Hlavní obsah

České domácnosti mají u bank dluh přes 2 biliony korun

Dluhy u bank rapidně rostou.

Reklama

Dluhy českých domácností u bank v listopadu stouply proti říjnu o 18,6 miliardy korun na 2,032 bilionu Kč. Meziročně byly dluhy domácností ke konci listopadu vyšší o 179 miliard. Vyplývá to z údajů ČNB.

Článek

Kromě zadlužení domácností stouply také dluhy nefinančních podniků. Ty se oproti říjnu zvýšily o 655 milionů na 1,219 bilionu korun a meziročně stouply o 54,8 miliardy korun.

Dva biliony korun přesahují dluhy českých domácností u bank od letošního října. Zvyšují se od února 2016. Nad bilion korun se poprvé dostaly v červnu 2010, úroveň 1,5 bilionu převýšily v září 2017.

Tři čtvrtiny dluhů domácností u bank připadají na úvěry na bydlení. Ke konci listopadu meziročně vzrostly zhruba o 11 procent na 1,582 bilionu korun. Objem úvěrů na spotřebu se zvýšil meziročně zhruba o šest procent na 281 miliard korun. Proti konci října byly úvěry na bydlení i na spotřebu vyšší přibližně o procento.

Zadlužení firem, na rozdíl od zadlužení domácností, kolísá. Loni meziměsíčně stouplo v lednu, březnu a dubnu a pak od srpna do října. V ostatních měsících klesalo. Letos zadlužení firem zatím každý měsíc rostlo, pokles nastal pouze v červnu.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

Reklama

Doporučované