Hlavní obsah

Chceme být takovým nezbedou, říká budoucí šéf nové české bankovní trojky

Tomáš Spurný. Stane se šéfem třetí největší tuzemské banky podle počtu klientů.

Reklama

Jde o největší transakci v tuzemském bankovnictví minimálně za posledních dvacet let, říká o nadcházejícím spojení Monety a Air Bank Tomáš Spurný, který má stanout v čele nové bankovní trojky. SZ Byznys s ním přináší rozhovor.

Článek

Skupina PPF potřetí uspěla s pokusem spojit své finanční majetky s Moneta Money Bank. Akcionáři Monety návrh na spojení na valné hromadě schválili a otevřeli tak dveře vzniku třetí největší banky v Česku – alespoň podle počtu klientů.

Přečtěte si první rozhovor s Tomášem Spurným po jeho letos zřejmě profesně nejúspěšnějším dni.

Akcionáři vám dali ve spojení s PPF zelenou. Co vás čeká teď?

Musíme vytvořit nabídkový dokument pro vydání nových akcií. Ten bude koncipován na základě auditovaných výsledků roku 2021. Předpokládám, že dokument dokončíme poslední týden v únoru a následně požádáme ČNB o svolení s vydáním toho dokumentu, na jehož základě budou upsány nové akcie.

Byli bychom rádi, kdyby se nám podařilo získat souhlas ČNB ke konci dubna 2022. Následně bychom v průběhu května učinili úpis 255,5 milionu akcií za hodnotu 82 Kč. Kde každý z akcionářů Monety bude mít právo ke dvěma stávajícím akciím upsat jednu dodatečnou. Pokud nebude první kolo upisování zcela úspěšné, v druhém kole budou mít všichni akcionáři znovu možnost upsat naše akcie. Nicméně za cenu 90 Kč. Druhé kolo by se odehrálo v červnu.

Pokud budou obě kola úspěšná a my zvýšíme kapitál o minimálně 21 miliard korun, transakci bychom uzavřeli 1. července. Pokud se protáhnou regulatorní povolení, transakci bychom uzavřeli k 1. říjnu.

Je souhlas ČNB v tuto chvíli jediná překážka spojení?

Největší překážka je, že na to zatím nemáme peníze. Regulatorní svolení je procesní záležitost, nicméně další otázka je úpis akcií. Za peníze z něj získaného pak koupíme Air Bank.

Mě fascinuje, že všichni přemýšlejí o ceně 82 korun, protože dnes se ty akcie obchodují mezi 92 a 95 korunami za akcii. Nicméně tento proces začal v období, kdy se banka obchodovala za 48,5 koruny za akcii. To byl, tuším, srpen roku 2020, kdy jsme jednali s úplně jinou bankou a ta jednání nakonec nedopadla.

Pro akcionáře, kteří nechtějí nést riziko poklesu ceny, je na této transakci pozitivní, že PPF de facto garantuje hodnotu akcií Monety na úrovni 90 Kč.

Co tím míníte, že nemáte na transakci peníze? Úpis akcií pro vás není formální věc?

Není. Jde o největší transakci v tuzemském bankovnictví minimálně za posledních dvacet let.

Dobře. Ale souhlas akcionářů s transakcí máte. Dá se tedy předpokládat, že ty peníze dostanete.

To se určitě předpokládat dá. Nicméně dokud nebudou v bance, tak já nebudu klidný. Za šest měsíců se může stát mnoho věcí. Klidný budu až po dokončení transakce. Ale ani tehdy nebudu úplně klidný, protože potom budeme muset začít obě banky integrovat, s čímž bude mnoho práce na další tři nebo čtyři roky.

Spojení nám umožní vyměnit jádrový systém banky

Co bude spojení znamenat pro klienty, ať už Monety nebo Air Bank a Home Creditu?

Bude to pro ně znamenat zejména urychlení digitalizace a zkvalitnění služeb. Z obou bank budeme vybírat to nejlepší a snažit se to aplikovat napříč. Budeme se snažit vytvořit banku, která je schopná poskytnout kvalitní služby za kvalitní cenu. Je to důležité zejména ve vztahu ke zvyšujícím se úrokovým sazbám.

Budete spojenou banku stavět na systémech Monety, nebo Air Bank? Nebo vznikne úplně nový bankovní core systém?

Budeme to zpočátku stavět na obou systémech. V průběhu času – což může být pět až sedm let – vyměníme jádrový systém obou bank za modernější. To je jeden z důvodů, proč jsme o transakci tolik usilovali. Moneta totiž operuje na systému, který je velmi starý, byl v bance zaveden v roce 1993. Air Bank má sice mladší systém, ale ten nemá tak velký rozsah produktů a služeb.

Už nyní se díváme na nové systémy, které se zavádějí napříč evropskými bankami, abychom byli schopni tento proces započít na konci roku 2022.

Nezlevníme, ale nezdražíme tak rychle

Klienti obou bank si tedy mohou jen polepšit?

Nejdůležitější změna je ve velikosti a efektivitě spojené banky. To by se mělo promítnout do konkurenceschopnosti zejména v cenotvorbě, množství a výši poplatků. A také v šíři infrastruktury, pokud jde o pobočky, bankomaty, dostupnost digitálního světa a bezpečnost.

Mluvil jste o konkurenceschopnosti v cenotvorbě, budete tedy zlevňovat?

To určitě ne, zlevňovat nebude nikdo. Pokud máme v Česku sedmiprocentní inflaci.

Nebudete tedy zdražovat tak rychle, jako kdybyste byli samostatní.

Je to tak.

Jak se bude nová banka jmenovat? Air Bank, nebo Moneta?

Na to je teď příliš brzo.

Kdyby se jmenovala Air Bank, nebude vám líto peněz, které jste dali na přejmenování z GE Money Bank na Monetu?

Mně je vždycky líto jakýchkoli peněz, které přijdou vniveč. Ale to je život, že některé věci mají definovanou trvanlivost a jiné jsou dlouhodobé.

Je to ale předčasné. Teď je důležitý duben, kdy bychom měli mít valnou hromadu. Na té bychom chtěli schválit další dividendu za poslední tři roky, kdy toto bylo omezeno, a dostát tak závazkům, které máme vůči akcionářům. To je druhý milník. Třetí milník je, abychom úspěšně prošli navýšením kapitálu v květnu.

Další body jsou také důležité, ale pojďme se na to dívat jako na maraton o mnoha etapách, teď jsme ukončili jednu.

Do dvou tří let budeme propouštět

Zeptám se na něco, co bude lidi zajímat už teď. Mluvili jsme o tom, co spojení znamená pro klienty. Co ale bude znamenat pro zaměstnance spojovaných firem? Mají předpokládat, že spojováním dojde k optimalizaci, tedy, když dva lidé budou dělat stejnou věc, jeden z nich bude propuštěn?

Určitě. V horizontu dvou až tří let budeme muset některé pozice racionalizovat a snižovat počet zaměstnanců. Když se podíváte na Monetu, má stejně zaměstnanců jako v roce 2015, kdy jsem ji přebíral. Je ale 2,5krát větší. Pohltila dvě banky: Wüstenrot stavební spořitelnu a Wüstenrot hypoteční banku.

Na druhé straně budeme schopni do zaměstnanců více investovat. Vytvořit jakousi líheň talentů lepší než teď. Zaměstnanci Monety jsou na pracovním trhu ceněni. To platí i pro Air Bank. Když se podíváte například na velmi úspěšnou společnost Rohlík, ten je do určité míry dnes obsazen lidmi, kteří graduovali z GE Money, Monety nebo Air Bank.

Na tom, že potřebujeme udržet a možná i zvýšit nákladovou disciplínu, není nic špatného. Protože to přispívá k prosperitě banky a ta znamená vyšší prosperitu zaměstnanců.

Podle našich informací s vámi PPF počítá v křesle šéfa spojené banky. Stanete se tedy šéfem třetí největší banky v Česku. Co to bude z hlediska strategie znamenat? Jak chcete jako trojka vystupovat?

Vždy budeme challenger bank (vyzyvatelská banka – pozn. red.), která se bude snažit změnit status quo a přinést na bankovní trh pozitivní změny. Když se podíváte na to, jak jsem doposud řídil Monetu – mohli jsme se stát čínskou bankou, ale nestali. Stali jsme se lídrem v retailovém bankovnictví ve vztahu k inovacím a změnám. Rostli jsme jak organicky, tak akvizičně.

Z Monety se stala banka, kterou naše konkurence respektuje. Kdežto v roce 2015 jsme nebyli na trhu moc vidět, nebo jsme byli irelevantní. Management, se kterým pracuji, tu banku učinil velmi relevantní. Akvizice Air Bank a propojení toho nejlepšího, co v obou bankách je, tuto filozofii umocňuje.

V jakých oblastech chcete být vyzyvatelem?

Ve všech: v cenotvorbě, v nabídce produktů, digitalizaci, inovacích, klientském přístupu, férovosti, transparentnosti atd. Budeme se snažit být nezbedou na bankovním poli.

Jak vidíte budoucnost Monety na burze? Podle informací SZ Byznys nebude PPF chtít Monetu z burzy stahovat. Jaké vám to dává výhody?

Úžasné. Z hlediska akcionářů tkví výhoda v tom, že větší banka získá silnější základ na burze a přinese zhodnocení, ať už dividendy nebo ceny akcie. Transakce skýtá stabilnější cestu dopředu než samostatná Moneta.

Z hlediska významného nebo majoritního vlastnictví dám jako příklad Komerční banku, kterou jsem ostatně privatizoval v roce, tuším, 2001. Ta je vlastněná ze 62 procent společností Société Générale a zbytek je kótován na burze a nikdo na to nepoukazuje. Proč bychom takovýto model nemohli mít u Monety?

Tomáš Spurný

  • Od roku 2015 generální ředitel a předseda představenstva Moneta Money Bank (původně GE Money Bank).
  • V roce 1983 emigroval do USA, kariéru tam odstartoval ve společnosti McKinsey & Company.
  • Působil ve velkých bankách střední a východní Evropy, mj. v rumunské BCR či ve slovenské VÚB.

Třeba proto, že může být obtížnější prosadit některé změny ve strategii. Vám například trvalo několik let, než jste prosadili spojení s jinou bankou.

Nakonec jsme ho prosadili. Minimálně máme jedničku za vytrvalost a důslednost.

Jak se vám jednalo s PPF bez Petra Kellnera?

Kolegy z PPF znám, pracoval jsem s nimi v letech 2007 až 2009. Čelní osobnosti skupiny PPF tam zůstaly. To bylo při jednáních pozitivní, neboť se známe a jsme schopni si rozumět.

Co další konsolidace trhu? Budete mít chuť polykat další banky?

Chuť je jiná věc než schopnost absorpce.

Jsou tu příležitosti? Bude se trh dál konsolidovat?

Já jsem o tom přesvědčen. Když se podíváte na poslední dva roky, kdy jsme tento proces začali, byla na trhu další transakce. Věřím, že tento trend bude pokračovat. Pro nás je nyní priorita dodělat tuto transakci.

Kolik by nakonec na tuzemském bankovním trhu mohlo zbýt hráčů?

To se netroufám odhadovat.

Když někdy přemýšlíte o tom, jak dál růst, napadne vás jméno UniCredit Bank?

Na trhu je několik bank, do kterých by Moneta určitě nádherně pasovala, neboť bychom přinesli segmenty trhu, kde ta či ona banka nebyla v posledních dvou dekádách úplně zaměřená. Nicméně těžko říct, mě napadá spousta jmen.

Velkým tématem na této valné hromadě byl váš akcionář Pavel Tykač. Ekologičtí aktivisté se obávají, že vám bude jednou diktovat, abyste podporovali fosilní průmysl. On se netají tím, že by jednou rád získal pětinu podílu Monety, zároveň ale říká, že je finanční, nikoli strategický investor. Vy jste na valné hromadě řekl, že pokud chce jakýkoli většinový akcionář změnu strategie, musí přes dozorčí radu vyměnit management. Je to pro vás něco, co si dokážete představit? Že vám někdo zavelí učinit ústupky z vaší zelené strategie?

Když se podíváte na můj život, nejsem úspěšný v poslouchání rozkazů, které se příčí mým hodnotám. Celý můj život je svědectvím tohoto filozofického postoje. To je vše, co k tomu řeknu. Mně mnoho lidí přisuzuje vlastnosti, které mají oni sami.

Můžete těmto akcionářům, aktivistům, nebo vlastně komukoli zaručit, že pokud zůstanete v křesle šéfa banky, že z těch zelených závazků neustoupíte?

Samozřejmě, že jim to mohu slíbit, neboť to je o tom, kdo já jsem. A mě nikdo nedonutil do toho, co jsem udělal. To jsem udělal o své vlastní vůli.

Hodnotím lidi a instituce podle toho, co udělali a co říkali, že udělají. Nepolemizuji o tom, co by mohli udělat pod určitými vlivy. Tenhle způsob uvažování nedokážu pochopit.

Reklama

Doporučované