Hlavní obsah

Naděje a pád, majetek největších kryptomiliardářů se ztenčil o biliony korun

Foto: Shutterstock.com

Nejbohatší kryptoměnoví miliardáři sčítají obří ztráty. Ilustrační foto.

Reklama

Propady cen kryptoměn, které odstartovaly v loňském listopadu, už odmazaly sedmi nejbohatším zakladatelům kryptoměnových burz či směnáren majetek ve výši 114 miliard dolarů (přibližně 2,7 bilionu Kč).

Článek

Několikaměsíční propad digitálních měn už výrazně dopadá na peněženky nejbohatších podnikatelů v tomto odvětví. Někteří z nich přitom díky kryptoměnovému „boomu“ dokázali vybudovat obrovské majetky, které se vyrovnávají největším americkým technologickým titánům. Jiní zase část výdělků z kryptoměn věnovali na dobročinné účely či na podporu politiků. Teď ale sčítají obří ztráty, které v součtu převyšují 100 miliard dolarů.

Šílenství kolem kryptoměn udělalo například z podnikatelů Changpenga Zhaa, Sama Bankmana-Frieda, Mikea Novogratze a několika dalších popularizátorů digitálních aktiv miliardáře.

Celkové jmění sedmi nejbohatších kryptoměnových miliardářů dosahovalo ještě 9. listopadu až 145 miliard dolarů, v té době ale stál jeden bitcoin rekordních 69 tisíc dolarů (asi 1,632 milionu Kč). Jenže následně začal celý sektor kryptoměn klesat a k pondělí 13. června přišli podnikatelé dohromady o 114 miliard dolarů, jak ukazuje žebříček Bloomberg Billionaires Index.

Mnoho dalších, kteří na bitcoin vsadili velké peníze, ať už je to společnost Microstrategy Michaela Saylora, či salvadorský prezident Nayib Bukele, který z bitcoinu učinil zákonné platidlo, už také pociťují ztráty. Cena největší digitální měny na světě se totiž v pondělí propadla pod 23 tisíc dolarů, což je nejnižší hodnota od prosince 2020. A v několikaprocentním poklesu pokračovala rovněž v úterý.

Kryptoměny, které byly ještě nedávno považovány za předzvěst nové éry decentralizovaných financí, zasáhly během několika týdnů značné otřesy. Společnost Celsius, jedna z největších platforem pro kryptoměnové půjčky a spoření, v neděli oznámila, že kvůli extrémní situaci na trhu zmrazuje všechny transakce ve své síti. To není vše, v květnu zkolaboval takzvaný stablecoin TerraUSD a jeho sesterská kryptoměna Luna.

Globální trhy aktuálně ovládá panika, protože americká centrální banka (Fed) a další centrální banky plánují agresivní zvyšování úrokových sazeb v boji proti nejvyšší inflaci za poslední desetiletí. A to není dobrá zpráva pro riziková aktiva, kam patří akcie nebo právě kryptoměny. Ovšem rychlost, s jakou se v posledních týdnech propadly právě kryptoměny, je nevídaná.

„Zatímco v minulosti se kryptoměny nepohybovaly v souladu s tradičními aktivy, jako jsou akcie, v poslední době se jejich propojení stále více sbližuje. Nyní se objevil zatím nejjasnější signál, že se kryptoaktiva pohybují v souladu s akciemi, protože obavy z inflace poslaly akcie a kryptoaktiva dolů,“ uvádí v komentáři Simon Peters, analytik společnosti eToro.

A zatímco americký trh práce obecně vykazuje známky stability, ztráty na digitálních aktivech už donutily některé kryptoměnové miliardáře k tomu, aby začali snižovat počet pracovních míst ve svých firmách.

To není zatím případ Changpenga Zhaa, zakladatele největší světové burzy kryptoměn Binance. Ten uvedl, že jeho firma je na tom finančně dobře, a naopak rozšiřuje nábor zaměstnanců. Přesto se Zhao potýká s téměř 90procentním propadem majetku. Jeho firma se zároveň stala středem zájmu amerických úřadů, které se snaží regulovat kryptoměnové odvětví.

Foto: Bloomberg Billionaires Index, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Kryptoměnoví miliardáři

Miliardové ztráty počítá také Bankman-Fried, generální ředitel platformy FTX. Situace by mohla narušit jeho plány ohledně filantropie a politiky. Nicméně třicetiletý americký podnikatel očekává, že během příštích prezidentských voleb dá více než 100 milionů dolarů na podporu demokratů.

Mike Novogratz, jehož společnost Fortress Investment Group byla v roce 2015 po dvou letech ztrát zlikvidována, zase vsadil na svůj návrat ke kryptoměnám. Podnikateli, který nedávno označil Terru za „velký nápad, který selhal“, ale kleslo v pondělí jmění na 2,1 miliardy dolarů.

Majetek bratrů-dvojčat Camerona a Tylera Winklevossových, kteří před lety zažalovali Marka Zuckerberga za to, že jim ukradl nápad na vytvoření Facebooku, se snížil na tři miliardy dolarů. Zakladatelé kryptoměnové burzy Gemini tento měsíc navíc oznámili, že propustí asi deset procent svých zaměstnanců.

Coinbase, největší americká kryptoměnová burza, kvůli dramatickým propadům kryptoměn zase zrušila nabídky nových pracovních míst. Majetek zakladatelů burzy, Briana Armstronga a Freda Ehrsama, se ztenčil na 2,1 miliardy dolarů, a to především kvůli poklesu akcií Coinbase, které se od první veřejné nabídky akcií v loňském dubnu propadly o 79 procent.

Reklama

Doporučované