Hlavní obsah

Lákali na slova jako krypto nebo blockchain. Šlo o obří pyramidový podvod

Foto: Shutterstock.com

Společnost Forsage provozovala nelegální schéma, od investorů vylákala 300 milionů dolarů. Ilustrační foto.

Reklama

Americký úřad pro regulaci cenných papírů (SEC) odhalil nelegální činnost skupiny lidí, kteří pod značkou Forsage provozovali takzvané pyramidové, tedy nelegální schéma. Od investorů vylákali přes 300 milionů dolarů.

Článek

Americký úřad pro regulaci cenných papírů (SEC) v pondělí vznesl obvinění proti 11 osobám, které údajně vylákaly od investorů více než 300 milionů dolarů (přibližně 7,2 miliardy Kč). Skupina osob podle regulátora vytvořila takzvané Ponziho schéma, známé též pod názvy letadlo či pyramida.

Forsage je podvodná pyramidová hra, která byla spuštěna v masovém měřítku.
Carolyn Welshansová, šéfka oddělení SEC pro kryptoměny a kybernetiku

Podle žaloby regulátora spustili Vladimir Okhotnikov, Jane Doe, Michail Sergejev a Sergej Maslakov v lednu 2020 webovou stránku Forsage.io. Tvůrci této webové stránky pak údajně podvodně získali finanční prostředky od milionů drobných investorů v USA a po celém světě.

Systém s názvem Forsage se prohlašoval za decentralizovanou platformu pro takzvané smart kontrakty a umožňoval milionům drobných investorů uzavírat transakce prostřednictvím těchto kontraktů, které fungovaly na blockchainech ethereum, tron a binance.

Pod kapotou značky Forsage ale ve skutečnosti podle regulátora více než dva roky fungovalo standardní pyramidové schéma, v němž investoři získávali zisky tím, že do systému nabírali další lidi.

Co je chytrý kontrakt

  • „Smart contract“ je chápán jako inteligentní smlouva nebo chytrý kontrakt
  • Nejedná se o skutečnou smlouvu, ale počítačový protokol, jehož cílem je usnadnit, ověřit nebo vynutit jednání nebo výkonnost smlouvy
  • Ideální platformou pro chytré kontrakty jsou zejména kryptoměny se sdíleným blockchainem
  • Například digitální měna Ethereum vznikla vyloženě za účelem uvedení chytrých kontraktů do praxe

Zdroj: Investopedia

Kryptoměny se stávají stále populárnějšími mezi běžnými investory, což zvyšuje potenciál pro podvodná schémata i kvůli nedostatečné regulaci. Podvodníci v tom zároveň vidí potenciál rychlého výdělku. Jen v prvním čtvrtletí roku 2022 byly nahlášeny podvody v přibližné výši 329 milionů dolarů (přibližně 7,9 miliardy Kč), upozornila agentura Reuters.

V květnu například americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo generálního ředitele společnosti Mining Capital Coin z údajného globálního investičního podvodu ve výši 62 milionů dolarů (asi 1,49 miliardy Kč). Koncem července byl zase obviněn bývalý manažer kryptoměnové burzy Coinbase Ishan Wahi, který společně se svým bratrem a dalším mužem zneužívali důvěrné informace z burzy a nelegálně na nich vydělávali.

„Forsage je podvodná pyramidová hra, která byla spuštěna v masovém měřítku a agresivně nabízena investorům. Podvodníci nemohou obcházet federální zákony o cenných papírech tím, že se ve svých schématech zaměřují na chytré smlouvy a blockchainy,“ uvedla v tiskové zprávě Carolyn Welshansová, šéfka oddělení SEC pro kryptoměny a kybernetiku.

Investiční podvod: Ponziho schéma

  • Italský podvodník působící v Severní Americe Charles Ponzi (1882–1949) přesvědčil tisíce lidí, aby investovali do předplacených poštovních poukázek.
  • Ve schématu po něm pojmenovaném investoři svěřují své prostředky investičnímu fondu s vidinou vysokého zhodnocení a s nízkým rizikem. První investoři se vyplácejí z vkladů nově příchozích, nikoliv ze zisku z obchodování. To povzbuzuje další investory, aby do schématu vkládali nové peníze a větší částky. Přesvědčí i své okolí ke vkladu. Ve chvíli, kdy nejde najít nové investory, se schéma hroutí. Organizátor se snaží se ziskem zmizet.
  • Nebezpečí tohoto systému spočívá v tom, že se navenek jeví jako korporace s organizační strukturou, kancelářským zázemím, zaměstnanci a sítí finančních poradců. Především ale v tom, že dokud není omezen příliv nových klientů, společnost vyplácí klientům výnosy, případně jim poskytuje výpisy z obchodních účtů, a tím je utvrzuje v přesvědčení, že používá investičních nástrojů na tuzemském či zahraničním trhu, a jejich vklady se tak skutečně zhodnocují.

Zdroj: Národní centrála proti organizovanému zločinu

Ve formální žalobě označuje nejvyšší dohledový orgán na Wall Street společnost Forsage za „učebnicové pyramidové a Ponziho schéma,“ v němž společnost agresivně propagovala své inteligentní smlouvy prostřednictvím online propagačních akcí a nových investičních platforem, přičemž neprodávala „žádný skutečný, spotřební produkt.“ V žalobě se dále uvádí, že „hlavním způsobem, jak mohli investoři vydělat na společnosti Forsage, byl nábor dalších osob do tohoto systému.“

Mezi obviněnými jsou i čtyři zakladatelé společnosti Forsage, o nichž je známo, že naposledy žili v Rusku, Gruzínské republice a Indonésii, uvádí se ve žalobě.

Komise SEC rovněž obvinila tři organizátory se sídlem v USA, kteří byli podle žaloby najati zakladateli společnosti, aby podporovali společnost Forsage na různých sociálních platformách, včetně jejího oficiálního kanálu na YouTube.

Kromě toho SEC obvinila několik osob, které podle regulátorů vedly největší propagační skupinu Forsage v USA. Regulátoři tvrdí, že se podílely na nabídce a prodeji cenných papírů společnosti a propagovaly její systém, přičemž působily nejméně v pěti různých státech.

Služba Forsage byla spuštěna v lednu 2020 a od té doby se ji regulační orgány po celém světě několikrát pokusily zastavit. Žalobu na zastavení činnosti podala proti Forsage nejprve v září 2020 filipínská Komise pro cenné papíry a burzy a později, v březnu 2021, montanský komisař pro cenné papíry a pojištění. Navzdory těmto pokusům obžalovaní údajně pokračovali v propagaci tohoto schématu.

Reklama

Doporučované