Hlavní obsah

Krize způsobila boom pojistky, která pomáhá, když nemůžete splácet hypotéku

Rozhovor se Zdeňkem Jarošem, generálním ředitelem a předsedou představenstva BNP Paribas Cardif Pojišťovny.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pojištění příští rok bude zdražovat. Na vlně zdražování už se ale část klientů pojišťoven svezla i letos. Zbavovali se některých smluv s cílem osekat jejich výdaje. Naopak jedné pojistce roste v krizi popularita jako nikdy.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

V příštím roce si klienti pojišťoven v Česku budou muset za smlouvy připlatit. V pořadu Agenda SZ Byznys to uvedl Zdeněk Jaroš, generální ředitel a předseda představenstva BNP Paribas Cardif Pojišťovny.

„Za uplynulý rok zdražily pojistky v průměru mezi třemi až pěti procenty. V příštím roce, zejména z důvodu rychlého růstu inflace v posledních měsících očekávám, že pojistky zdraží až o deset procent,“ uvedl.

Podle jeho slov budou zdražovat zejména neživotní pojištění. Roste totiž cena práce i vstupů.

S ohledem na významné zdražování, které se už v letošním roce projevilo prakticky v každém sektoru ekonomiky, navíc klienti začínají na pojištění šetřit a zvažují poměry mezi důležitostí konkrétní pojistky a její cenou.

„Šetření už nastalo. Češi nevěděli, jak to bude fungovat se zastropováním cen energií, což je největší rána do rodinného rozpočtu. Nyní v tom už máme ale trochu jasněji, nicméně do konečných výdajů se propíše spotřeba za vyšší cenu. To je důvodem, proč jsme v našem portfoliu letos zaznamenali pokles uzavřených pojistek. Věřím ale, že jde o přechodnou dobu,“ říká Zdeněk Jaroš.

Nejčastěji se podle jeho slov klienti zbavují takzvaných investičních pojistek.

„Někdy jen přeruší placení nebo je úplně zruší. Ovšem zatím to není úplně trend celého trhu. Pojišťovny aktuálně neevidují velké nárůsty ukončování pojistných smluv,“ uvedl.

O jedno pojištění zájem roste

Navzdory poklesu ale v BNP Paribas Cardif Pojišťovně o jeden typ pojištění roste zájem.

„Každá krize přináší své. Společným jmenovatelem je u každé krize ale obava. Dnes se lidé bojí, co bude, bojí se zdražování energií nebo splátek hypotéky. Tyto faktory pomáhají pojištění, protože lidé začínají více přemýšlet o tom, co když se něco stane,“ vysvětluje Zdeněk Jaroš.

Současná krize dnes přivádí rekordní počty klientů k uzavírání pojištění schopnosti splácet. Pojistka zaručí, že v případě dlouhodobé pracovní neschopnosti nebo ztráty zaměstnání po dobu dvanácti měsíců přebírá za klienty hrazení pravidelných měsíčních splátek právě pojišťovna.

„Klienti se nemusí o nic bát. V případě jejich uschopnění k práci nebo nové pracovní pozice nemusí splátky, které za ně pojišťovna již zaplatila, nikdy vracet zpátky,“ dodává šéf pojišťovny.

Pojištění schopnosti splácet své místo na trhu nalezlo ale už v době pandemie koronaviru, kdy se v Cardif podle Jaroše doslova zdvojnásobil počet pojistných událostí.

Naopak jiná pojištění jdou dnes často stranou. Příkladem je pojištění nemovitosti. S ohledem na významný růst cen, a tím také hodnoty nemovitostí, které bylo možné sledovat na realitním trhu v posledních dvou letech, má podle šéfa pojišťovny významná část lidí podpojištěnou nemovitost.

„Je tu aktuálně mnoho lidí, kteří mají podpojištěné nemovitosti. Přijde zima, mohou přijít velké sněhové vánice, lidé, kteří budou mít podpojištěné nemovitosti, potom zpláčou,“ uzavírá generální ředitel a předseda představenstva BNP Paribas Cardif Pojišťovny.

Reklama

Doporučované