Hlavní obsah

Kalkulačka: Jak se vám sníží ceny energií

Foto: Shutterstock

Kolik ušetříte díky vládnímu stropu na energie? Spočítejte si to v orientační kalkulačce SZ Byznys. Ilustrační foto.

Reklama

Vedle úsporného tarifu a odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje vláda připravila další úlevu lidem v době drahých energií. Zastropovala ceny elektřiny a plynu. Kolik by úspora mohla činit při vaší spotřebě ukáže kalkulačka.

Článek

Česká vláda v pondělí představila zastropování cen energií. Cena jedné kilowatthodiny elektrické energie by se měla zastavit na zhruba šesti korunách, kilowatthodina plynu pak na přibližně třech korunách.

Protože jsou tyto údaje pro řadu lidí příliš abstraktní, připravila redakce SZ Byznys kalkulačku, která orientačně vypočítává to, o kolik vám zhruba zlevní energie, pokud nyní platíte cenu nad hranicí zastropování. Stačí znát vaši poslední roční spotřebu, současné ceny za energie a způsob, kterým energie využíváte. Tedy údaje, které zjistíte z posledního vyúčtování, případně ceníku vašeho dodavatele.

Kalkulačka pak ukáže rozdíl současných cen a zastropovaných cen pro vaši konkrétní spotřebu silové elektřiny či plynu.

Může se stát, že se vás zastropování (zatím) netýká, třeba díky fixaci, a kalkulačka ukáže nulu. I tak se ale nemusíte bát, že se vás nová opatření týkat nebudou – letošní úsporný tarif i odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje by se mělo týkat každé domácnosti.

Důležité je také vědět, že jestliže má zákazník zafixovanou nižší cenu, než je vládou určený strop, neměla by se mu zvýšit. „Pokud je fixovaná cena nižší než ta zastropovaná, bude zákazník platit i nadále nižší fixovanou cenu. V případě, že by fixovaná cena byla vyšší, tak bychom zákazníkovi fakturovali cenu zastropovanou. Ale čekáme samozřejmě ještě na příslušný zákon a prováděcí předpis,“ sdělil redakci v úterý mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík.

Zastropování energií by mělo státní rozpočet stát 130 miliard Kč, přičemž podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je to maximální částka.

Zajímá vás jak váš dodavatel vypočítal konkrétně vaše zálohy? Velmi detailní excelovou kalkulačku připravil Energetický regulační úřad.

Přijde i pomoc firmám

Vláda také představila řešení, která mají ulevit podnikům od příliš vysokých účtů za energie. V důsledku růstu cen elektřiny a plynu hrozí nejen omezováním výroby, ale také jejím úplným zastavením.

„Firmy, to znamená velkoodběratelé elektřiny a plynu (s ročním odběrem nad 630 MWh, pozn. red.), budou moct čerpat už od 1. listopadu pomoc ve výši 30 miliard Kč v rámci dočasného krizového rámce. Plánujeme dalších 30 miliard korun, které budou vycházet z evropského nařízení o krizových opatřeních ke snížení vysokých cen energií, které jsme navrhli s Evropskou komisí,“ uvedl na středeční tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS).

Maximální částka, na kterou budou mít podniky nárok, bude dvojí. „U energeticky náročných firem to bude až do 200 milionů korun, u ostatních maximálně 45 milionů korun,“ dodal ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN).

Firmy ale středeční oznámení vlády spíše kritizují, pomoc je podle nich nedostatečná a není jasné, jak bude rozdělována. „Jako politické gesto to zní výborně, ale realita je jiná,“ řekl ve čtvrtek redakci SZ Byznys Radim Bondy, obchodní ředitel Sklárny Moravia.

„I když ani tento program není ideální, má značné zpoždění a kvůli omezením daným Evropskou komisí nemusí být pro řadu firem dostatečnou podporou, tak věříme, že alespoň z části poskytne pomoc těm nejvíce dotčeným podnikům s cenami energie již v letošním roce,“ říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Řešení energetické krize připravuje i Evropská komise. Ta hodlá v podstatě zdanit nadměrné zisky energetických firem. Členské státy by tímto krokem mohly získat v souhrnu 140 miliard eur (přes 3,43 bilionu korun).

Reklama

Doporučované