Hlavní obsah

ČNB nastražila past s poškozenou bankovkou. Banku to stálo 200 tisíc

Foto: ČNB, Seznam Zprávy

Když banka nevymění poškozenou bankovku, i když by měla, může dostat až milionovou pokutu. Ilustrační foto.

Reklama

Kontroloři centrální banky si posvítili na pokladníky Raiffeisenbank. Banka ve více než třetině případů nevyměnila poškozenou bankovku, i když měla. Odešla tak s dvousettisícovou pokutou.

Článek

Pokladníci Raiffeisenbank se za poslední tři roky zhoršili v rozpoznávání, se kterými penězi jde ještě platit a které bankovky už pro jejich míru poškození musí stáhnout z oběhu. V roce 2017 chybovali zhruba ve čtvrtině případů, kdy jim mystery shoppeři (fiktivní zákazníci) centrální banky schválně překládali poškozené bankovky. Letos to bylo už 36 procent.

„Podle zákona o oběhu bankovek a mincí jsou ČNB, úvěrová instituce provádějící pokladní operace a zpracovatelé tuzemských bankovek a mincí povinni zadržet nestandardně poškozené tuzemské bankovky a mince,“ vysvětlila pro SZ Byznys mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.

„Bohužel, v této situaci rozhoduje lidský faktor, nikoliv stroje, a to byl i tento případ. Výměny poškozených bankovek jsou na pokladnách výjimečnou transakcí a mnohdy je těžké jejich stav posoudit,“ reagovala mluvčí banky Petra Kopecká.

ČNB uvedla, že s ohledem na výsledek kontrol nešlo o ojedinělá pochybení. A že jde o pochybení vážné, protože vzhledem k velikosti pobočkové sítě a počtu klientů Raiffeisenbank může mít značně negativní vliv na kvalitu obíhajících peněz.

„Následkem jednání účastníka řízení bylo bezprostřední ohrožení zákonem chráněného zájmu společnosti na zajištění oběhu tuzemských bankovek a mincí v odpovídající kvalitě, v tomto případě konkrétně pak na zájmu společnosti, aby byla zajištěna výměna běžně poškozených bankovek nepoškozenými bankovkami a zároveň se do oběhu nevracely bankovky, které nejsou vhodné pro další oběh,“ uvedla ČNB ve svém rozhodnutí.

Pravidla pro ponechání či stažení bankovky z oběhu

Bankovka opotřebená oběhem:

  • Fyzická osoba (s výjimkou směnárníka) takovou bankovku vrací zpět do oběhu, právnická osoba a směnárník nevrací zpět do oběhu a předává ČNB.

Běžně poškozená bankovka:

  • Fyzická osoba (s výjimkou směnárníka) může přijetí takové bankovky odmítnout.
  • Právnická osoba bankovku přijímá a nevrací do oběhu, pokud je takto poškozená bankovka celá; není-li celá, může přijetí bankovky odmítnout.
  • Úvěrová instituce provádějící pokladní operace takovou bankovku přijímá a nevrací zpět do oběhu, pokud je celá (nechybí žádná část bankovky, popř. chybí pouze část nebo části jejího okraje nebo obvodu) a skládá se nejvýše ze 2 částí, které nepochybně patří k sobě, nebo je celistvá (bankovka, která tvoří souvislý celek), a celková plocha takové bankovky je větší než 50 %.

Nestandardně poškozená bankovka:

  • ČNB zadrží takovou bankovku bez náhrady. Náhradu může poskytnout za zadržené bankovky nestandardně poškozené při živelní pohromě, obětem při spáchání trestného činu nebo při pokusu o spáchání trestného činu, nešťastnou náhodou, způsobem, kterého si příjemce nemusel nebo nemohl povšimnout, např. s ohledem na jeho zdravotní postižení.
  • Úvěrová instituce provádějící pokladní operace a zpracovatel bankovek a mincí zadrží takovou bankovku bez náhrady a předá ji ČNB.
  • Ostatní subjekty mohou takovou bankovku odmítnout.

Zdroj. ČNB

Banka rozhodnutí ČNB nerozporuje a pokutu přijímá.

„Co se týče nápravných opatření, zde jsme kromě opětovného povinného školení pro pokladníky ještě upravili metodiku pro pokladníky tak, aby byla explicitně zdůrazněna důležitost správně prováděných výměn českých platidel,“ uvedla Petra Kopecká.

Reklama

Doporučované