Hlavní obsah

Stovky tisíc dlužníků dostaly další šanci. Milostivého léta využil zlomek

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Možnost dostat se některým svým dlužníkům z pasti v rámci akce Milostivé léto nabídly i některé soukromé firmy. Ilustrační foto.

Reklama

Podle zjištění SZ Byznys akci Milostivé léto zatím využil jen malý podíl těch, kdo by mohli. Vypořádání exekuce ale trvá. Pro někoho může být problém sehnat peníze i jen na původní dluh a poplatek exekutorovi.

Článek

Takzvané „Milostivé léto“ je těsně za polovinou. V rámci něho musí organizace zřizované státem či samosprávami a také firmy většinově vlastněné státním aparátem nabídnout dlužníkům v exekuci vykoupit se z dluhů. Řádově jde o stovky tisíc lidí v exekuci, kteří by mohli akce „zaplať jen jistinu a poplatek exekutorovi a zbytek dluhu ti bude odpuštěn“ využít. Čas zbavit se železné koule na noze mají do konce ledna.

Jednotlivé instituce zájem dlužníků mohou zatím jen odhadovat, žádosti a zastavení exekucí jsou totiž v kompetenci soudních exekutorů. Milostivé léto se nevztahuje na správní nebo daňové exekuce.

Podle zjištění SZ Byznys ale šance očistit se využil zatím zlomek dotčených lidí postižených soudní exekucí. Může to být tím, že je ještě příliš brzo a některé exekuce nemusejí být vypořádané. Pro některé lidi ale bude jistě problém doplatit i jen původní dluh a poplatek exekutorovi, i když se jim odpustí zbytek.

Podle navrhovatele zákona, lidoveckého poslance Marka Výborného, může milostivé léto reálně pomoci až čtvrt milionu lidí.

Prezident Exekutorské komory Jan Mlynarčík míní, že na vyhodnocení zájmu o Milostivé léto je ještě brzy. „Celý proces zastavení exekuce a osvobození od placení příslušenství může trvat několik týdnů, takže ve statistikách se projeví až na přelomu roku. Exekutoři a jejich zaměstnanci jsou plně vytíženi telefonáty a přípisy od povinných, ve kterých žádají o informace,“ napsal SZ Byznys. „Kolik dlužníků skutečně uhradí a kolik exekucí v důsledku toho bude zastaveno, nelze zatím vůbec předjímat,“ dodal.

Milostivé léto – speciál

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Seznam Zprávy sledovaly akci Milostivé léto. Až do 28. ledna 2022 se umožnilo dlužníkům ukončit exekuční řízení pouhým zaplacením původní vymáhané částky plus poplatku exekutorovi ve výši 907,50 Kč včetně DPH. Odpouštěly se tak úroky a penále.

Například město Praha vede aktuálně 194 441 tisíc exekucí. Nejvíc Dopravní podnik, kde podle jeho mluvčího Dana Šabíka probíhá 173 tisíc exekucí.

„Celková dlužná částka jistiny těchto případů činí zhruba 185 milionů korun. Zájem zatím projevilo 5357 osob, přičemž téměř 2000 exekucí už bylo zastaveno, resp. byly splněny podmínky milostivého léta. O jakou celkovou jistinu se jedná, zatím přesně nevíme, ale bude to velmi pravděpodobně částka mezi 2 a 3 miliony Kč,“ sdělil redakci vedoucí komunikace pražského dopravního podniku Daniel Šabík.

Na nájemném z bytu nebo nebytových prostor dluží v Praze dva tisíce lidí, jistina činí 128 milionů korun, zaznělo na pondělní tiskové konferenci k tématu. Radní Hana Kordová Marvanová uvedla, že aktuální čísla o zájmu exekuovaných dlužníků zjišťují.

V Brně by akce mohlo využít přes 57 tisíc dlužníků, po kterých se vymáhá více než 146 milionů korun. „K dnešnímu dni (14. prosince, pozn. red.) akce Milostivé léto využilo osmnáct dlužníků. Původní jistina v těchto případech činí 217 064 Kč,“ konkretizoval mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. Celková osvobozená (prominutá) částka v těchto případech podle něj činí 31 236 korun.

Ústí nad Labem očekává, že této akce využijí jednotky procent dlužníků, jejichž dluh je vymáhán prostřednictvím soudního exekutora. I tak bude město z akce těžit. „Pohledávky vymáhané soudním exekutorem jsou většinou dlouho po splatnosti, dlužníci nemají hodnotnější majetek a dluhy jsou tak špatně dobytné, proto jakákoli úhrada těchto pohledávek a to byť ‚pouhé‘ jistiny bude pro město přínosem,“ vysvětlila ústecká mluvčí Romana Macová.

Magistrát Plzně oslovil všech svých zhruba 1800 dlužníků. „Základní dluh za nimi tvoří kolem 82 milionů korun,“ sdělila mluvčí Adriana Jarošová. „Za odbor bytový Magistrátu města Plzně byly ke konci listopadu zastaveny exekuce u 40 osob. Objem původní jistiny činil 866 tisíc korun. Částka k odpisu za tyto exekuce je 5,205 milionu,“ doplnila. Informační kampaň a pomoc dlužníkům spustily i Plzeňské městské dopravní podniky. „V jejich případě se Milostivé léto týká přibližně 22 tisíc exekucí ve výši zhruba 49 milionů korun,“ dodala Jarošová.

V případě polostátního dodavatele energií ČEZ Prodej jde asi o 70 tisíc aktivních soudních exekucí. „Na základě požadavků dlužníků již exekutoři vyčíslili pohledávky v několika stovkách případů. Několik desítek dlužníků již splnilo podmínky Milostivého léta a exekuce jim byly zastaveny,“ uvedl mluvčí ČEZu Roman Gazdík.

K akci se připojil také konkurent ČEZu Pražská energetika (PRE), byť ze zákona tuto povinnost nemá. „Případů zatím není moc, přijali jsme v této souvislosti nižší desítky žádostí od našich dlužníků a v jednotkách případů už bylo prominutí realizováno,“ informoval mluvčí PRE Petr Holubec.

Zdravotní pojišťovny uleví tisícovkám lidí

Ve Všeobecné zdravotní pojišťovně jde o 230 tisíc lidí s dluhy až 13 miliard korun, kterým by se mohlo od exekuce ulevit. „Dotazů k Milostivému létu je v řádu jednotek tisíc,“ uvedla mluvčí VZP Viktorie Plívová. První předběžná čísla o skutečně ukončených případech bude mít pojišťovna nejdříve v únoru 2022. „Zatím se jedná o několik set případů v rámci jednotlivých regionálních pracovišť,“ dodala mluvčí.

Druhá největší Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra eviduje 20 150 dlužníků, jejichž dluhy předala k exekučnímu vymáhání exekutorům. Zájem o využití Milostivého léta odhaduje na stovky případů. „Vzhledem k tomu, že evidujeme 2120 dlužníků, u kterých je exekučně vymáháno pouze penále v celkové výši 38,6 milionu korun, lze usoudit, že právě tito dlužníci milostivého léta využijí přednostně,“ míní mluvčí pojišťovny Jitka Mravinacová.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna podle své mluvčí Elenky Mazurové aktuálně eviduje 800 případů zastavení exekuce z celkových 46 700 soudních exekucí.

„Prozatím byli naši klienti osvobozeni od částek penále v celkové výši 250 tisíc korun. Po ukončení celé akce je možné předpokládat celkovou částku odpuštěného penále v řádech miliónů korun,“ informovala mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny Nicol Lenertová.

Přidaly se i soukromé firmy

Ač nemusejí, k Milostivému létu se přidávají i soukromé společnosti, respektive spouštějí vlastní akce podobné té státní. Z akce totiž mohou těžit i ony. Stejně jako u institucí z veřejné sféry se jim podaří dostat zpět aspoň část dluhů v případech, kdy už byla šance na vymožení malá.

Žádná banka ani společnost nemohou odpovídajícím způsobem prosperovat v zemi, kde existuje takřka milion exekucí.
Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny

„Žádná banka ani společnost nemohou odpovídajícím způsobem prosperovat v zemi, kde existuje takřka milion exekucí,“ konstatoval mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Ta oslovila přes 12 tisíc klientů s exekucí esemeskou. Zatím se na Spořitelnu podle Hrubého obrátilo na tři sta z nich. U 92 klientů už byla exekuce zastavena, když zaplatili jistinu v celkové výši 4 miliony korun a banka jim odpustila příslušenství ve výši 20 milionů. U 180 klientů se čeká na dodání podkladů a splacení jistiny v hodnotě 20 milionů korun. Tam by banka odepsala příslušenství za dalších 40 milionů Kč. Zhruba 30 klientů, kteří o Milostivé léto projevili zájem, pak nesplňovalo podmínky například z důvodu probíhajícího trestního řízení.

„Na rozdíl od veřejnoprávních věřitelů Spořitelna za klienty jedná s exekutory, stačí, když klienti pouze doplatí jistinu. Věříme, že komunikace s exekutory je pro klienty stresující a tímto se snažíme zvýšit šance, že co nejvíce klientů, kteří požádají o prominutí části dluhu v rámci Milostivého léta, nakonec celý proces skutečně dokončí,“ vysvětlil Filip Hrubý.

Požádat o prominutí příslušenství a nákladů spojených s nesplácením svých dluhů mohou do konce ledna i klienti Komerční banky a dceřiných společností ESSOX a Modrá pyramida stavební spořitelna. Pokud jim banka vyhoví, jistinu budou muset dlužníci zaplatit nejpozději do konce února 2022.

Naproti dlužníkům v exekuci jde dobrovolně také Moneta. „Celkově vedeme 1250 exekucí a akce lze využít na všechny. Nad to je do akce ‚Milostivé léto‘ zařazeno i dalších 6 tisíc dlužných úvěrů mimo exekuci, u kterých je možné požádat o částečné odpuštění dluhu,“ popsala mluvčí banky Zuzana Filipová. O akci podle ní dosud projevilo zájem 6 klientů, kteří vyplnili webovou žádost a mají zájem na doplacení dluhu. „Celková částka, kterou se Moneta Money Bank zavázala odpustit, je 72 tisíc korun z celkového dluhu ve výši 293 tisíc,“ doplnila mluvčí.

Ulevit některým dlužníkům i sobě od problematických pohledávek se rozhodl i největší nebankovní poskytovatel spotřebních půjček Home Credit. Obdobu Milostivého léta může využít každý jeho klient, který měl aktivní exekuci k letošnímu 28. říjnu.

„Jedná se zatím o několik stovek klientů s exekuovanou jistinou řádově v desítkách milionů korun plus příslušenství – poplatky exekutorů, náklady soudních řízení a naběhlý úrok. Při předpokladu úhrady dle domluvy s dlužníky, kteří nás prozatím kontaktovali, se jedná o odpuštění řádově nižších desítek milionů korun z naší strany,“ uvedl mluvčí Home Creditu Michal Fila.

Přidala se i Air Bank ze stejné finanční skupiny PPF. Na konci října oslovila dva tisíce klientů s nabídkou prominutí části dluhu, který u banky mají: úroky po zesplatnění, náklady na soudní řízení i exekuci. „Zatím se nám ozvalo něco přes 100 klientů. S většinou jsme se domluvili na podmínkách doplacení a někteří klienti svůj zbývající dluh už zaplatili. Jednalo se o částky od jednotek tisíc do několika set tisíc korun,“ konkretizovala mluvčí peněžního domu Jana Pokorná.

Dobrovolně se připojila také Česká kancelář pojistitelů (ČKP), která prostřednictvím exekutorů vymáhá nezaplacené příspěvky do Garančního fondu. Jde o řidiče bez povinného ručení, kteří jsou v exekuci přes 4 roky. Pokud by se do Milostivého léta přihlásilo všech 18 tisíc motoristů, kterých se to týká, šlo by o dluhy v objemu 190 milionů korun. „Zatím projevili zájem motoristé v řádech nižších desítek. Akci jsme spustili teprve před pár dny,“ konstatovala mluvčí ČKP Veronika Nová.

Reklama

Doporučované