Hlavní obsah

Finančníci z J&T vstoupili do Moneta Money Bank

Moneta Money Bank patří k největším českým bankám.

Reklama

Aktivistický fond Petrus Advisers se dohodl s česko-slovenskou finanční skupinou J&T Finance Group a prodá jí akcie Moneta Money Bank.

Článek

Společnost Petrus Advisers, která vlastní téměř desetinu akcií Moneta Money Bank, se dohodla se skupinou J&T Finance Group na prodeji části akcií. Nezveřejnili přitom, o jakou část jde. Uvedli jen, že jde o „strategický podíl“.

„Po obdržení několika nabídek jsme se rozhodli pro skupinu J&T, která je dle nás pro Monetu a její strategii nejvhodnějším novým referenčním akcionářem. I nadále věříme v její samostatnou strategii pod současným vedením a do budoucna si plánujeme ponechat jen menší podíl,“ uvedl Klaus Umek, řídící partner fondu.

Petrus v minulosti výrazně vystupovali proti plánovanému spojení Monety s finančními firmami ze skupiny PPF, ze kterého PPF vycouvala na konci května.

Přitom se jí ho podařilo prosadit teprve napotřetí loni v prosinci. V rámci dohody se měly spojovat Moneta a finanční firmy vlastněné PPF. Konkrétně jde o Air Bank, splátkovou firmu Home Credit v Česku a na Slovensku a také půjčovací startup Benxy.

„Dohoda s Petrusem pro nás představuje zajímavou příležitost investovat do strategického podílu v největší nezávislé bance na českém trhu a dobře zapadá do našeho československého příběhu. Očekáváme, že cílovým držitelem podílu bude fond J&T Arch Investments. Podrobnosti zveřejníme v následujících dnech,“ komentoval transakci investiční ředitel J&T Finance Group Adam Tomis.

Po zrušení transakce je možné, že o prodej svého podílu v Monetě bude usilovat i PPF. Zavázala se, že ho bude držet minimálně po dobu 12 měsíců.

„Nicméně, PPF má možnost prodat svůj stávající podíl na úrovni 29,94 procenta potenciálnímu strategickému investorovi. Ten je definován jako regulovaná finanční instituce,“ uvedla v prohlášení PPF. Když bude strategický investor tzv. regulovanou finanční institucí, bude moci PPF prodat podíl hned.

Zhruba sedmiprocentní podíl v Monetě vlastní finančník Pavel Tykač.

Petrus Advisers je investiční společnost s kancelářemi v Londýně, Bratislavě, Frankfurtu a Miláně. Kupující J&T Arch Investments je fond kvalifikovaných investorů, který je hlavní investiční platformou skupiny J&T.

Spravuje nejen majetek zakladatelů skupiny J&T, ale také privátních a institucionálních investorů. J&T Arch Investments je obchodovaný na Burze cenných papírů Praha.

Reklama

Doporučované