Hlavní obsah

Britové zvažují zavedení digitální libry, má pomoci anglickým firmám

Foto: Shutterstock.com

CBDC v podstatě každému umožňuje vytvořit si účet u centrální banky. Ilustrační foto.

Reklama

Velká Británie by se mohla dočkat své vlastní digitální měny. V nejbližších týdnech se rozjede veřejná debata o její potenciální podobě. Možnost digitálních měn aktuálně zkoumají centrální banky států po celém světě.

Článek

Britská vláda zvažuje zavedení digitální libry, moderní formy měny, která existuje pouze v elektronické podobě. Tu ovládá, stejně jako běžnou měnu, centrální banka a je známá pod zkratkou CBDC (digitální měna centrální banky). Informuje o tom server BBC.

Podle britského ministra financí Andrew Griffitha je aktuálně prioritou především navrhnout design digitální libry spíše než rychlost jejího uvedení do oběhu. Proto by se v následujících týdnech měla spustit veřejná diskuse, ve které si Britové zvolí její eventuální podobu.

A opravdu jde o „eventuální“ podobu, protože jestli se digitální libra opravdu zavede, zatím není jisté, aktuálně se jedná spíš o zvažování pro a proti. „V rámci konzultace bude řečeno, že to je kdyby, a ne kdy. Nejsme si zcela jisti, jestli do toho půjdeme,“ řekl Griffith výboru britského parlamentu pro finance. Dodává však, že je důležité se implementací nových technologií zabývat a usilovat o ni. Představují podle něj výzvu pro rychle se rozvíjející britské finanční a technologické odvětví.

Co je to digitální měna centrální banky?

Digitální měnou se rozumí jakákoli měna dostupná čistě v elektronické podobě. Hlavním rozdílem mezi běžnými penězi a digitálními penězi je tedy to, že digitální měna nikdy nenabude fyzické podoby. Lze ji rozdělit na tři hlavní typy: kryptoměnu, digitální žeton a digitální měnu centrálních bank. Co se digitální měny centrální banky (CBDC) týče, je to digitální měna, kterou emituje a na kterou dohlíží centrální banka dané země. Vztahují se na ni tedy stejná pravidla jako na papírové peníze.

CBDC v podstatě každému umožňuje vytvořit si účet u centrální banky. Namísto držení bankovních vkladů u komerčních bank by veřejnost měla možnost držet něco jako rezervy také u centrální banky. Hlavními výhodami CBDC je zvýšená bezpečnost, lepší možnosti digitalizace a efektivita transakcí. Ve světě těchto měn také nejsou možné daňové úniky či praní špinavých peněz. V ideálním případě by digitální peníze měly nabízet stejnou anonymitu, jakou nabízí platba hotovostí. Za nesprávných podmínek však mohou CBDC představovat zásadní ránu do soukromí uživatelů a zvýšenou kontrolu státu nad občany.

Některé země již digitální měny zavedly

Aktuálně se potenciálním zavedením digitální měny zabývá něco okolo 100 států včetně České republiky, pouze hrstka z nich ale tento koncept proměnila v realitu. Platit digitální měnou lze již například na Bahamách, které mají „Sand Dollar“, nebo v Nigérii, kde od roku 2021 platí „eNaira“. Digitální měnu s názvem „DCash“ testuje také měnová unie východního Karibiku, pod kterou spadá osm karibských ostrovů. Z evropských zemí je zavedení digitální měny nejblíž Švédsko, které možnosti platidla „e-krona“ zkoumá už od roku 2020.

Nad zavedením digitální měny uvažuje také Evropská unie, ovšem za splnění přísných podmínek zajišťujících soukromí uživatelů. Digitální euro by podle Evropské centrální banky nabídlo lepší měnovou suverenitu a digitální bezpečnost. Banka se touto možností začala zabývat již v roce 2021 a očekává se, že svůj průzkum zakončí letos v říjnu.

Digitální koruna zatím aktuální není

Ačkoliv Česká národní banka vývoj digitálních měn sleduje už od roku 2016, podle tiskové mluvčí ČNB Denisy Všetičkové zatím žádný návrh na zavedení digitální měny není aktuální. Na digitální korunu si tak Česko ještě počká. Centrální banka ale v roce 2021 založila pracovní skupinu, která zkoumá možné přístupy k CBDC, její možné dopady na ČNB a Českou republiku a jestli je pro ČR zavedení digitální měny relevantní. Eventuálnímu zavedení digitálních peněz by mimo jiné musela předcházet změna legislativy, ta stávající emisi CBDC totiž neumožňuje.

Reklama

Doporučované