Hlavní obsah

„Jarňáky“ v zahraničí jsou tu a s nimi věčná otázka, karta, nebo hotovost?

Foto: Shutterstock.com

Platit v zahraničí hotově, nebo kartou? Jednoduchá rada neexistuje. Každá možnost má své výhody i nevýhody. (Ilustrační snímek).

Reklama

Chystáte se letos na dovolenou a nevíte, zda je na místě výhodnější platit kartou, nebo hotově? Neexistuje správná odpověď, někdy se hodí karta, jindy zase hotovost. Dobré je však vědět, na co si dát pozor.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Letošní dovolená se Čechům kurzově rozhodně vyplatí. Otázka směnného kurzu je dnes, vzhledem k posilování domácí koruny, výrazně důležitější, než byla v minulých letech. Domácí měna je k euru nejsilnější od července 2011, a dovolená pro Čechy je tedy z pohledu kurzu nejvýhodnější za posledních deset a půl roku.

„Před rokem se domácí měna pohybovala v blízkosti 26 korun za euro, dnes je to za méně než 24,20 koruny za euro. Toto téměř sedmiprocentní posílení koruny dává Čechům alespoň trochu zapomenout na domácí rychle rostoucí ceny a mohou si užívat zahraniční dovolené, která je tak levnější než loni,“ uvedl pro SZ Byznys Tomáš Volf ze společnosti Citfin, která se zabývá devizovými službami.

S sebou kartu i hotovost

Váháte, zda v cílové destinaci platit hotově, nebo kartou? Pravděpodobně neexistuje jedna správná odpověď a rozumné je spolehnout se na obojí. Určitě je dobré zohlednit, jestli se chystáte do hojně vyhledávané destinace, kde pravděpodobně nebude problém s platbami kartou, případně najít bankomat. Naopak v menších městech či odlehlých horách může být bezhotovostní platební styk problémem, stejně tak výběr z bankomatu.

Podle předních tuzemských bankovních domů je však v zahraničí rozumnější volit platby kartou, je-li to možné. Pokud byste si totiž chtěli vybrat na místě hotovost z bankomatu, hrozí vyšší poplatky za výběr a méně výhodný kurz.

„Našim klientům vždy doporučujeme mít u sebe nějakou provozní hotovost, která pomůže v případě, že obchodník neprovozuje platební terminál, nebo došlo k jeho výpadku a není nikde poblíž bankomat. Obecně však jednoznačně doporučujeme preferovat bezhotovostní platby kartou,“ dodala Jančíková z České spořitelny.

Placení kartou umožňuje také dosáhnout nulového či nízkého kurzového rozdílu, ten je nižší než při směně hotovosti ve směnárnách
Anna Strnadová, Moneta Money Bank

„Při platbě kartou se totiž používá výhodnější kurz (deviza prodej) než při výběru místní měny z bankomatu (valuta prodej),“ uvádí jako jeden z důvodů, proč preferovat platby kartou. Za platbu kartou banka neúčtuje žádný poplatek, zatímco při výběru z bankomatu poplatek být účtován může.

„Placení kartou umožňuje také dosáhnout nulového či nízkého kurzového rozdílu, ten je nižší než při směně hotovosti ve směnárnách. Například my klientům nabízíme běžný účet v eurech i dolarech, a to za výhodný kurz na trhu při využití směnárny v internetovém bankovnictví nebo mobilní aplikaci, a pak vždy platit v zahraničí již bez dalšího kurzového rozdílu,“ tvrdí Strnadová z Moneta Money Bank.

„Navíc pokud klient využije k placení kartu a po čase by se mu případně nějaká platba naúčtovaná obchodníkem nezdála v pořádku, může využít takzvané reklamace platby u své banky,“ doplňuje další výhodu Strnadová.

Valutový a devizový kurz

I když můžete mít vedení platební karty včetně výběrů z bankomatů v zahraničí zdarma, do transakcí provedených kartou v zahraničí se zahrnuje ještě směnný kurz, který si každá banka stanovuje sama. Vychází přitom z referenčního směnného kurzu Evropské centrální banky, ke kterému přičte procentní přirážku.

Valuty, devizy, prodej, nákup či střed. To jsou položky, které obsahuje zpravidla každý kurzovní lístek nabízený bankou, směnárnou či jinou finanční institucí. Na první pohled může vše vypadat poněkud komplikovaně. Ve skutečnosti má každý sloupec kurzovního lístku svůj význam.

Zahraniční měnu můžeme dostat ve dvou podobách – ve valutách nebo v devizách. Jednoduše řečeno, valuty jsou běžná hotovost, zatímco devizy jsou pro bezhotovostní transakce. Pokud tedy chceme v bance či ve směnárně vyměnit hotovostní koruny například za eura, zajímá nás sloupec valuty prodej.

Stejný princip funguje u deviz. Díváme se do sloupce prodej v případě, že chceme koruny vyměnit za eura. Samozřejmě vedle slovíčka nákup a prodej musí být vyznačeno, že se jedná o devizy. Pokud je to nadále nesrozumitelné, stačí se řídit jednoduchou pomůckou. Jak u valut, tak u deviz se řídíme kurzem, který se nám z našeho pohledu jeví jako méně výhodný.

Proč se kurzy valut a deviz výrazněji liší? Devizový kurz pro nás bývá zpravidla výhodnější z prostého důvodu. S valutami jsou totiž spojena rizika, jako může být krádež nebo poškození, kvůli nimž banky jejich cenu zvyšují. Existují i výjimky, kdy banky a směnárny nabízí kurzy shodné.

Při pohledu na kurzovní lístek dále zjistíme, že se na něm nachází i sloupec nazvaný „střed“. Středový kurz je průměr nákupního a prodejního kurzu. Na kurzovním lístku má čistě orientační funkci.

Banky ho například využívají pro přepočet transakcí provedených platební kartou v cizině a převod peněz do zahraničí. Pojišťovny na základě středového kurzu zase vyčíslí výši výloh, které musel klient zaplatit v cizí měně na úhradu nákladů spojených s pojistnou událostí v zahraničí.

Pozor na trik

Pokud platíme v zahraničí kartou například v restauraci či kamenném obchodě, koruna se na cizí měnu převádí vždy kurzem deviza prodej. Pozor ovšem na lákavou nabídku terminálů a bankomatů, nutno podotknout, že zcela legální.

Trik spočívá v tom, že u některých bankomatů a terminálů se vám při platbě či výběru nabídnou dvě možnosti přepočtu. První z nich je přepočet částky vaší bankou. Tou druhou je takzvaná dynamická konverze měny (Dynamic Currency Conversion – DCC). Ukáže vám, kolik peněz v českých korunách vám strhnou z účtu.

Může to znít lákavě, ale tuzemské banky radí, nedělejte to. Zvolená částka se totiž přepočítává podle mnohem horšího kurzu, na kterém vydělává provozovatel bankomatu nebo terminálu.

Při výběru hotovosti z bankomatů upozorňujeme na nabídku takzvané konverze měny
Patrik Madle, ČSOB

Pokud vám měnu přepočítá vaše domácí banka, vyjde to zpravidla levněji. Kurz sice nemusí být nejvýhodnější, ale rozhodně bývá férový a srovnatelný s běžnou turistickou směnárnou. Rozdíl může být pět až deset procent, což je u vyšších částek znát.

„Při výběru hotovosti z bankomatů upozorňujeme na nabídku takzvané konverze měny, kdy na obrazovce klient vidí nabídku zaúčtování transakce v místní měně, nebo ve měně účtu. V těchto případech doporučujeme zvolit místní měnu,“ uzavírá pro SZ Byznys Patrik Madle za banku ČSOB.

Ztracená karta

Pokud byste se ale rozhodli vézt si vyšší objem hotovosti z Čech, přináší to určitá rizika a asi tím největším je možná nenávratná ztráta.

To v případě ztráty karty odpadá, jak pro SZ Byznys uvedla Anna Strnadová z Moneta Money Bank. „Z pohledu bezpečnosti je i při ztrátě karty bez znalosti PIN riziko zneužití karty velice nízké, kartu si navíc můžete kdykoliv zablokovat online v internetovém bankovnictví nebo mobilní aplikaci, čímž také zamezíte případnému zneužití karty.“

„Ztracenou kartu je možné snadno zablokovat a finance tak ochránit před krádeží, kdežto se ztracenou hotovostí se klient zpravidla už nesetká. Blokaci karty je možné provést jak v aplikaci, tak telefonicky na naší nonstop zákaznické lince,“ říká pro SZ Byznys Jiřina Jančíková z České spořitelny. „Aby klient po případné blokaci karty nezůstal odříznutý od svých peněz, může si snadno v aplikaci vygenerovat virtuální kartu, kterou pak používá bezkontaktně v bankomatech i u obchodníků,“ dodává.

Reklama

Doporučované