Hlavní obsah

Hrozí Rusku kolaps ekonomiky podobný roku 1998? Země je na tom dnes lépe

Foto: Shutterstock.com

Hrozí Rusku podobný kolaps ekonomiky jako v roce 1998? Ilustrační obrázek.

Reklama

Rusko je na cestě k hospodářskému kolapsu, který se vyrovná nebo dokonce předčí propad z roku 1998, jenž následoval po nesplacení dluhu. Finanční dopady ale mohou být podle ekonomů menší než tehdy.

Článek

Ruská ekonomika se zmítá poté, co zahraniční vlády uvalily sankce na obchod, finance a cestování, zmrazily rezervy ruské centrální banky a vyřadily mnoho ruských bank z celosvětového bankovního systému SWIFT. Rusko se snažilo izolovat svou ekonomiku a trhy pomocí kapitálových kontrol, zdvojnásobení úrokových sazeb a dalších mimořádných opatření, ale to všechno podle ekonomů značně poškodí hospodářský růst.

Ekonomové investiční banky JPMorgan Chase ve zprávě z minulého týdne klientům sdělili, že v letošním roce očekávají v Rusku, jedenácté největší ekonomice světa, pokles hrubého domácího produktu o sedm procent, stejný propad odhadují také ekonomové Goldman Sachs. Agentura Bloomberg pak předpovídá pokles o přibližně devět procent. V roce 1998, kdy došlo k hospodářskému kolapsu, se ekonomika v souvislosti s dluhovou krizí snížila o 5,3 procenta.

„Sankce podkopávají dva pilíře podporující stabilitu – pevnost devizových rezerv centrální banky a přebytek běžného účtu platební bilance Ruska,“ uvedli ve své zprávě ekonomové JPMorgan pod vedením Bruce Kasmana.

„Sankce zasáhnou ruskou ekonomiku, která nyní zřejmě směřuje k hluboké recesi,“ dodali.

S podobným vyjádřením přišla také šéfka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová. Ta v neděli uvedla, že uvalené sankce na Rusko Spojenými státy a dalšími zeměmi již mají vážný dopad na ruskou ekonomiku a v letošním roce mohou vyvolat hlubokou hospodářskou krizi. Georgievová očekává pokles reálných příjmů a kupní síly Rusů.

Ekonomové zároveň uvádí, že i když jsou lidské a geopolitické následky ruské invaze horší než v roce 1998, v krátkodobém horizontu se pokles rublu ukázal jako menší a země má nyní větší schopnost odvrátit neschopnost splácet svůj dluh, zejména pokud ostatní země budou nadále oddalovat uvalení sankcí na vývoz energie.

„Znepokojující je spíše dlouhodobá perspektiva,“ uvedl Tim Graf, vedoucí makro strategie pro region EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika) ve společnosti State Street Global Markets. „Čím déle budou sankce trvat, a zejména pokud se rozšíří i na vývoz plynu a ropy, tím pravděpodobnější je, že se Rusko stane na dlouhá léta nedotknutelným kapitálovým trhem,“ dodal Graf.

„Slabost měny, kterou nyní vidíme, bude mít nevyhnutelně inflační charakter, zejména pokud ekonomika zůstane uzavřená vůči zbytku světa,“ řekl Graf. „Není těžké si v tomto případě představit extrémní scénáře podobné období po roce 1998,“ doplnil.

Příjmy z ropy a zemního plynu jsou pro Rusko podporou v tvrdé měně, protože prodej a přeprava energie se vyhýbají sankcím, neboť USA a další vlády se obávají, že by taková omezení nakonec více poškodila jejich ekonomiky. Na začátku roku Rusko vykazovalo měsíční přebytek běžného účtu ve výši zhruba 20 miliard dolarů.

Situace je dnes jiná

Rusko se nyní nachází v jiné situaci než v roce 1998 a ekonomické dopady současné situace se i celosvětově projeví v menší míře. Alespoň tak to odhaduje Pawel Majtkowski, analytik trhů z investiční společnosti eToro.

Ruská krize v roce 1998 byla umocněna asijskou krizí, která vypukla o rok dříve.
Pawel Majtkowski, analytik trhů v eToro

„Ruská krize v roce 1998 byla umocněna asijskou krizí, která vypukla o rok dříve. Když se hospodářská situace Ruska v letech 1994 až 1997 zlepšila, začalo si Rusko půjčovat velké částky peněz mimo své území, což vedlo k výraznému nárůstu jeho zahraničního dluhu,“ tvrdí Majtkowski.

„Když ceny komodit, které tvořily nejdůležitější část ruských příjmů, klesly, vznikly obavy z jeho platební neschopnosti. Krize vyústila v platební neschopnost Ruska z hlediska státního dluhu a ve výraznou devalvaci měny,“ říká analytik.

Pokles hodnoty rublu je podle něj to, co mají roky 1998 a 2022 společné. Kromě toho se však Rusko dnes nachází v jiné situaci než tehdy. V roce 1998 činilo ruské HDP 4,2 procenta světového HDP, nyní je to pouze 1,8 procenta. Během uplynulých 24 let se světová ekonomika rozvíjela mnohem rychleji než ruská.

Rusko 2022 × 1998

20221998
Podíl na světovém HDP1,80 %4,20 %
Podíl na kapitalizaci burz0,40 %0,40 %
Podíl na světové produkci ropy10,40 %8,30 %
Dluh v % HDP17,80 %50 %
Roční růst HDP4,30 %-5,30 %
Nezaměstnanost4,30 %13 %
Inflace8,70 %27 %
Nejvyšší úroveň úrokové sazby20 %150 %
Devizové rezervy v mld. $63018
Cena za barel ropy v $100+12

Zdroj: Trading Economics, OECD

„Na druhou stranu Rusko zvýšilo svůj podíl na světové těžbě ropy z 8,3 procenta v roce 1998 na dnešních 10,4 procenta. Rovněž nashromáždilo devizové rezervy ve výši 630 miliard dolarů, zatímco v roce 1998 byly jeho rezervy malé,“ říká Majtkowski.

V současné době je dopad situace v Rusku na světovou ekonomiku omezen na dva kanály. Za prvé, současná situace zvyšuje averzi k riziku na finančním trhu. Za druhé, současná situace tlačí na růst cen komodit, což může do značné míry omezit očekávaný pokles inflace ve světě.

„Kromě těchto dvou vlivů je však třeba říci, že světové ekonomiky si vedou dobře. V roce 1998 způsobil bankrot Ruska problémy mnoha finančním institucím ve světě, které vlastnily ruské cenné papíry. Americkou banku Bankers Trust převzala Deutsche Bank a hedgeový fond Long-Term Capital Management dostal finanční pomoc ve výši 3,6 miliardy dolarů. Díky tomu se jeho problémy nerozšířily na další finanční instituce, které s ním spolupracovaly. V současné situaci nic takového nehrozí,“ odhaduje analytik.

Ruský kapitálový trh v současné době představuje pouze 0,4 procenta globální kapitalizace akciového trhu. Světové finanční instituce dnes mají jen málo ruských dluhopisů a cenných papírů. Proto se jich výrazný výprodej ruských akcií nejspíše nedotkne.

Reklama

Doporučované