Hlavní obsah

Letos hypotéky určitě nezlevní. Rusnok nevylučuje další růst sazeb

Foto: ČTK

Jiří Rusnok.

Reklama

Guvernér ČNB Jiří Rusnok nevyloučil další zvýšení úrokových sazeb na zasedání bankovní rady na počátku května. Zároveň uvedl, že vysoké sazby ponechá banka delší dobu, než původně očekávala. Jejich pokles letos nelze čekat.

Článek

„Ta inflace tady nebude věčně. Není to prokletí, ale nebude to bezbolestné. To hlavní jsme již odpracovali a spíše to vidím tak, že ty vysoké sazby s námi budou déle, než jsme čekali,“ uvedl dnes Jiří Rusnok. Původní předpoklady ČNB počítaly s poklesem sazeb již ke konci letošního roku. „Troufnu si spekulovat, že to nebude v letošním roce,“ dodal Rusnok k možnému poklesu sazeb.

Bankovní rada ČNB na konci března zvýšila úrokové sazby o 0,5 procentního bodu, ze 4,50 procenta na rovných pět procent, což je nejvyšší hodnota od roku 2001. Šlo tak o páté nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou.

Zpřísněním měnové politiky se ČNB snaží zkrotit inflaci, která může v příštích měsících dosáhnout ve srovnání s minulým rokem až 15 procent. Rostou ceny energií, ale také potravin nebo bydlení. Zvýšení sazeb však zrychlování inflace v letošním roce už nezvrátí. Projevuje se se zpožděním půldruhého roku.

„Všechny současné komplikace v ekonomice vedou jasně k další eskalaci cen,“ řekl v březnu Rusnok s tím, že se růst cen může vrátit k inflačnímu dvouprocentnímu cíli teprve někdy v příštím roce.

Současná inflace je kombinací vysokých cen komodit, hlavně ropy a zemního plynu, ale přispěly k ní také vysoké vládní výdaje v minulých dvou letech a v neposlední řadě napjatý trh práce, který zaměstnavatele nutí zvyšovat mzdy, aby udrželi své zaměstnance či získali nové.

Vysoká inflace poškozuje střadatele, protože reálná úroková míra zůstává výrazně negativní. České domácnosti přitom mají v bankách na běžných (neúročených) účtech uloženo 2,6 bilionu korun.

Reklama

Doporučované