Hlavní obsah

EET končí. Vláda ji od roku 2023 ruší

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Vláda posílá do parlamentu zákon, který ukončí elektronickou evidenci tržeb. Jde o vlajkovou loď vlády Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše.

Článek

Elektronická evidence tržeb (EET) ke konci letošního roku zřejmě skončí. Počítá s tím návrh ministerstva financí, který schválila vláda. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo financí.

Zrušení EET má současná vláda Petra Fialy (ODS) v programovém prohlášení. Evidence je kvůli pandemii do konce roku 2022 přerušena, žádný podnikatel tak nyní nemusí své tržby evidovat a úřady tuto povinnost nekontrolují. Podnikatelé nicméně mohou evidovat dobrovolně.

Projekt EET byl jedním z ústředních témat Andreje Babiše (ANO), který jej prosadil ještě jako ministr financí v tehdejší vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD).

EET začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 byla povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Následně se měla rozšířit na další obory, šlo například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní nebo advokáty.

Původně měla být poslední fáze spuštěna loni 1. května a do EET se mělo podle odhadů zapojit dalších zhruba 300000 podnikatelů. Aktuálně je podle údajů finanční správy do projektu zapojeno zhruba 201000 podnikatelů, kteří zaevidovali zhruba 19,2 miliardy účtenek.

Reklama

Doporučované