Hlavní obsah

Milostivé léto končí. Využil ho jen zlomek lidí, stát jedná o pokračování

Ilustrační foto.

Reklama

Hromadné oddlužení lidí, kteří nespláceli veřejným institucím nebo státu, v pátek končí. Jen na neziskovou organizaci Člověk v tísni se v této souvislosti obrátilo 120 tisíc lidí.

Článek

Byť zatím nejsou k dispozici celková čísla, dle odhadů využil šanci snížit a definitivně smazat svůj dluh v rámci Milostivého léta jen zlomek z celkových 711 900 exekuovaných. Souhrnná data o počtu oddlužených a objemu odpuštěných dluhů bude mít Exekutorská komora od jednotlivých exekutorů k dispozici v průběhu března.

Přesto vedoucí dluhového poradenství neziskové organizace Člověk v tísni Daniel Hůle hodnotí akci jako úspěšnou.

„Od září se na nás obrátilo přes 120 tisíc lidí, kteří projevili o projekt zájem a kterým jsme poskytli poradenství. Mnoha z nich jsme s exekučními problémy pomáhali i opakovaně,“ uvedl Hůle. „Díky Sbírce Milostivé léto jsme mohli podpořit 245 rodin celkovou sumou 14 milionů korun, což ukončilo téměř tisíc exekucí za více než 100 milionů,“ doplnil.

Milostivé léto – speciál

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Seznam Zprávy sledovaly akci Milostivé léto. Až do 28. ledna 2022 se umožnilo dlužníkům ukončit exekuční řízení pouhým zaplacením původní vymáhané částky plus poplatku exekutorovi ve výši 907,50 Kč včetně DPH. Odpouštěly se tak úroky a penále.

Například Magistrát Hlavního města Prahy eviduje 5658 exekucí za téměř 4,5 miliardy korun (bez úroků a poplatků), na které se Milostivé léto vztahovalo. Z toho bylo k 10. lednu zaplaceno jen 23 v sumě 786 tisíc korun.

Pražský dopravní podnik pak eviduje 173 tisíc za zhruba 185 milionů korun. U exekutorů k 10. lednu zaplatilo 1976 dlužníků. „Velmi zhruba lze odhadnout, že na jistinách zaplatili 2 až 3 miliony Kč a na poplatcích cca 1,8 mil Kč. Naopak na soudních poplatcích, nákladech na soudní zastoupení a nákladech na exekuci ušetřili cca 16,5 mil. Kč,“ píše se v podkladech na jednání zastupitelstva. Dalších 2594 dlužníků podalo žádost, k uvedenému datu ale exekuce zatím zastavena nebyla.

Podle Daniela Hůle patřily mezi hlavní bariéry končící akce výkladové nejasnosti ohledně penále u zdravotního pojištění. „Až na konci listopadu se všechny zdravotní pojišťovny připojily. Přesto doteď někteří exekutoři odmítli názor ministerstva, exekutorské komory a zdravotních pojišťoven akceptovat,“ popisuje. Stěžuje si také na zoufalou komunikaci ze strany některých úřadů a obecně nedostupnost dat o tom, komu a kolik lidé dluží.

K Milostivému létu se připojily i některé banky či úvěrové společnosti. Jejich podmínky oddlužení se ale liší. Akce Home Creditu končí také v pátek. U Komerční banky, Essoxu a Modré pyramidy je třeba požádat do 31. ledna a zaplatit do 28. února. U České spořitelny a Monety končí Milostivé léto 28. února a u České kanceláře pojistitelů 13. března.

Milostivé léto pro dlužníky by se mohlo letos od začátku září do konce listopadu zopakovat. Nyní se jedná o parametrech oddlužovací akce.

„Zástupci Ministerstva spravedlnosti, Exekutorské komory, neziskové organice Člověk v tísni a poslanec Marek Výborný (SPOLU) se shodli na tom, že by se mohlo uskutečnit Milostivé léto II ještě letos,“ informoval Vladimír Řepka, tiskový mluvčí z Ministerstva spravedlnosti.

V případě opakování Milostivého léta požadujeme úplně jiné nastavení parametrů.
Jan Mlynarčík, prezident Exekutorské komory ČR

O tom, jaká bude jeho podoba, ještě není jasno. „V případě opakování Milostivého léta požadujeme úplně jiné nastavení parametrů. Soudní exekutoři, stejně jako jiné právnické profese, musí být za svou práci odpovídajícím způsobem zaplaceni. Stát nemůže odpouštět dluhy na jejich úkor,“ požaduje například prezident Exekutorské komory ČR Jan Mlynarčík.

Reklama

Doporučované