Hlavní obsah

Numismatik: Češi stojí frontu na tisícikorunu, která jim nic nevydělá

Foto: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

Na tisícikorunovou bankovku, kterou v limitovaném množství vydala Česká národní banka, se čekala fronta.

Reklama

Limitovaná tisícovka, kterou ve středu začala směňovat Česká národní banka, lidem vydělá jen několik stovek korun. Na jaké skvosty zaměřit pozornost? Některé mají hodnotu i stovek tisíc, říká český numismatik Michal Mašek.

Článek

Tisíce lidí dnes od časného rána přes mrazivé počasí čekaly ve frontě před pražskou pobočkou České národní banky (ČNB), aby získaly speciální tisícikorunu s přetiskem k 30. výročí rozdělení československé měny a vzniku české koruny.

Už v prvních hodinách se na stránkách aukčních portálů začala bankovka objevovat na prodej. Lidé doufají, že vzhledem k omezenému množství kusů získá na ceně.

Podle Michala Maška, předsedy České numismatické společnosti, se dnešní fronty podobají těm, které sledoval čtyři roky zpět. Tehdy se směňovaly dvacetikorunové mince. Stejně jako tehdy, i nyní na nich podle jeho slov lidé vydělají jen minimálně.

Jsou tu však i skvosty, které v české novodobé historii mají vysokou hodnotu, říká Mašek.

Co říkáte na aktuální dění před pobočkami České národní banky, která vydala limitovanou edici tisícikorun?

Opakuje se situace z roku 2019, kdy byly vydávány pamětní dvacetikoruny, které na sobě nesly portréty prvního ministra financí Aloise Rašína, jeho pozdějšího nástupce Karla Engliše a prvního guvernéra Národní banky Československé Viléma Pospíšila. Ty pamětní dvacetikoruny vydávala Česká národní banka ve stejném nákladu, tedy asi 200 000 kusů, a lidé tenkrát, stejně jako se to stane nyní, nakupovali předražené mince. V současné době má jeden kus hodnotu asi 150 až 200 korun. Před čtyřmi lety, kdy mince vyšly, je však kupovali i za tisíce.

Na tomto příkladu je dobře vidět, jak cena v krátkém čase ohromně vzrostla a následně velmi rychle klesla. To stejné očekávám i s bankovkami, na které se stojí fronta nyní. Důvodem je velké množství vydaných bankovek. Sběratelů bankovek bude v Česku zhruba tisíc až dva tisíce. Ti počkají, až rozruch kolem přeprodejů ustane, a koupí je levněji.

Kolik těchto speciálních tisícikorun si bude chtít běžný sběratel do sbírky pořídit?

Pokud je bude chtít vystavit, bude potřebovat minimálně dvě, aby mohl ukázat rub i líc bankovky. Už nyní je jasné, že lidé, kteří dnes tisícikoruny směňují, na tom výrazně nevydělají. Možná si za to koupí jeden nebo dva obědy, ale auto určitě ne.

V loňském roce byly vydány speciální stokoruny. Těch vyšlo ale jen 20 tisíc kusů. Jaký je v tom rozdíl?

Tyto stokoruny se dnes prodávají za přibližně čtyři tisíce kus. Jsou mnohem zajímavější, protože ta stokoruna vypadá jinak než běžná stovka. Jde o první bankovku, která je opatřena hologramem. Limitovaná tisícikorunová bankovka je ale opatřena pouze kolkem a není na ní jinak nic zajímavého.

+1

Kam čekáte, že se vyšplhá hodnota limitované tisícikoruny?

První šťastlivci na ní vydělají. V prvních dnech ji budou prodávat třeba za pět tisíc korun. Pak už je ale nikdo nebude chtít. A hodnota výrazně klesne. Bankovky se pak budou prodávat za částku mírně nad tisícikorunou.

Jaké máme zajímavé mince a bankovky, které byly vydány od roku 1990?

V novodobé historii Česka jich tu moc významných opravdu není. Existuje česká dvousetkoruna, která má místo ochranného pásku České národní banky napsáno „Republique du Zaire“. Díky tomuto chybotisku získala dvousetkoruna okamžitě i sběratelskou hodnotu. Netknutá bankovka může mít hodnotu řádově i statisíce korun. Pokud je zmačkaná, tak třeba 20 tisíc korun.

Z mincí je v Česku velmi zajímavá také desetikoruna z roku 1993, které vydala ČNB tisíc kusů. To byla mince dělána jako prototyp a pak se stáhla a dělaly se mince s jinak postavenou desítkou. Jinak v moderním českém mincování jsou to vždy ohromné náklady v řádech statisíců jednotlivých nominálů. Proto jsou v tuzemsku sběratelsky zajímavé jenom chybné tisky a ražby.

Je tedy v dnešní době možné stát se takovým sběratelem, který by na sběratelství uměl vydělávat?

Že by se dnes někdo rozhodl, že začne vydělávat na sběratelství mincí a bankovek, možné je, ale úspěch je pravděpodobný, jako kdyby do vás měl udeřit blesk. Je to práce jako každá jiná, je třeba se tomu věnovat, hodně toho přečíst a hodně toho vidět. Trh je navíc zaplaven falzifikáty, takže je namístě i velká opatrnost.

Kdyby si chtěl dnes někdo koupit bankovku, která by mu v čase rostla na hodnotě. Jakou byste doporučil?

Myslím, že vhodná by byla právě ta zmiňovaná stokoruna s Aloisem Rašínem. Vydávají se ale i pamětní listy, které vypadají jako bankovky. Například Strahovský klášter vydával devítistovku k devítistému výročí založení řádu premonstrátských řeholních kanovníků. Podobně se vydávají soukromé tisky, například firma České dukáty dělá umělecké bankovky.

Pokud by někdo koupil novou pětitisícovku, kterou uloží do desek a za sto let by ji netknutou prodal, vydělá na ní. To ale nebude růst na hodnotě kvůli tomu, že je vzácná, ale kvůli tomu, že je sto let nedotčená.

Reklama

Doporučované