Hlavní obsah

Sázka na bitcoin, která se nevyplatila. Salvador může přivést až k bankrotu

Foto: Shutterstock.com

Salvador loni přijal bitcoin jako zákonné platidlo. Ilustrační foto.

Reklama

Salvador byl první zemí, která přijala bitcoin jako zákonné platidlo. Jenže celý projekt má s odstupem času mnoho trhlin a zemi navíc může přivést k bankrotu. Vláda této středoamerické země společně s prezidentem sklízí kritiku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Středoamerický Salvador se začátkem loňského září stal prvním státem, který zavedl bitcoin jako oficiální zákonné platidlo. Technicky orientovaný prezident šestimilionové země Nayib Bukele tehdy uvedl, že občané budou moci prostřednictvím bitcoinu nakupovat, platit daně i kupovat půdu.

S ohlášenými kroky však mnoho Salvadorců nesouhlasilo a označilo je za populistické, alespoň dle tehdejšího průzkumu mezi obyvateli země. Řada obyvatel totiž ani nevěděla, jak tuto digitální měnu používat, a neměla v projekt kvůli nestabilní ceně bitcoinu důvěru. A s odstupem času se zdá, že oprávněně.

Ještě loni v listopadu se cena nejpopulárnější kryptoměny obchodovala za cenu téměř 69 tisíc dolarů (přibližně 1,65 milionu Kč), ale v současné době se nachází pod hranicí 22 tisíc dolarů (přibližně 523 tisíc Kč). To představuje pokles o takřka 70 procent, a nemusí to být konec.

Podle analytika Martina Kysely z portálu Trhy.cz prochází bitcoin aktuálně kritickým obdobím. „Reaguje na negativní vývoj amerických akciových trhů, které se v důsledku nepříznivých hospodářských výsledků, rostoucí nezaměstnanosti a trvajícím bojům na Ukrajině dále propadají,“ říká.

„Osobně předpokládám jako optimistický scénář obrat trendu kolem ceny 19 tisíc dolarů, tedy na úrovni vrcholu z konce roku 2017. V případě pesimistického vývoje však můžeme očekávat pohyb až k úrovni kolem 12 tisíc dolarů,“ odhaduje Kysela. Významnou roli přitom podle něj bude hrát další vývoj na amerických akciových trzích, neboť bitcoin s vývojem zejména technologických akciových titulů silně koreluje.

To potvrzuje i Simon Peters, analytik finanční společnosti eToro. „Zatímco v minulosti se kryptoměny nepohybovaly v souladu s tradičními aktivy, jako jsou akcie, v poslední době se jejich propojení stále více sbližuje. Nyní se objevil zatím nejjasnější signál, že se kryptoměny pohybují v souladu s akciemi, protože obavy z inflace poslaly akcie a kryptoměny dolů,“ tvrdí.

Nezdařený experiment

Ale zpět k Salvadoru. Jeho sázka na bitcoin se s aktuálně prudce klesající hodnotou této kryptoměny jeví stále jako riskantnější. Již tak zadlužená země nyní podle výpočtů agentury Bloomberg čelí ztrátě ve výši přibližně 56 milionů dolarů z držby bitcoinů. To možná na první pohled nevypadá jako mnoho, ale pro zemi zadluženou až po uši, se každý kousek počítá.

Státní dluh Salvadoru se blíží sta procentům hrubého domácího produktu a o nákup salvadorských dluhopisů je, mimo jiné kvůli nestabilitě způsobené přijetím bitcoinu, v podstatě nulový zájem. Není proto jisté, jak hodlá stát splácet již existující závazky. Kryptoměna, která pomohla Salvador proslavit po celém světě, by tak paradoxně mohla být jednou z hlavních příčin jeho státního bankrotu.

Obavy o schopnost země získat finanční prostředky, které potřebuje na splacení dluhů, již přiměly agenturu S&P Global Ratings tento měsíc snížit rating země na CCC+, čímž ji zařadila na úroveň Ukrajiny a Argentiny.

Prezident Bukele nicméně nepovažuje masivní propad ceny bitcoinu za problém pro jeho zemi a státní pokladnu. Na svém Twitteru napsal, že současný propad bitcoinu není důvodem, aby do něj země dále neinvestovala. Bukele naopak navrhl nakupovat více bitcoinů.

Vláda se navíc otevřeně vyslovila pro používání této virtuální měny jako investičního nástroje. Do května letošního roku jich Salvador vlastní celkem 2301, jak ukazují data Bloombergu. To je v nynějším kurzu něco přes miliardu korun, ale ještě v listopadu by takové množství bylo oceněno na asi tři miliardy korun.

Rozhodnutí prezidenta Nayiba Bukeleho učinit kryptoměnu zákonným platidlem znamená, že ji v současné době musí přijímat prakticky všechny podniky, stejně jako americký dolar, který v roce 2001 nahradil notoricky nespolehlivou salvadorskou národní měnu colón.

Poslední propady kryptoměn však vyvolávají nové a nové otázky ohledně této politiky, zejména pak při použití téměř sta milionů dolarů z veřejných prostředků na nákup bitcoinů – každý nákup kryptoměny navíc prezident oslavil tweetem.

Vláda pod kritikou

Mezinárodní měnový fond (MMF) již několikrát naléhal na Salvador, aby změnil své rozhodnutí ohledně bitcoinu jako zákonného platidla. MMF to zdůvodňuje tím, že bitcoin je pro tento účel příliš nestabilní. Znepokojení cítí přímo i někteří ekonomové v zemi.

Například Tatiana Marroquinová zdůrazňuje, že vláda nemá dostatek peněz ani na pomoc sociálně slabším lidem, takže by už vůbec neměla riskovat tím, že bude do kryptoměny vkládat veřejné prostředky. „Navíc zde chybí transparentnost. Nevíme přesně, kdy a za jaké peníze vláda bitcoiny nakoupila a nakupuje,“ řekla zpravodajskému serveru BBC.

Reklama

Doporučované