Hlavní obsah

To nejhorší zdražování máme ještě před sebou, předpovídá bankéř z ČNB

Kdy odezní drahota? Rozhovor s viceguvernérem ČNB Markem Morou.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Rok 2022 bude rokem drahoty, kterou jsme poslední dvě dekády nezažili. Podle Marka Mory, viceguvernéra ČNB, mohou ceny už brzy vyskočit až o desetinu.

Článek

„Zažijeme míru inflace, kterou jsme nezažili za posledních 20 let. Rok 2022 bude patrně rok drahoty. Naší měnovou politikou se snažíme občany přimět, aby více šetřili a méně utráceli. Jestli mají více pracovat, to bych nechal na nich,“ uvedl Mora pro SZ Byznys.

Poslední prognóza centrální banky počítala zkraje roku s inflací sedm procent. Podle Mory bude hůř: „Já bych to odhadoval k devíti procentům,“ řekl Mora.

Teď v lednu totiž obchodníci tradičně nastavují nové ceny. Podle viceguvernéra je letos zvýší důrazněji než dříve. „Může dojít k tomu, že přecenění bude výraznější, než bylo v minulosti. Inflace nakonec nemusí být ani devět procent, ale můžeme se dostat až k dvouciferné inflaci, v okolí deseti procent. Vyloučit to nelze,“ řekl viceguvernér ČNB.

Na jaře už bude lépe

Zdražovat bude úplně všechno. Od potravin po energie, jejichž ceny se do inflace dosud plně nepropsaly. Ceny budou podle Mory kulminovat právě v tomto čtvrtletí.

„Vysoká čísla inflace zažijeme za leden, únor, březen.“ Uvidíme je tedy na číslech zveřejněných v únoru, březnu a dubnu. ČSÚ dnes zveřejnil hodnotu inflace za prosinec, ceny rostly o 6,6 procenta. Přesně tak, jak odhadovali analytici.

A kdy začne zdražování odeznívat? Podle Marka Mory na jaře: „Duben, květen, červen, tam už by mělo dojít ke zpomalování. K výraznému zpomalování by mělo dojít ve druhé polovině roku, ale to nejhorší máme ještě před sebou“ odhaduje.

Se sazbami brzy zpomalíme

Vysoký nárůst cen se ČNB pokouší zmírnit zvyšováním úrokových sazeb. Sérií razantních kroků vyhnala klíčovou úrokovou sazbu až na 3,75 procenta. A sazba, která zdražuje komerční úvěry a hypotéky, poroste dál.

Nejbližší zasedání, kdy bude ČNB rozhodovat o sazbách, se uskuteční začátkem února, pak koncem března a v květnu.

„Jeden dva kroky ještě budou muset být výraznější. Domníval bych se, že v únoru to bude víc než o čtvrtku. Od května to už bude jen proces jemného ladění. Nemyslím, že tempo bude pokračovat, už jsme blízko vrcholu našich sazeb,“ avizuje Marek Mora.

Že se sazby přehoupnou přes čtyřku, je téměř jisté. „Myslím, že se s našimi sazbami budeme muset přehoupnout přes čtyřku. Neexistuje strop, přes který nejdeme. Sky is the limit, jak říkají Angličané,“ řekl viceguvernér.

Zpátky na dvě procenta koncem roku

Česká centrální banka dlouhodobě usiluje o inflaci kolem dvou procent. „Blízko cíle se dostaneme až v samém závěru roku, na cíli budeme počátkem 2023,“ předjímá Marek Mora další vývoj.

ČNB se do zvyšování pustila jako jedna z prvních a razantně. Například ECB vysokou inflaci zatím sazbami neřeší: „My se nacházíme v úplně jiných podmínkách než průměr eurozóny. Máme extrémně nízkou míru nezaměstnanosti, máme napjatý trh práce,“ míní Mora.

Přijal by Mora post guvernéra ČNB? Není teď koruna příliš silná? A jaký růst předpovídá pro letošek republice? Podívejte se na celý rozhovor ve videu nahoře v článku.

Reklama

Doporučované