Hlavní obsah

Kalkulačka: Podnikatelé mají poslední možnost přihlásit se k paušální dani

Foto: Seznam Zprávy

Paušální daň se v roce 2022 zvyšuje o 525 korun měsíčně. Vyplatí se vám? Spočítejte si v kalkulačce níže.

Reklama

aktualizováno •

Jedna měsíční platba a je po starostech. Díky paušální dani lze jednoduše platit zálohy na pojištění, odpadá navíc povinnost podávat daňové přiznání. Ne všem se ale vyplatí. Dnes je poslední možnost se k ní přihlásit.

Článek

V pondělí 10. ledna je poslední den, kdy se mohou pro letošní rok přihlásit drobní podnikatelé k placení paušální daně. Lze to i elektronicky.

Jedna platba a je hotovo

Nebaví vás každý měsíc řešit, jestli odešly pravidelné zálohy na zdravotní a sociální pojištění a kolik to vůbec je peněz? A ještě horší je vzpomínka na podání daňového přiznání? Právě pro tyto případy stát zřídil tzv. paušální daň.

Vstup do režimu paušální daně je zcela dobrovolný. Pokud se vám nevyplatí, můžete vše platit postaru.

Paušální daň vyjde v roce 2022 na 5 994 korun měsíčně. Pro srovnání – v roce 2021 platili živnostníci paušál ve výši 5 469 korun.

Částka se skládá ze tří částí:

  • Minimální záloha na zdravotní pojištění ve výši 2 627 korun měsíčně.
  • Minimální záloha na důchodové pojištění navýšené o 15 %, což vychází na 3 267 korun měsíčně.
  • Daň z příjmů ve výši 100 korun.

Komu se paušální daň vyplatí?

Ne všem se nicméně paušální daň vyplatí. Jestli je pro vás její výše na příští rok výhodná, si můžete spočítat v naší kalkulačce:

Společně s výhodami, které paušální daň přináší, přichází také určité nevýhody. Podnikatelé v tomto režimu přicházejí o všechny slevy na dani. Mezi ně patří například sleva na dítě, sleva na manžela nebo manželku a také takzvané školkovné.

Podnikatelé nemohou počítat ani s daňovými odpočty. To vše je totiž součástí daňového přiznání, které – jak už jsme zmiňovali – živnostníci s paušální daní nemusí podávat.

V jakých případech se můžete přihlásit k paušální dani?

  • Pokud jste OSVČ podle zákonů upravujících důchodové a veřejné zdravotní pojištění s ročním příjmem z podnikání do jednoho milionu korun.
  • Jestliže nejste plátcem DPH a nemáte registrační povinnosti k DPH, s výjimkou registrační povinnosti identifikované osoby.
  • V případě, že nejste dlužníkem v insolvenčním řízení.
  • Když nejste společníkem veřejné obchodní společnosti ani komplementářem komanditní společnosti.
  • Když nevykonáváte činnost, ze které plynou příjmy ze závislé činnosti, s výjimkou příjmů, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně. OSVČ, jež zároveň pracují na dohodu, mohou paušální daň využívat jen v případech, pokud je dohoda o pracovní činnosti s odměnou do 3 500 korun a dohoda o provedení práce do 10 tisíc měsíčně.

Jak se k dani přihlásit

K paušální dani je možné se přihlásit pouze jednou za rok. Kdo chce zálohy od příštího roku platit paušálně, musí se rozhodnout nejpozději do 10. ledna 2022.

Do tohoto dne musí zájemci poslat oznámení na finanční úřad. Možnosti jsou tři. Buď elektronicky s využitím datové schránky či přes daňový portál MOJE daně, do kterého je možné se přihlásit třeba přes bankovní identitu.

Druhou možností je odeslání formuláře žádosti poštou. Pokud vám vyhovuje více osobní setkání, žádost můžete odevzdat také na podatelně finančního úřadu.

Živnostníci, kteří paušální daň využívali už v roce 2021, nemusí žádnou novou žádost odesílat. Stačí pouze zvýšit pravidelnou platbu a stále splňovat všechny podmínky.

Jedinou možností, jak se k paušálu přihlásit i po 10. lednu, je moment, kdy živnostník začíná podnikat až později v průběhu roku.

Součástí paušální daně není nemocenské pojištění. Pokud si jej chcete platit, nezapomeňte v žádosti vyplnit příslušná pole (konkrétně druhý oddíl formuláře). Zálohy na nemocenské pojištění posíláte dál České správě sociálního zabezpečení.

Záloha na paušální dani je splatná vždy do 20. dne kalendářního měsíce. Jedinou výjimku tvoří leden, v němž mohou podnikatelé, kteří do paušálního režimu nově vstoupili, zaplatit až v únoru.

Paušální daň se vždy platí na bankovní účet místně příslušného finančního úřadu s předčíslím 2866.

K dani se v roce 2021 přihlásilo více než 70 tisíc podnikatelů.

Reklama

Doporučované