Hlavní obsah

Daně mají jít nahoru, souhlasí ekonomové se Zemanem

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Miloš Zeman navrhuje zrušit daňové zvýhodnění zaměstnanců, které před dvěma lety prosadila Babišova vláda s podporou ODS. Daně by tak citelně vzrostly.

Článek

Zeman vrátil Poslanecké sněmovně zákon o státním rozpočtu na příští rok. Vadí mu vysoký schodek, který má podle předlohy schválené vládou dosáhnout 375 miliard korun.

Prezident navrhuje vrátit zdanění zaměstnanců vrátit na úroveň roku 2020, kdy vláda Andreje Babiše za podpory ODS schválila zrušení tzv. superhrubé mzdy. A ekonomové, které SZ Byznys oslovil, s ním v tomto bodě souhlasí.

„Zrušení tzv. superhrubé mzdy byla největší daňová změna za poslední dekádu. Bylo by vhodné, aby se daňové zatížení zaměstnanců vrátilo znovu na původní úroveň,“ komentoval Zemanův krok pro SZ Byznys hlavní ekonom poradenské firmy Deloitte David Marek a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Se Zemanem souhlasí i hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. „Můj názor je, že to mělo být jen na dva roky. Je sice dobře, že byl zrušen konstrukt superhrubé mzdy, kdy se danilo i zdravotní a sociální pojištění, ale výpadek rozpočtu měl být nahrazen zvýšením daňové sazby pro zaměstnance,“ říká.

Na dva roky… pak napořád

Daňové změny začaly platit od ledna 2021. V rámci pomoci zaměstnancům v covidové éře podle tehdejších odhadů státní kasu připravily o 70 až 90 miliard korun.

Podstatné však je, že nižší zdanění mělo platit jen dva roky a poté se mělo vrátit na původní úroveň. Což se nestalo, záměr na zvýšení zůstal jen v odůvodnění, nikoliv v samotném zákoně.

Podobnou věc jako Zeman přitom navrhuje i celá Národní rozpočtová rada (NERV). V dokumentu, který předala vládě, navrhuje 14 opatření na zvýšení rozpočtových příjmů a 11 opatření na omezení výdajů. Na příjmové straně rozpočtu NERV navrhuje kromě jiného i zvýšení daně z příjmu fyzických osob na úroveň před zrušením superhrubé mzdy.

Podle propočtů NERV by výnos z této daně navýšil rozpočet ročně o sto miliard korun, a výrazně by tak snížil schodek rozpočtu.

Nižší zdanění i výrazné zadlužování státu nepřímo souvisí s vysokou inflací, protože zejména v prvním pololetí táhla cenový růst výrazná spotřeba domácností. Zvýšením zdanění by se spotřeba utlumila.

Zároveň je však třeba myslet na fakt, že útraty českých domácností tvoří více než 40 procent výkonu české ekonomiky a v posledních měsících padají i bez zvýšení daní. Pokud by vláda daně zvýšila, zcela určitě by poslala ekonomiku do recese – ostatně na jejím pokraji se již Česko nachází a v příštím čtvrtletí už s nejvyšší pravděpodobností přijde jen formální potvrzení.

Za snížení schodku státního rozpočtu kvůli vysoké inflaci pléduje dlouhodobě guvernér ČNB Aleš Michl.

Návrh zákona o státním rozpočtu se nyní vrací do Poslanecké sněmovny. Sněmovna může Zemana přehlasovat, když pro návrh rozpočtu zvedne ruku více než 101 poslanců.

Vláda schválila zvýšení schodku letošního státního rozpočtu z 280 miliard na 375 miliard korun. Vláda původně navrhla navýšení rozpočtu i jeho schodku o 50 miliard na 330 miliard korun.

Reklama

Doporučované