Hlavní obsah

Frait z ČNB: České banky jsou silné a nezávislé, Credit Suisse jim neublíží

Foto: ČNB, Seznam Zprávy

Viceguvernér ČNB Jan Frait.

Reklama

Významná švýcarská banka Credit Suisse se potýká se značnými finančními problémy, ale tuzemské banky to neohrozí. Je o tom přesvědčen viceguvernér České národní banky (ČNB) Jan Frait i finanční analytici.

Článek

Bankovní gigant Credit Suisse čelí velkým problémům. Po tom, co výroční zpráva této banky odhalila trhliny ve finančních výkazech, přišlo sdělení od jejího největšího akcionáře. Saudi National Bank ve středu totiž sdělil, že bance už neposkytne další finanční injekci. Akcie banky v reakci spadly o desítky procent.

Poslední zprávou je pak informace deníku Wall Street Journal s odkazem na nejmenované obeznámené zdroje, že Evropská centrální banka kontaktovala jednotlivé banky ohledně jejich expozice na Credit Suisse.

Nastávají tak možná oprávněné obavy, zda problémy nejen kolem Credit Suisse, ale i dalších, byť méně významných bank, mohou ohrozit český bankovní systém. Viceguvernér ČNB Jan Frait emoce krotí.

Domácí banky podle něj nemají prakticky žádné finanční propojení s americkými bankami, které se dostaly do problémů, což platí také pro mateřské společnosti domácích bank.

„Domácí banky rovněž nemají významné finanční propojení s bankou Credit Suisse, u níž dnes došlo k významnému propadu ceny akcií,“ upozorňuje člen bankovní rady.

„ČNB v posledních dnech pozorně sleduje situaci v USA, kde došlo k selhání středně velkých bank, i ozvěny této situace v Evropě. Domácí banky jsou dobře kapitálově vybavené a jsou povinny dodržovat přísná regulatorní pravidla včetně těch pro řízení likvidity. ČNB uplatňuje ve své dohledové činnosti přístup, který zajišťuje, že domácí banky, které jsou dcerami bank z EU, se orientují primárně na podnikání v České republice a fungují z hlediska zdrojů financování i kapitálu jako samostatné instituce nezávislé na svých mateřských společnostech,“ vysvětlil redakci SZ Byznys.

„Domácí banky se ve významné míře financují z vkladů svých klientů a v souhrnu objem klientských vkladů bank převyšuje objem jejich úvěrů. V českém bankovním sektoru nepůsobí banky s obchodním modelem podobným bankám, které se dostaly do problémů v USA,“ dodává Frait.

Bankovní sektor je odolný

Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera patří tuzemský bankovní sektor obecně mezi velmi odolné. Výrazné problémy neměl ani během globální finanční krize v roce 2008. Stát během této krize nemusel v podstatě nijak zasahovat.

„Centrální banka provádí pravidelně zátěžové testy, které se snaží zjistit míru odolnosti bank vůči různým šokům. Čili nejen vůči tomu, že například více firem a domácností přestane splácet své úvěry, ale i právě vůči takovým šokům, jako je nákaza v bankovním sektoru,“ říká.

„Celkově je evropský bankovní sektor od globální finanční krize podstatně více odolnější a má větší kapitálové vybavení. Také míra regulace je výrazně silnější, tudíž toto vše dává daleko větší důvěru ve stabilitu bankovního sektoru. Nemyslím si tedy, že by se současné dění kolem Credit Suisse mělo nějakým způsobem dotknout našeho bankovního sektoru,“ odhaduje Seidler.

Jeho slova potvrzuje i analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler, podle něhož je finanční systém v Česku stabilní.

„Tuzemské banky jsou dostatečně regulované a jejich velkou výhodou je to, že mají hodně peněz. I kdyby tu náhodou nějaký tlak na odliv vkladů byl, banky by mohly jednoduše použít fondy, které mají u ČNB. Celková bilance bank dosahuje kolem deseti bilionů korun, přičemž u ČNB mají uloženo 2,6 bilionů korun. Z tohoto pohledu se struktura aktiv jeví jako defenzivní. Na druhou stranu, bankovní systém je založen na kredibilitě, a pokud by začala postupně vyprchávat, mohly by být banky v ohrožení,“ uvedl Pfeiler.

Reklama

Doporučované