Hlavní obsah

Českem se valí inflační tsunami. Zemědělci zdražují o 27 procent

Foto: Jakub Bartoška, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ceny, za které prodávají výrobci své produkty, zdražují stále rychleji. Dříve či později se přelijí do cen pro zákazníky.

Článek

Meziroční růst cen výrobců zrychlil také v březnu. V zemědělství se ceny zvýšily o 27,2 procenta po únorovém růstu o 22,9 procenta. V průmyslu zrychlil růst na 24,7 procenta z 21,3 procenta a ve stavebnictví na 10,4 procenta z 9,9 procenta.

Ceny tržních služeb pro podniky byly v březnu meziročně vyšší o 4,9 procenta, zatímco v únoru o 4,3 procenta. Vyplývá to z revidovaných údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Také v meziměsíčním srovnání se ceny zvyšovaly. V zemědělství to bylo o 5,4 procenta, v průmyslu o 4,2 procenta, ve stavebnictví o procento a ceny tržních služeb pro podniky vzrostly proti letošnímu únoru o 1,4 procenta.

„Při pohledu na vývoj cen výrobců nelze očekávat nic jiného než další vzestup inflace v české ekonomice. Bohužel jsme uvázli v inflační spirále, která se rozjíždí a poškozuje naše hospodářství,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

„V zemědělství už se ceny z měsíce na měsíc zvyšují o více než pět procent a meziroční cenový růst přesahuje čtvrtinu. Co to znamená? Chleba levnější nebude. Zdražování zemědělských vstupů brzy dolehne na potraviny, které sice už zdražují, ale svůj hlavní cenový růst mají ještě před sebou. Bude to kruté, ale budeme si muset zvyknout, že chléb bude stát 60 korun,“ uvedla ekonomka investiční skupiny LOGeco Jana Mücková.

Energie letos nezlevní, věští podnikatelé

Podle průzkumu Hospodářské komory vzrostou letos podnikatelům v Česku náklady o desítky procent. Zdraží se energie, ale i vstupní materiály nebo doprava. V důsledku zdražování materiálů, energií a pohonných hmot tak bude nucenou zvednout ceny svých výrobků více než 80 procent podnikatelů. Řada podniků však také sníží své marže.

Plných 94 procent podnikatelů uvedlo, že v porovnání s loňským rokem jim ceny vstupů, jako jsou materiály, meziprodukty a služby zásadní pro podnikání, bez energií a mezd, letos vzrostou. Největší nárůsty cen očekávají podniky působící ve zpracovatelském průmyslu a ve stavebnictví. Polovina firem počítá s nárůstem cen vstupů o deset až 20 procent, zhruba třetina odhaduje meziroční nárůst cen vstupů o více než pětinu.

U energií a pohonných hmot očekává nárůst nákladů 97 procent podnikatelů. Podle Hospodářské komory neexistuje ani jediná firma, která by předpokládala, že cena energií a pohonných hmot letos klesne. Polovina podnikatelů očekává meziroční nárůst energetických vstupů vyšší než o 50 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované