Hlavní obsah

Elektřina a plyn budou ještě dražší. Víc peněz bude stát i distribuce

Záznam tiskové konference Energetického regulačního úřadu.Video: ČTK

 

Reklama

Energetický regulační úřad představil ceny regulované složky energií – u elektřiny i plynu. Regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti příští rok vzroste v průměru o 3,7 procenta a u plynu o 2,4 procenta.

Článek

Dodavatelé energií svým klientům nové ceníky už představili – a kdo neměl fixaci nebo mu končí, dozvěděl se o výrazném navýšení silové složky energií.

Například energetická společnost ČEZ od Nového roku zvýší cenu silové elektřiny u těch nejběžnějších sazeb v průměru na dvojnásobek. U sazby D02 lidé dosud za megawatthodinu platili 1 700 korun bez DPH, nově to bude 3 120 korun. A ceníky jiných dodavatelů se dočkají podobných korekcí.

Jenže silová energie tvoří jen část celkové ceny. Další složku určuje svým rozhodnutím Energetický regulační úřad (ERÚ), má pokrývat poplatky na distribuci energií a u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. U elektřiny pro domácnosti bude tvořit regulovaná část, stanovovaná ERÚ, v nadcházejícím roce přibližně 40 procent výsledné ceny, tedy méně než letos. U plynu bude zhruba na pětině, letos to byla třetina.

A i v této části dojde ke zdražení. Regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti příští rok vzroste v průměru o 3,7 procenta a u plynu o 2,4 procenta.

„Přestože se nám znovu podařilo udržet růst regulované složky pod hladinou spotřebitelské inflace, mírnému nárůstu regulovaných cen se nevyhneme. Výsledné ceny by ale v důsledku růstu regulované složky neměly vzrůst více než o dvě procenta u elektřiny, respektive o procento u plynu. Řádově rychleji však roste burza, na kterou ERÚ nemá vliv a kvůli které o desítky procent zdražují dodavatelé, což je hlavní důvod strmého růstu cen energií,“ řekl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Příliš špatných okolností

Celá Evropa letos zažívá nevídaný růst ceny elektřiny i plynu. Sešlo se totiž několik faktorů najednou – v Severním moři méně foukalo, zásobníky na plyn nebyly naplněny ze 100 procent a k tomu vyskočila cena emisních povolenek. Výsledkem byl mimořádný růst ceny energií na burze jak u elektřiny, tak u plynu.

Takové zdražení nepřežili někteří dodavatelé, z nichž největší byla skupina Bohemia Energy. Ta v říjnu oznámila, že končí s dodávkami a klienti na 900 tisících jejích odběrných místech spadli pod dodavatele poslední instance. Jejich účty za energie pak v porovnání s původními zálohami vyskočily několikanásobně.

Nejen domácnosti, ale i firmy

Za elektřinu si příští rok připlatí i firmy, zásadní vliv zde má opět růst cen na velkoobchodních burzách. Regulovaná složka elektřiny na hladině velmi vysokého napětí tvoří 17 procent z ceny, u vysokého napětí je to 29 procent.

Samotná regulovaná složka ceny elektřiny firmám a podnikům na hladině velmi vysokého napětí v příštím roce klesne v průměru o sedm procent, na hladině vysokého napětí naopak mírně vzroste o 0,3 procenta, oznámil úřad. U velkoodběratelů a středních odběratelů plynu regulovaná složka mírně klesne, a to v průměru o 0,1 procenta, uvedl ERÚ.

Reklama

Související témata:

Doporučované