Hlavní obsah

Dobré vyhlídky pro českou korunu. Letos by měla dál posilovat

Koruna bude v příštím roce patrně dál posilovat. Ilustrační foto.

Reklama

Česká koruna se loni posunula k silnějším hodnotám, a to prakticky vůči všem měnám. Podobný scénář by se podle ekonomů mohl odehrát i letos, jedním z cílů České národní banky totiž bude posílení koruny.

Článek

Článek si také poslechněte v audioverzi.

Česká měna během uplynulého roku zaznamenala posun na silnější úrovně vůči ostatním měnám a podle ekonomů by měla v posilování pokračovat i v roce 2022. Významný podíl by na tom měla mít Česká národní banka, jejíž cíl je právě posilující česká měna.

Posilující koruna by měla podle ekonomů pomoci řešit tuzemskou vysokou inflaci, která pravděpodobně poroste i začátkem roku, kdy se projeví skokový růst cen celosvětových energií. Prognóza ČNB předpokládá další růst sazeb, i když zřejmě ne tak výrazný jako dosud.

Bankovní rada ČNB naposled loni v prosinci zvýšila základní úrokovou sazbu na 3,75 procenta. Základní úroková sazba je tak nejvyšší od roku 2008. Důvodem růstu sazeb je především rostoucí inflace. Guvernér ČNB Jiří Rusnok nedávno v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že centrální banka už nemusí po výrazném zvýšení úrokových sazeb spěchat s jejich dalším růstem.

Se zvyšováním sazeb může podle ČNB vzrůst i zájem o českou měnu, a to kvůli takzvanému úrokovému diferenciálu. Tedy rozdílu mezi korunovými a zahraničními úrokovými sazbami. Sazby na koruně budou na začátku roku podle analytiků kolem 3,5 procenta, zatímco například na euru se drží kolem minus půl procenta. Podle prognóz banky by koruna měla vůči jednomu euru posílit na 24 korun kolem roku 2023.

„Na začátku roku 2021 byla koruna jednoznačně ve vleku pandemie vyvolávající negativní nálady a očekávání na mezinárodních trzích. Poté, co začala opadávat jarní vlna pandemie a na trhy se vrátil optimismus, se koruně začalo opět dařit a odpoutala se od úrovně 26 korun za euro,“ uvedl pro SZ Byznys Petr Dufek, analytik ČSOB.

Červnový start zvyšování úrokových sazeb ČNB vedl podle Dufka k rozšiřování úrokového diferenciálu, a tedy i atraktivity koruny pro investory. Vše v tu chvíli vyznívalo ve prospěch koruny, avšak počínající trable exportérů a nástup další vlny pandemie podporující averzi k riziku korunu začaly opět brzdit – navzdory nevídanému úrokovému diferenciálu.

V posledním roce se koruna posouvala k silnějším hodnotám, a to prakticky vůči všem měnám.
Tomáš Volf, Citfin

Nákup koruny se loni vyplatil

„V posledním roce se koruna posouvala k silnějším hodnotám, a to prakticky vůči všem měnám,“ uvedl pro SZ Byznys Tomáš Volf ze společnosti Citfin, která se zabývá devizovými službami pro podnikatele. Jednu z hlavních rolí ve vývoji koruny hrála loni podle něj ČNB – ta svou restriktivní politikou zvedání sazeb bojuje s vysokou inflací.

„Hlavní 2T REPO sazba je na 3,75 procenta a ceny rostou meziročním tempem 5,8 procenta. Zatím tedy centrální bankéři dosáhli toho, že méně a méně lidí dosáhne na úvěry všeho druhu včetně hypoték, ale ceny zboží na pultech obchodů letí stále vzhůru. Co víc – rychlost zdražování se zvedá,“ uvedl Volf.

Další růst sazeb v roce 2022 na sebe podle Volfa nejspíš nenechá dlouho čekat. K uklidnění situace ve světovém obchodu se podle něj přidají vysoké domácí sazby, a proto je pravděpodobné, že se inflace bude postupně snižovat a koruna bude v dalších měsících posilovat.

Pro lepší představu, jak si česká měna v loňském roce vedla, je vhodné poměřit její vývoj vůči koši hlavních pěti měn, a to konkrétně vůči euru, americkému dolaru, polskému zlotému, britské libře a švýcarskému franku.

Společnost Citfin sestavuje každoročně takzvaný Citfindex české koruny, jedná se o stanovení hypotetického kurzu nikoli vůči jedné měně, ale hned vůči pěti světovým měnám dohromady.

Takto vyjádřená hodnota české koruny má za loňských 11 měsíců hodnotu 23,95 CZK, což je výrazné posílení, protože tento teoretický kurz koruny ke koši měn za rok 2020 dosáhl na hranici 24,88 CZK. Ještě začátkem loňského roku byl index koruny nad hladinou 24,50 CZK. Trvaleji se koruna dostala pod hladinu 24,00 CZK až loni v květnu.

Bez nadsázky se dá říct, že se koruna z covidu zotavila po patnácti měsících nemoci.
Tomáš Volf, Citfin

„Na této úrovni se naposledy nacházela před příchodem koronavirové pandemie. Bez nadsázky se dá říct, že se koruna z covidu zotavila po 15 měsících nemoci,“ uvedl Volf z Citfinu.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Pro investory a obchodníky byl prý nejlepší příležitostí v loňském roce nákup koruny vůči euru, jak pro SZ byznys uvedl Ondřej Hartman, zakladatel tradingového portálu FXstreet.cz.

„Je to dáno hlavně technickou a fundamentální situací a relativně nízkými náklady oproti jiným korunovým trhům, k tomu můžeme přičíst také pozitivní úrok díky kladnému úrokovému diferenciálu Evropské centrální banky a ČNB,“ říká Hartman.

Nejlepší obchodní příležitosti podle něj česká koruna nabízela hlavně na jaře a v létě, kdy zažila dvě vlny krátkodobého oslabení a nabídla tak dobré šance pro nákup. „Skvělou příležitostí byl také loňský listopad, když ČNB šokovala trhy prudkým zvýšením sazeb,“ dodává Hartman.

Česká měna by měla posílit

Koruna by se podle Dufka z ČSOB měla k posilování opět v letošním roce vrátit. Po odeznění aktuální vlny pandemie začne investory na trhu opět nejvíce zajímat úrokový diferenciál, který v té době už nejspíš dosáhne 400 bodů.

„Koruna by se proto měla poměrně brzy dostat pod úroveň 25,00 EUR/CZK a dál sílit. Rizikovým momentem bude na chvíli americký Fed, pokud začne rychle zvyšovat sazby, avšak trend koruny by změnit neměl. Do konce roku 2022 by už euro mohlo stát přibližně 24,60 koruny,“ odhaduje analytik.

Česká ekonomika má podle Volfa ze společnosti Citfin dvě zásadní závislosti a obě představují v době konjunktury silný akcelerátor, v době poklesu jsou naopak „koulí na noze“.

„Achillovou patou je závislost domácí ekonomiky na německé, potažmo evropské a dále na automobilovém průmyslu. Dovozce i vývozce zajímá především kurz koruny vůči euru,“ tvrdí Volf a odhaduje: „Na konci prvního čtvrtletí 2022 bychom se měli pohybovat v blízkosti 25,15 EUR/CZK. V polovině roku 2022 by domácí měna měla trvaleji prolomit hladinu 25 korun za euro a zamířit až k 24,90 EUR/CZK. Za rok by pro nás nebyla překvapením hladina kolem 24,70 EUR/CZK.“

Posilování koruny v letošním roce očekává i Ondřej Hartman z FXstreet.cz, i když ne tak výrazné jako loni. „Samozřejmě bude velmi záležet na makroekonomické situaci ve světě a na tom, jestli ČNB udrží současný jestřábí výhled u svých rozhodnutí. Pokud se situace ve světě nezhorší, tak se dá očekávat pokračování síly české koruny až na hladinu 24,70 EUR/CZK,“ odhaduje Hartman.

Co se týče kurzu koruny vůči americkému dolaru, zde Hartman v letošním roce očekává spíše stagnaci kolem současných úrovní 22,00 USD/CZK. „To bude dáno především růstem amerického dolaru vůči euru, což má na tento trh vliv a korunu to bude brzdit,“ domnívá se Hartman.

„Pokud by americká centrální banka měla přitvrdit ve svých jestřábích krocích, tak je dokonce i možné oslabení koruny vůči dolaru,“ uzavírá Hartman z tradingového portálu FXstreet.cz.

Reklama

Doporučované