Hlavní obsah

Koho drtí účty za energie, dostane pomoc. Příspěvek půjde čerpat i zpětně

Foto: Shutterstock.com/Alex Yeung

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Vláda představila pomoc pro lidi, které postihla energetická krize. Zvýší příspěvek na bydlení, který půjde čerpat tři měsíce zpětně. Speciální pomoc vláda připravila i pro lidi, kteří skončili v režimu DPI, a pro podnikatele.

Článek

Vláda připravila pomoc pro lidi i firmy, které postihlo zdražení energií.

„Domácnostem, které postihlo zvýšení cen energií, pomůže příspěvek na bydlení, který navýšíme. Vláda to rozšíření schválí první týden v lednu a půjde čerpat tři měsíce dozadu, a tím budou mít pokrytý nárůst, s kterým se již potýkají,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

„Pro lidi, kteří museli vstoupit do režimu dodavatele poslední instance (DPI), je připravena mimořádná okamžitá pomoc. Umožní vyhnout se hmotné nouzi. Nově zohlední leasingy, hypotéky a další věci,“ dodal.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl příklad, že u domácnosti, která má dvě děti a která využívá elektrické vytápění, se očekává navýšení roční faktury za energie o zhruba 48 procent. „Roční navýšení účtů tak bude zhruba 25 tisíc korun a zvýšený normativ u příspěvku na bydlení by měl umět toto zvýšení pokrýt,“ uvedl na tiskové konferenci Jurečka.

Obsahem změny má být mimořádné navýšení k normativním nákladům na bydlení pro rok 2022 tak, aby bylo pokryté zvyšování cen energií nebo rozšíření nároku na příspěvek na bydlení i pro podnájemní bydlení a služebnosti. Doposud se příspěvek týkal pouze nájemního a vlastnického bydlení.

Zároveň by vláda měla mít možnost mimořádného navýšení příspěvku v průběhu roku v případě, kdy se odhad vývoje cen významně zvýší. Státní rozpočet bude změna stát zhruba 2,5 až tři miliardy korun.

Vláda také připravila pomoc pro firmy. Podnikatelé budou moci využít mimořádnou okamžitou pomoc v rámci programu Záruka v souvislosti s vynucenou změnou dodavatele energií. „Poskytne záruky na úvěr do 80 procent jistiny,“ upřesnil premiér Fiala.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou chce zdarma poskytovat záruky až do výše 80 procent jistiny zaručovaného úvěru, jehož maximální výše může být dva miliony korun. Doba ručení bude až dva roky. Podnikatelům to má pomoci překlenout období spojené s prudkým nárůstem cen energií a umožní jim snadnější přístup k úvěrům od komerčních bank na pokrytí takto zvýšených provozních nákladů, aby mohli i za těchto zhoršených podmínek pokračovat v podnikatelské činnosti.

Pro poskytnutí této záruky musí podnik doložit, že se ceny energií zvýšily po 13. říjnu 2021, a to o více než 100 procent. Pokud podnikatelé odebírají energie od dodavatele poslední instance, mohou požádat o podporu až poté, co uzavřeli standardní smlouvy s dodavatelem.

Vláda vedle toho od 1. ledna pozastavuje vyplácení příspěvku B z programu Antivirus, doplatí podporu za listopad a prosinec.

Program Antivirus B má bránit propouštění. Při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin dorovnává 60 procent náhrady mzdy do 29 000 korun. Minulá vláda schválila, že příspěvek budou firmy moci čerpat od začátku listopadu do konce února.

Sto tisíc lidí nekomunikuje

Celkem kvůli konci dodavatele energií se do režimu DPI dostalo k 21. prosinci 912 962 zákazníků, k novému dodavateli odešlo 734 405 z nich.

V režimu DPI nadále zůstává téměř 180 000 zákazníků, 80 000 z nich komunikuje, téměř 100 000 zákazníků je bez jakékoliv komunikace.

Reklama

Doporučované