Hlavní obsah

Erdogan jde proti proudu a inflace v Turecku překročila 20 procent

Recep Tayyip Erdogan se prezentuje jako nepřítel drahých úvěrů

Reklama

Meziroční míra inflace v Turecku poprvé za téměř tři roky překročila 20 procent. Spotřebitelské ceny se v listopadu meziročně zvýšily o 21,31 procenta po říjnovém nárůstu o 19,89 procenta.

Článek

Údaje o inflaci, které v pátek zveřejnil Turecký statistický úřad podle analytiků podtrhují rizika spojená s výrazným snižováním úrokových sazeb. To vedlo k propadu kurzu turecké měny, který zvyšuje dovozní ceny.

Turecká centrální banka od září snížila svůj základní úrok o čtyři procentní body na 15 procent, což mnoho ekonomů považuje za ukvapené a lehkovážné. Banka svým postupem vyhověla tlaku ze strany prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který doufá, že nižší náklady na úvěry podpoří ekonomiku. Turecký prezident v rozporu s tradiční ekonomickou teorií tvrdí, že vysoké úrokové sazby způsobují inflaci, a označuje se za nepřítele vysokých nákladů na úvěry.

Turecká lira od začátku letošního roku ztratila téměř polovinu své hodnoty vůči americkému dolaru. Tento týden odstoupil z funkce turecký ministr financí Lütfi Elvan. Erdogan na jeho místo jmenoval dosavadního náměstka Nureddina Nebatiho, který je podle agentury Reuters také zastáncem nízkých úrokových sazeb.

Guvernér centrální banky Şahap Kavcioglu ve čtvrtek podle účastníků jeho setkání s investory naznačil, že banka tento měsíc přikročí k dalšímu snížení úroků, ale že začátkem příštího roku uvolňování měnové politiky pozastaví.

Reklama

Související témata:

Doporučované