Hlavní obsah

Inflace v USA je nejvyšší za téměř 40 let, vystoupila na 6,8 procenta

Foto: Profimedia.cz

Inflace stoupá téměř všude, USA nejsou výjimkou.

Reklama

Míra inflace ve Spojených státech v listopadu vystoupila na 6,8 procenta a je nejvyšší za téměř 40 let. Ve své zprávě to uvedlo americké ministerstvo práce.

Článek

Míra inflace je teď v USA nejvyšší od června 1982. V listopadu se proti říjnu ceny podle sezonně přepočtených údajů zvýšily o 0,8 procenta proti růstu o 0,9 procenta v říjnu.

Ceny se zvyšovaly u většiny položek spotřebního koše, nejvíce zdražily pohonné hmoty, bydlení, potraviny či auta.

Výsledek překonal očekávání analytiků, což mimo jiné znamená, že americká centrální banka (Fed) by mohla začít uvažovat o rychlejším ukončení podpůrných opatření.

Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny potravin a energií, v listopadu činila 4,9 procenta. Proti říjnu se takto definovaný index spotřebitelských cen zvýšil o 0,5 procenta proti růstu o 0,6 procenta v předchozím měsíci.

Analytici v anketě společnosti Dow Jones v průměru očekávali, že celková míra inflace za listopad vystoupí na 6,7 procenta. U jádrové inflace počítali s růstem na 4,9 procenta.

Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA proti loňskému jaru výrazně klesl a nyní se pohybuje kolem nejnižších hodnot od roku 1969. Analytici také očekávají, že Spojené státy zakončí letošní rok silným hospodářským růstem. Vysoká inflace tak zůstává největším problémem, který ohrožuje úplné zotavení ekonomiky z krize, kterou loni na jaře vyvolala pandemie covidu-19.

Reklama

Doporučované