Hlavní obsah

ECB přestane dopovat ekonomiku, úroky zvýší v létě

Foto: DXR/Wikipedia

Sídle Evropské centrální banky ve Frankfurtu tentokrát osiřelo, centrální bankéři jednali v nizozemském Amsterdamu.

Reklama

Evropská centrální banka se jako jedna z posledních přidává k tažení proti inflaci, byť zatím velmi nesměle. Ukončí nákupy dluhopisů, kterými roky podporovala ekonomiku, a začne postupně zvyšovat úrokové sazby, které jsou na nule.

Článek

Evropská centrální banka ukončí od 1. července nákupy aktiv, kterými léta podporovala ekonomiku eurozóny. Uvedla to v tiskové zprávě. Základní úrokovou sazbu nechala na zasedání Rady guvernérů podle očekávání zatím na rekordním minimu nula procent, ale naznačila, že od července zahájí její zvyšování. Základní úrok ECB naposledy zvýšila v roce 2011.

Centrální banka – a obyvatelé všech států eurozóny – čelí vysoké inflaci, která v květnu vystoupila na rekordních 8,1 procenta. ECB nakupovala aktiva, zejména dluhopisy, po většinu minulého desetiletí.

ECB nyní přestane využívat svůj Asset Purchase Programme (APP), což byl hlavní podpůrný nástroj od začátku dluhové krize v eurozóně. V červenci má v úmyslu zvýšit sazby o 25 bazických bodů a pak je znovu zvýšit v září, možná výrazněji.

„Pokud inflace ve střednědobém výhledu přetrvá nebo se ještě zhorší, bude na zářijovém zasedání namístě výraznější zvýšení,“ uvedla ECB po svém zasedání.

Depozitní sazbu má teď centrální banka na minus 0,50 procenta a šéfka ECB Christine Lagardeová uvedla, že do konce třetího čtvrtletí by tato sazba mohla být zpět na nule nebo mírně nad ní. Finanční trhy ale očekávají výraznější zvyšování sazeb, do konce roku o 135 bazických bodů, uvedla agentura Reuters. To by znamenalo, že sazby se od července zvýší na každém zasedání, v některých případech i o více než čtvrt procentního bodu.

Evropská centrální banka sazby nezvýšila už 11 let a depozitní sazbu má od roku 2014 zápornou. To znamená, že komerční banky musejí za uložení peněz v ECB platit.

ECB poprvé od pandemie covid-19 obnovuje tradici výjezdních zasedání, která se do té doby konala dvakrát do roka mimo Frankfurt nad Mohanem, kde má ECB sídlo. Aktuální zasedání se konalo v Amsterodamu.

Reklama

Doporučované