Hlavní obsah

Dvě špatné zprávy, žádná dobrá. Daně půjdou nahoru, bonusy k penzi nebudou

Co Fialova vláda nachystala pro vaše peněženky? Rozebíráme s ekonomem Filipem Pertoldem z CERGE-EI.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rouškovné a další bonusy k penzím od nové vlády nečekejme. „Ta éra, myslím, skončila. Vláda bude přísně sledovat vzoreček, který jí diktuje zákon,“ odhaduje ekonom Filip Pertold. Fialův kabinet slibuje zvýhodnit spíš rodiny.

Článek

Státní finance jsou podle vyjádření nové vlády v rozvalu, kvůli škrtům zažívá Česko rozpočtové provizorium a na Ministerstvu financí hledá nový šéf resortu Zbyněk Stanjura (ODS) úspory za 80 miliard korun.

Růst ekonomiky navíc podle prognóz slábne, zatímco ceny svižně rostou. V takovém rámci bude každý další výdaj bolet o to víc. Například valorizace důchodů „jenom“ podle zákona bude pro státní kasu obrovský nápor, zvlášť pokud bude inflace atakovat 10 procent.

„Důchodci zažívají výrazně vyšší inflaci, než je ta průměrná. Mají jiný spotřební koš, spotřebovávají více potravin, víc energií. Stát to musí ze zákona dorovnávat,“ vysvětluje analytik think tanku IDEA při CERGE-EI Filip Pertold pro SZ Byznys.

Ještě minulá vláda zvýšila penze k 1. lednu průměrně o 805 korun, z čehož 300 korun bylo nad rámec běžné valorizace. S druhou valorizací počítá ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v červenci. Předpokládal se nárůst o 670 korun.

Jak se sliby vlády podepíšou na rodinných rozpočtech, se podívejte ve videu nahoře v článku.

Daňové prázdniny pro rodiny

Daňové prázdniny pro rodiny. Podpora částečných úvazků. Valorizace slevy na poplatníka. Koalice Spolu a Pirátů se Starosty chce příští čtyři roky myslet hlavně na rodiny.

„Pokud změny projdou, vypadá to jako štědrý program pro rodiny. Otázka je, pro jaký typ rodin,“ hodnotí odborník na rodinnou politiku Pertold.

Vláda například chystá tzv. daňové prázdniny pro rodiče s nižšími příjmy na rodičovské a pro ty, které mají tři a více dětí. Nízkopříjmoví přitom skoro žádné daně neplatí. Podle Pertolda takové prázdniny navíc jen podpoří zaběhnutý model – matka je s dětmi doma, otec vydělává. „Když vám někdo řekne, že budete dostávat třeba dva tisíce na daňových slevách, budete mít motivaci čerpat rodičovský příspěvek co nejdéle a odkládat nástup na trh práce.“

Snížené daně půjdou zase nahoru

Kabinet slibuje také valorizaci slevy na daňového poplatníka. Podle Filipa Pertolda je to dobrý nástroj, který měla vláda vytasit místo zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu. „To by podpořilo spíš nízkopříjmové. Mají větší sklon ke spotřebě, mohli by lépe nastartovat ekonomiku. Ušetřili bychom patrně na dávkách za ceny energie.“

Jak na toto všechno vláda najde peníze, zatím neupřesnila. Ministr financí nové zdroje a úspory hledá, daně ale zvyšovat nechce. Podle Filipa Pertolda a dalších ekonomů je to ale nevyhnutelné. Nedávno snížená daň z příjmu bude podle něj muset zpátky nahoru.

„Nevyhneme se návratu daně z příjmu na úroveň, kde byla předtím. Nedokážu říct, jestli to bude s touto nebo další vládou. Pokles příjmů státu byl zrušením zdanění superhrubé mzdy tak drastický, že bude strašně těžké to dohnat na jiných daních.“

Zrušte podporu na penzijní připojištění a hypotéky

Kde hledat další peníze? Zrušit podporu penzijního připojištění, stavebního spoření nebo hypoték, navrhuje Pertold.

„Když to všechno sečtete, dostáváme se k 30 až 35 miliardám ročně. Největší koláč je na penzijní připojištění, stát na něj dává přibližně 18 miliard ročně,“ počítá ekonom. Ze dne na den je ale zrušit nelze. Drtivá většina lidí si peníze vybere jednorázově při překročení důchodového věku a pravidelnou rentu do konce života si z toho nevyplácí.

Vláda chce také zvýhodnit částečné úvazky. A zaměstnavatelům chce snížit sociální pojištění o dva procentní body, ovšem až bude státní kasa konsolidovaná. „Nedočkáme se toho. Odvody zaměstnavatelů jsou v mezinárodním kontextu vysoké. Ale příjmy ze sociálního pojištění potřebujeme mít, protože nás čekají Husákovy děti v důchodech,“ hodnotí ekonom.

Reformu penzí slibuje Fiala do roku 2023, ale recept, jak ji ufinancovat, programové prohlášení vlády neřeší. „Ani předchozí, ani tato vláda nepřišla s tím, kde vzít dodatečné množství těsta na budoucí koláče, které budeme potřebovat,“ shrnuje Pertold.

Reklama

Doporučované