Hlavní obsah

Daňové přiznání v kostce: Jaké jsou termíny a na co dát pozor

Foto: Seznam Zprávy

Daňové přiznání v papírové podobě je nutné odevzdat do 1. dubna.

Reklama

Nejen daňové přiznání, ale také přehledy pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení. Všechny tyto dokumenty musí živnostníci úřadům podat. SZ Byznys přináší přehled pravidel a na co nezapomenout.

Článek

Kdo podává daňové přiznání

Růžový papír nebo elektronický formulář. Přiznání k dani z příjmu za předešlý rok musí vždy podat všichni živnostníci a podnikatelé, v některých případech také zaměstnanci nebo studenti s více brigádami.

Živnostníci a podnikatelé musejí přiznání podávat v případě, že jejich roční příjmy přesáhly 15 tisíc korun. Přiznání je nutné podat v případě, že se ocitnete v daňové ztrátě.

Zaměstnanci musejí přiznání podat pouze v případě, že si kromě základních příjmů ze zaměstnání u zaměstnavatele přivydělají více než šest tisíc korun za rok. Do tohoto limitu se rovněž nezapočítávají příjmy, které jsou od daně osvobozeny, a příjmy, u kterých se vybírá srážková daň.

Studenti nebo pracující důchodci musejí přiznání přidat v případě, že během jednoho měsíce pracovali pro více zaměstnavatelů a z příjmů jim byla odvedena zálohová daň.

Kdo se naopak vyhne daňovému přiznání jsme psali dříve zde:

Termíny pro daňové přiznání

Ať už přiznání podává kdokoliv, pro všechny platí stejné termíny. Lhůta pro podání přiznání se v posledních dvou letech posouvala kvůli pandemii, letos posunutí není v plánu.

Termín pro podání daňového přiznání za rok 2021 se tedy vrací znovu na 1. duben 2022. Existuje ale také možnost si termín podání posunout o jeden měsíc. Přiznání stačí podat ne v papírové, ale v elektronické podobě.

To, že budete přiznání podávat elektronicky, není nutné nikam hlásit. Dokumenty stačí odevzdat do 2. května. Jestliže vám s daňovým přiznáním pomáhá daňový poradce, termín pro podání se posouvá až na 1. červenec.

Termíny přehledů

Stejně jako u daňového přiznání nezapomeňte ani na podání dvou přehledů o příjmech. Jeden pro svoji zdravotní pojišťovnu, druhý pro správu sociálního zabezpečení.

Obecně platí, že na podání přehledů mají poplatníci vždy o měsíc více než na podání přiznání. Pokud tedy odevzdáváte přiznání v papírové podobě, přehled je nutné doručit do 2. května.

V případě elektronického podání přiznání připadá termín odevzdání na 1. červen. V případě využití pomoci daňového poradce se lhůta posouvá dokonce až do 1. srpna.

Pokud vám vznikne na pojistném doplatek, nezapomeňte ho uhradit do 8 dnů od odevzdání přehledu.

Pokud jakožto OSVČ nemáte povinnost podávat daňové přiznání, nezapomeňte vyplnit přehled pro zdravotní pojišťovnu. Ten je nutné odevzdat už 8. dubna!

Papírové podání

Jak už bylo řečeno, pro podání standardního přiznání máte čas do 1. dubna. Formulář je možné získat buď přímo na finančním úřadě, nebo si ho stáhnout na webu Finanční správy.

Vyplněné přiznání je pak možné podat buď osobně na finančním úřadě podle místa trvalého bydliště, nebo ho poslat poštou. Nezapomeňte přinést ani potvrzení o slevách, které chcete uplatnit.

Jaké slevy můžete využít? O tom jsme psali dříve zde:

Online podání

Pokud nechcete vyplňovat papírové formuláře a navíc získat o měsíc na odevzdání více, máte možnost využít online podání.

Varianty jsou přitom dvě. Buď přes portál Moje daně, nebo přes aplikaci elektronického podání Finanční správy. Přihlásit se je možné buď třeba přes bankovní identitu nebo datovou schránku.

Elektronické podání je v současné době omezené, Finanční správa totiž aktualizuje svou databázi.

Platba daně

Samotnou daň je potom možné zaplatit několika způsoby:

Jak zaplatit daň z příjmů?

  • Daň je možné zaplatit buď hotově, převodem, nebo složenkou.
  • První možnost lze uplatnit na pokladnách finančních úřadů nebo na pokladně ČNB. Výhodou je, že finanční úřad má peníze ihned připsány na účet.
  • Pokud platíte převodem, musíte vyplnit číslo účtu, variabilní a konstantní symbol. Taková platba navíc může trvat déle, doporučuje se tedy uhradit daň několik dní předem.
  • Delší prodleva je také u složenky A, případně daňové složenky.

Samotnou daň byste pak měli uhradit do konce řádného podání daňového přiznání. Abyste se vyhnuli sankcím, je možné daň uhradit i tři pracovní dny po skončení řádného termínu.

Sankce za pozdní podání nebo zaplacení daně se počítají podle toho, jakým způsobem přiznání podáte. Pokud se s odevzdáním zpozdíte například do 4. května, pokutě se můžete vyhnout. V takovém případě stačí přiznání podat elektronicky.

Pokud byste se ale rozhodli formulář podat v ten samý den (tedy 4. května), sankce by se počítaly už od 1. dubna.

Paušální daň

Kromě již zmiňovaných variant, jak se vyhnout podání přiznání, existuje už druhým rokem také možnost paušální daně. V té měsíčně odvádíte určitou částku, která zahrnuje jak daň z příjmů, tak zálohy na oba typy pojištění. Následně nemusíte podávat daňové přiznání.

Pokud ovšem vaše příjmy za rok přesáhnou milion korun, povinnost podat daňové přiznání znovu máte.

K paušální dani bylo možné se přihlásit do 10. ledna. V průběhu roku takovou možnost už mají pouze podnikatelé, kteří se svou živností teprve začínají.

Reklama

Doporučované