivně se k bitcoinu staví také Jakub Jedlinský ze společnosti Altlift, která se věnuje investicím do kryptoměn.

„Pokud chce někdo spořit v bitcoinu, má historicky vysokou šanci, že inflaci pokoří. Krátkodobě je však třeba počítat s vysokou volatilitou, není to prostě cesta k rychlému a bezrizikovému zbohatnutí,“ tvrdí pro SZ Byznys Jedlinský. Ostatní kryptoměny však jako nástroj pro uchování hodnoty a protiinflační pojistku nevnímá.

Jak je to s vazbou na inflaci

Někteří ekonomové a investoři poukazují na to, že cena bitcoinu na rostoucí inflaci reaguje většinou posílením – tedy pozitivně. Najdeme ale také některé protiargumenty.

Například Marc Chandler, hlavní tržní stratég společnosti Bannockburn Global Forex, tvrdí, že korelace nemusí být taková, jak se na první pohled může zdát. Poukazuje na to, že akciové trhy na poslední zprávu o inflaci také reagovaly růstem, takže korelace může být s rizikovými aktivy obecně, nejenom s bitcoinem.

Pokud je bitcoin označován za digitální zlato, měl by být prostředkem k zajištění proti inflaci. Bohužel neexistují přesvědčivé důkazy, které by to potvrdily, dokonce i vztah mezi inflací a opravdovým zlatem byl v průběhu let slabý.
Noelle Achesonová, Genesis Trading

Jiní odborníci tvrdí, že bitcoin neexistuje dostatečně dlouho na to, aby mohl být považován za spolehlivý nástroj k ochraně proti inflaci. Cam Harvey, profesor na Duke University a partner v investiční společnosti Research Affiliates, upozorňuje, že bitcoin se až příliš chová jako spekulativní aktivum a je náchylný k pravidelným prudkým propadům.

„Pokud je bitcoin označován za digitální zlato, měl by být prostředkem k zajištění proti inflaci. Bohužel neexistují přesvědčivé důkazy, které by to potvrdily, dokonce i vztah mezi inflací a opravdovým zlatem byl v průběhu let slabý,“ uvedla pro Bloomberg Noelle Achesonová z Genesis Trading.

Nástroj proti inflaci?

Někteří zastánci bitcoinu tvrdí, že jeho velkou výhodou oproti jiným kryptoměnám, ale i fiat měnám (měny s nuceným oběhem), včetně dolaru, je to, že v průběhu času slouží jako ochrana před inflací.

„Bitcoin je navržený tak, aby chránil proti inflaci, je to aktivum ideální pro spoření. Cenová inflace je do značné míry peněžní fenomén. Ceny nyní rostou převážně proto, že centrální banky dlouhodobě a zejména v reakci na koronavirus prováděly velmi uvolněnou měnovou politiku. Vytvářet peníze bylo příliš levné a rozdávaly se některým lidem i zdarma,“ tvrdí pro SZ Byznys Jakub Jedlinský ze společnosti Altlift.

To u bitcoinu podle něj nejde. „Počet mincí je jasně daný, jejich přírůstek nejde nijak urychlit. I empiricky můžeme pozorovat, že hodnota bitcoinu dlouhodobě roste. A to dost výrazně,“ dodává Jedlinský.

Na rozdíl od jiných měn je zde totiž omezená nabídka bitcoinových tokenů. V oběhu bude vždy pouze 21 milionů tokenů a podle současných odhadů bychom tohoto limitu měli dosáhnout kolem roku 2140. Protože existuje omezená zásoba tokenů, mělo by to teoreticky pomoci bitcoinu udržet si svou hodnotu v průběhu času.

Zlato bylo tradičně považováno za dobrý nástroj k zajištění proti inflaci. Když se inflace zvyšuje a americký dolar ztrácí kupní sílu, hodnota zlata má tendenci růst.

Nicméně jak inflace v posledním roce v USA prudce vzrostla, zlato mělo podprůměrný výkon. Zatímco vše od cen bydlení přes benzin až po ceny energií prudce vzrostlo, cena zlata za posledních 12 měsíců klesla.

Výhled nejasný

Přestože má bitcoin za sebou opět úspěšný rok a i letos dokázal inflaci porazit, podle některých odborníků je příliš brzy odhadovat, jak se mu bude dařit v průběhu příštích desetiletí. Bitcoin existuje teprve od roku 2009, zatímco zlato je cenné po staletí. S tak krátkou historií je těžké říci, zda bude mít bitcoin stejnou výdrž jako zlato.

Kromě toho – zatímco zlato je široce akceptováno jako zajištění k inflaci, mnoho lidí je ohledně bitcoinu stále skeptických. Ne každý věří v jeho potenciál a v tuto chvíli je to stále spíše spekulativní investice. Pokud široká veřejnost nebude ochotna přijmout bitcoin, nemusel by v budoucnu přežít.

A co ostatní kryptoměny? Drtivá většina ostatních kryptoměn není podle Jedlinského primárně navržena tak, aby byla uchovatelem hodnoty – mají jiné funkce.

„Navíc drtivá většina z nich je nesmyslná a za pár let ani nebude existovat. Pak zde máme takzvané stablecoiny, jejich cena odpovídá dolaru, takže proti inflaci ani chránit nemůžou. Existují i experimenty, jako je Ampleforth, které jsou naprogramované tak, aby jejich cena rostla právě o inflaci. Myslím si ale, že to moc nefunguje,“ uzavírá Jedlinský, který o kryptoměnách přednáší na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Reklama

Doporučované