Hlavní obsah

Investoři letos sází na rozvojové trhy. Zmiňují i české dluhopisy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační obrázek.

Reklama

Aktiva na rozvíjejících se trzích v letošním roce porostou. Pomoci jim má zmírnění inflace a rychlejší růst ekonomik. Podle analytiků se tak ale nestane dříve než ve druhé polovině roku.

Článek

Stratégové z významných investičních bank Goldman Sachs, Morgan Stanley či JPMorgan Chase hovořili s agenturou Bloomberg o výhledu pro akcie, dluhopisy a měny rozvojových zemí pro letošní rok. Podrobnější pohled ukazuje, že čekají růst čínských akcií a zisky dluhopisů v místních měnách v zemích, jako jsou Polsko, Česko a Maďarsko.

Největší vliv v loňském roce měly podle stratégů narůstající spotřebitelské ceny, očkování proti koronaviru a zisky amerického dolaru podpořené očekávaným zpřísňováním měnové politiky americkou centrální bankou. V letošním roce by ale prý do hry mohly vstoupit další proměnné.

Rok 2021 byl rokem, kdy rozvinuté trhy překonaly ekonomickým růstem rozvíjející se trhy, to se změní.
Tai Hui, hlavní stratég asijských trhů z JPMorgan Asset Management

Analytici podle Bloombergu již vidí známky zotavení s tím, jak se centrální banky snaží zkrotit inflaci a zvyšují úrokové sazby. S vidinou trojího zvýšení úrokových sazeb americkým Fedem by ekonomická expanze Spojených států mohla vrcholit, a výhoda by se tedy mohla dostat do rukou rozvojových zemí a jejich ekonomik.

„Rok 2021 byl rokem, kdy rozvinuté trhy překonaly ekonomickým růstem rozvíjející se trhy, to se změní,“ řekl Tai Hui, hlavní stratég asijských trhů z JPMorgan Asset Management v Hongkongu.

Rostoucí míra proočkovanosti v některých ekonomikách podle něj nabídne příznivější prostředí, současně s tím, jak se objeví náznaky stabilizace dodavatelských řetězců. Kromě toho by základní úrokové sazby v USA mohly zůstat nižší než směrodatná inflace, což může zintenzivnit sháňky po ziskovosti.

To by byla vítaná změna pro investory v rozvíjejících se zemích, jejichž ekonomiky tvoří více než polovinu světového hrubého domácího produktu. Ukazatel akcií rozvíjejících se trhů MSCI loni klesl na úrovně z roku 2007 ve srovnání s akciemi ze Spojených států. Dluh v místní měně zakončil nejhorší rok od roku 2015, zatímco dolarové dluhopisy zamířily teprve ke své třetí ztrátě od globální finanční krize v roce 2008.

To jen podtrhuje, jak tempo růstu mezi rozvíjejícími se zeměmi nedokázalo držet krok se svými bohatšími protějšky. Zatímco rozvojové ekonomiky před pandemií expandovaly v průměru o 2,5 procentního bodu rychleji než ekonomiky rozvinutých zemí, rozdíl se v loňském roce zúžil na 1,3 procentního bodu, částečně podle oslovených stratégů také kvůli nedostatečným stimulům na podporu ekonomik.

Nicméně s tím, jak Fed na svém posledním zasedání signalizoval zvyšování sazeb v letošním roce, může hospodářský růst v USA dosáhnout na svůj vrchol. To by ve spojení s oživením ekonomické aktivity na rozvíjejících se trzích mohlo pomoci znovu rozdíl rozšířit.

Úrokové sazby loni zvedlo více než 20 rozvíjejících se zemí, což by mohlo mít na inflaci uklidňující vliv a zároveň zvýšit reálné výnosy z aktiv rozvíjejících se trhů, zejména akcií a dluhopisů v místních měnách. Rostoucí dodávky z Asie současně naznačují, že úzká hrdla v dodavatelských řetězcích se mohou rozšiřovat, což také zmírňuje tlak na ceny.

Další faktor, který pravděpodobně může působit ve prospěch rozvíjejících se trhů, je postoj Číny k uvolňování monetární politiky. Orgány v zemi se snaží pomoci ekonomice, kterou svírá krize na trhu s nemovitostmi.

Příležitosti v rozvojových zemích pohledem stratégů

Eric Zhang z Morgan Stanley Investment Management:

„Očekáváme, že inflace pravděpodobně letos začne klesat jak na rozvíjejících se trzích, tak na rozvinutých trzích. Omezení dodavatelského řetězce by se měla také začít zmírňovat.“

Velké sázky: Čínské akcie, měny s vyšším výnosem, jako je brazilský real, mexické peso či ruský rubl

Kamakshya Trivedi z Goldman Sachs:

Velké sázky: Východoevropské měny, čínské akcie

Jean-Charles Sambor z BNP Paribas Asset Management:

„Pokud se Fed pustí do velmi agresivního cyklu zpřísňování nebo pokud se Čína rozhodne držet svou politiku v oblasti nemovitostí extrémně přísnou, bude to mít negativní dopad na aktiva v rozvojových zemích. Žádný z těchto dvou scénářů však není ústředním scénářem.“

Velké sázky: Čínské dluhopisy s vysokým výnosem, externí dluh v západní Africe, dluhopisy v domácí měně v Polsku, Česku a Maďarsku

Arun Sai z Pictet Asset Management:

Velké sázky: Akcie bank, příležitosti z opětovného otevírání ekonomik ze Sdružení národů jihovýchodní Asie

Damien Buchet z Finisterre Capital:

Velké sázky: Dluhopisy v místních měnách, externí dluh producentů ropy jako Omán, Angola, Irák či Ekvádor, externí dluh zemí s napjatou ekonomickou situací, jako je Srí Lanka nebo Tunisko

Ian Samson z Fidelity International:

„Zavádění vakcín bylo ve většině rozvojových zemí příliš pomalé. Dobrou zprávou však je, že určitého stupně kolektivní imunity bylo dosaženo, přičemž Indie, Indonésie či Filipíny měly pandemii celkem pod kontrolou. Rok 2022 by mohl být rokem, kdy tyto rozvíjející se trhy zažijí boom opětovného otevírání ekonomik, který většina rozvinutých trhů zažila loni.“

Velké sázky: Indonéské akcie, čínské akcie a dluhopisy s vysokým výnosem, středoevropské měny

Anupam Damani z Nuveen:

Velké sázky: Státní a firemní dluhopisy v tvrdých měnách, místní dluhopisy

Reklama

Doporučované