Hlavní obsah

Takovou inflaci Česko zažilo jen v 90. letech. Ministerstvo čeká 8,5 %

Foto: Seznam Zprávy

Za celý letošní rok čeká Ministerstvo financí inflaci ve výši 8,5 procenta.

Reklama

Ministerstvo financí zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,1 procenta z listopadových 4,1 procenta. Zároveň čeká proti odhadům z listopadu vyšší průměrnou inflaci za celý letošní rok, a to 8,5 procenta.

Článek

Ministerstvo financí počítalo v listopadu pro letošní rok s inflací 6,1 procenta – a už i tato čísla úřad pod vedením tehdejší ministryně financí Aleny Schillerové oproti předchozím odhadům výrazně zhoršil.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nyní zásadní ukazatele ještě zhoršil, růst ekonomiky snížil na 3,1 procenta, růst cen naopak dosáhne za celý rok úrovně 8,5 procenta. Tak rychle ceny v celoročním vyjádřením nerostly od první poloviny 90. let.

Zároveň Stanjura sdělil, že na základě nové predikce může ministerstvo v novém rozpočtu pro letošní rok počítat s vyššími příjmy o zhruba 60 miliard korun.

„O tyto příjmy nebudeme snižovat náš slib uspořit v novém rozpočtu na výdajové straně až 80 miliard korun a využijeme je na dodatečné výdaje v letošním roce, jako jsou mimořádná valorizace penzí či zvýšení příspěvků na bydlení kvůli dražším energiím,“ uvedl ministr.

Za loňský rok úřad odhaduje růst ekonomiky o 2,9 procenta, zatímco v listopadu to bylo 2,5 procenta. K růstu ekonomiky loni podle ministerstva přispěla domácí poptávka, nejvíce navýšení zásob a spotřeba domácností. První odhad vývoje ekonomiky za loňský rok zveřejní Český statistický úřad v úterý 1. února.

V letošním roce by měly růst ekonomiky táhnout investiční výdaje soukromého i veřejného sektoru, stejně jako i nadále spotřeba domácností. Tu však bude podle úřadu tlumit nárůst životních nákladů, zejména cen energií.

„Meziroční inflace by se v prvním čtvrtletí 2022 měla pohybovat v blízkosti deseti procent a i ve zbývající části roku by měla zůstat zvýšená,“ uvedl Stanjurův úřad.

K inflaci by letos měl podle úřadu významně přispět nárůst cen elektřiny a zemního plynu. Ceny bude zvyšovat také cena ropy a rostoucí náklady na pracovní sílu. „Protiinflačně by se naopak mělo projevit posilování české koruny k euru,“ uvádí predikce. Průměrný kurz koruny by letos měl být podle ministerstva 24,40 Kč za euro.

Reklama

Doporučované