Hlavní obsah

Zelení aktivisté chtějí narušit valnou hromadu banky. Vadí jim uhlobaron

Foto: Seznam Zprávy

V pondělí se koná valná hromada banky Moneta, kde se mají akcionáři vyjádřit k navrhovanému spojení s firmami ze skupiny PPF.

Reklama

aktualizováno •

Plánované spojení Monety s PPF a vyjadřování jejího akcionáře a uhlobarona Pavla Tykače se nelíbí ekologickým aktivistům. Proto plánují akci před pondělní valnou hromadou. Banka je žádá, aby setkání nenarušovali.

Článek

Banka Moneta dnes požádala ekologické organizace sdružené v iniciativě Zastavme špinavé prachy, aby upustily od plánů narušit jednání valné hromady banky, která se koná v pondělí 20. prosince. Akcionáři tam mají rozhodovat o plánovaném spojení se společnostmi ze skupiny PPF a navýšení kapitálu banky.

Podle zjištění SZ Byznys plánují ekologičtí aktivisté půl hodiny před začátkem setkání akcionářů uspořádat před sídlem Monety na pražské Brumlovce brífink pro novináře.

Moneta je příkladem zodpovědné finanční instituce ve vztahu k podpoře udržitelnosti i aktivit pro ochranu životního prostředí.
tisková zpráva Monety

„Banka je přesvědčena, že pro takovouto aktivitu („narušení“ valné hromady, pozn. red.) neexistuje žádný důvod: Moneta je příkladem zodpovědné finanční instituce ve vztahu k podpoře udržitelnosti i aktivit pro ochranu životního prostředí,“ uvedla banka v tiskové zprávě.

To ekologičtí aktivisté uznávají. „My samozřejmě známe interní politiku banky Moneta a je potřeba říct, že v současnosti patří i podle hodnocení Greenpeace k těm lepším, co se týče udržitelnosti,“ uvedl pro SZ Byznys člen iniciativy Zastavme špinavé prachy a organizace Re-set Radek Kubala.

Mají ale obavy z dalšího vývoje, pokud akcionáři na spojení s PPF v pondělí kývnou. Ekologičtí aktivisté se proti spojení staví na svých sociálních sítích. Poukazují také na vyjádření podnikatele Pavla Tykače, který začal letos do Monety investovat. Podle posledně zveřejněných údajů o akcionářské struktuře Tykač prostřednictvím své firmy Manecomte Limited vlastní 2,78 procenta akcií banky. Koncem září přitom svůj podíl navýšil na 5,19 procenta.

„Máme obavu, co nastane, až nad Monetou získá podstatně větší vliv PPF a případně uhlobaron Pavel Tykač. Finanční společnost PPF již v minulosti asistovala například EPH v koupi hnědouhelných dolů a elektráren v německé Lužici. Firma Sev.en Energy Pavla Tykače je jednou z největších uhelných korporací v České republice a sám Tykač se netají plány udělat z Monety banku, která bude podporovat ‚tradiční český průmysl‘, což v jeho podání znamená jednoznačně uhlí,“ tvrdí Kubala.

„Nemáme potřebu to komentovat,“ uvedl pro SZ Byznys telefonicky mluvčí Pavla Tykače Jan Chudomel.

PPF si podle svého mluvčího Leoše Rouska stojí za svým plánem spojit retailová finanční aktiva kolem Air Bank s Monetou a zachovat obchodovaní s akciemi spojené banky na burze.

„Cílem je vybudovat silnou digitálně orientovanou banku pro klienty z řad jednotlivců, malých a středních podniků. Právě to je tématem nadcházející valné hromady akcionářů Monety. Má-li kterýkoli spoluvlastník zájem na valné hromadě vystoupit či se k jejímu programu vyjádřit, může tak samozřejmě učinit. Nejde o nijak zvláštní jev,“ uvedl Rousek pro SZ Byznys.

Ekologické závazky

Moneta ve středu uvedla, že publikovala závazky ve vztahu k udržitelnosti a ochraně životního prostředí, které ji zavazují k uhlíkové neutralitě do roku 2026. „Tento závazek je promítnut do střednědobých cílů managementu banky a mimo jiné ovlivňuje výši jeho finančního ohodnocení ve smyslu variabilních odměn,“ informovala banka.

„Jsme veřejně obchodovanou bankou, z tohoto úhlu pohledu je směr pokračování v plnění našich ESG cílů logický. Jsme bankou, která má nastavenou jasnou a poměrně striktní environmentální politiku od roku 2016, kdy toto téma bylo popelkou mezi dalšími tématy. Nevidíme proto k těmto veřejným prohlášením ze strany environmentálních aktivistů jediný důvod. Nejsou opodstatněné,“ reagovala mluvčí Monety Zuzana Filipová na dotaz SZ Byznys, zda se ekologické závazky mohou po případném spojení s PPF změnit.

Třetí největší banka na českém trhu

Moneta a skupina PPF v listopadu oznámily, že se dohodly na novém modelu financování spojení banky a bankovní části PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (Zonky). O aktuálním návrhu rozhodnou akcionáři na valné hromadě. Nově mohou akcionáři upsat akcie za kurz 82 korun (jednu novou za každé dvě, které vlastní) a prodat je PPF za 90 Kč. Zvýšení vlastního kapitálu vyžaduje podporu alespoň dvou třetin přítomných akcionářů. Největším akcionářem Monety je s 29,94 procenta akcií skupina PPF.

Spojením může vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Reklama

Doporučované