Hlavní obsah

Pojistka proti inflaci zlevňuje a láká k nákupu. Padělat jde ale i zlato

Foto: Shutterstock.com

Silná americká měna dostává pod prodejní tlak vzácné kovy. Ilustrační foto.

Reklama

Na začátku března cena zlata a stříbra kroužila kolem svých dlouhodobějších maxim. Od té doby ale na trzích vládne sílící dolar, který cenu zlata sráží dolů. Levnější zlato nyní sice láká investory, ale také padělatele.

Článek

Cena zlata klesá již několik týdnů v řadě, což postupně vedlo k atakování hranice kolem 1 700 dolarů za unci (přibližně 41 500 Kč). V dolarovém vyjádření se tak cena vzácného kovu dostala na nejnižší úroveň od začátku letošního roku.

Ještě v březnu se přitom zlato obchodovalo kolem 2 070 dolarů za unci (asi 50 tisíc Kč), tedy přibližně o 18 procent výše, než je jeho současná cena. Od začátku roku je pak zlato níže o šest procent. Důvodem takového propadu je podle analytiků především výrazné posilování amerického dolaru, čímž se zlato stává dražším pro zahraniční investory, kteří o něj ztrácí zájem. Přesto je v současné „bídě“, kdy investoři často marně hledají, kam peníze uložit, zlato i přes pokles ceny jednou z mála alternativ.

Americká měna prudce posiluje díky vyhlídkám, že americká centrální banka (Fed) bude nucena agresivně zvyšovat úrokové sazby, aby zabránila rostoucí inflaci ve Spojených státech. Ta za měsíc červen činila meziročně 9,1 procenta, což bylo nejvíce za 40 let.

Trhy tak nyní očekávají, že americký Fed zvýší úroky o 0,75 až jeden procentní bod, což by podle analytiků mohlo vést k dalšímu posílení amerického dolaru a pravděpodobně dalšímu poklesu ceny drahého kovu.

Zlato, z jehož držby, tedy jen samotného vlastnění, investorům neplynou žádné úroky, bývá v době zvyšování úrokových sazeb pod tlakem na jeho prodej. Investorům se totiž zvyšují náklady na jeho držení a raději ho prodávají. Tím se zvyšuje jeho množství na trhu a logicky klesá jeho cena.

„Americký dolar je v současné době preferovanou třídou aktiv, protože globální ekonomická nejistota zvýšila jeho přitažlivost jako bezpečného přístavu. Poslední etapu růstu amerického dolaru přinesly údaje o inflaci v USA. Ty naznačily, že zatím neexistují žádné známky vrcholu inflace a centrální banka možná bude muset pokračovat v rychlejším zvyšování sazeb,“ uvedli ve své zprávě analytici investiční společnosti Kotak Securities.

Podle nich mohou tendence k dalšímu poklesu ceny zlata přetrvávat, dokud americký dolar nepostihne výraznější korekce směrem dolů nebo obecně nedojde k výraznému oživení cen komodit.

„V druhé polovině roku je především potřeba sledovat vývoj úrokových sazeb v zahraničí a rovněž také měnové zasedání ČNB. Výsledky těchto událostí se budou projevovat na síle, či slabosti české koruny a rovněž na ceně zlata pro české investory. Následně je důležité, jaký bude vývoj na geopolitickém poli, převážně tedy situace okolo války na Ukrajině,“ říká Jakub Petruška, analytik společnosti Zlaťáky.cz.

„Trh také hodnotí plány Evropské unie na přijetí sedmého balíčku sankcí proti Rusku, který přidá zákaz dovozu ruského zlata. Sankce EU proti ruskému zlatu budou mít na cenu spíše omezený dopad. Myslím, že tento krok je spíše gestem. Je pravděpodobné, že Rusové budou schopni najít kupce mimo EU zcela uspokojivě,“ uvedl pro server CNBC nezávislý analytik Ross Norman.

Ještě hůře se v posledních měsících vyvíjí cena stříbra, jež od začátku ledna klesla o 19 procent a nyní se stříbro obchoduje kolem 18,87 dolaru za unci (přibližně 457 Kč). Ze svých březnových maxim, kam se cena dostala krátce po vypuknutí války na Ukrajině, je aktuálně níže přibližně o třetinu.

Pozor na padělky

Zajištění proti rostoucí inflaci, propad na kapitálových trzích a válka na Ukrajině. To jsou podle analytiků hlavní důvody, proč je zlato i přes svou nejistou budoucnost mezi Čechy za poslední půlrok oblíbenou investicí. Výhodou je i jeho nižší cena oproti březnu. Co je ovšem horší zprávou, roste i počet padělků a napodobenin na českém trhu.

„Zlato je obecně považováno za bezpečnou investici, ale platí to pouze v případě, pokud koupíte to pravé. Na českém trhu se v poslední době objevují padělky vzácného kovu. Jeden z posledních případů policisté odhalili v květnu letošního roku na Novojičínsku,“ uvedl Roman Pilíšek, ekonom a spoluzakladatel společnosti Zlaté rezervy.

„Důvod pro častější výskyt falzifikátů zlata na trhu je jednoduchý – vzrůstající poptávka na trhu společně se vzrůstajícími objemy prodeje zlata. Jakmile začne být něco v kurzu, vždy se vyskytnou jedinci, kteří se pokouší na trendu nepoctivě vydělat,“ říká Pilíšek.

Jak se proti padělkům ideálně bránit? Podle Jana Kovaříka, analytika společnosti Zlaťáky.cz, je ideální uskutečňovat nákupy fyzického kovu pouze u renomovaných firem s kamennými pobočkami, kde je možné si osobně zkontrolovat parametry produktu i příslušné dokumenty.

„Samozřejmostí kvalitního prodejce je také spolupráce s ČNB a Puncovním úřadem coby silnými partnery a zároveň dohledem. Určitě nedoporučuji kupovat mince či slitky v neověřených e-shopech. Nejlepším řešením je nákup fyzického kovu oproti finančním prostředkům s následným ověřením kovu, rozměrů, evidenčních čísel a garancí zpětného odkupu,“ uvádí analytik.

Dobrou volbou, jak se bránit padělku, je podle Kovaříka také nákup investiční zlaté mince. Mince jsou produktem centrálních bank jednotlivých zemí. Mince ze zlata jsou stejně jako bankovky platidlem a jsou obecně přijímány jako prostředek směny.

„Ražba těchto zlatých investičních mincí podléhá zákonu a bankovním regulacím, nelze je razit ‚jen tak‘. I při ražbě zlatých sběratelských mincí ČNB je uveden maximální náklad mincí schválený radou ČNB a tento limit nesmí být překročen,“ dodává Kovařík.

Pilíšek ze společnosti Zlaté rezervy k tomu upozorňuje na podezřelé výhodné nabídky. „Žádné akční ceny nebo slevy na drahé kovy neexistují. Pokud někdo nabízí zlato pod cenou, která je na trhu běžná, je to varovný signál, že je něco špatně,“ upozorňuje.

Vezměte silný magnet…

Ověřit pravost zakoupeného slitku nebo investiční mince může podle Pilíška sám kupující. Jde to navíc poměrně snadno pomocí magnetu. „Základní identifikaci pravosti zvládne i poučený laik. Zlato je totiž diamagnetické a vnější magnetické pole jej odpuzuje. Toto si lze vyzkoušet použitím silného magnetu a jemného plátku zlata. Zlato totiž nebude na magnet reagovat. Je určitě vhodné použít silné neodymové magnety, nejsilnější permanentní magnety na světě,“ vysvětluje.

Dalším krokem je podle něj kontrola hmotnosti, přičemž zlato patří mezi deset nejtěžších kovů na planetě a na své rozměry je tedy opravdu neobvykle těžké. „Pro padělání z hlediska hmotnosti je nejblíže wolfram. Ten je paramagnetický a je přitahován magnetickým polem, tak jej lze snadno detekovat pomocí silného magnetu. Padělání jinými kovy, které se svou vahou zlatu blíží, je ekonomicky nerentabilní,“ dodává Pilíšek.

Mince se podle Kovaříka ze Zlaťáky.cz falšují zřídkakdy. Důvodem je už samotná skutečnost, že se jedná o měnu, platidlo, a žádná centrální banka nemá ráda, pokud se jí falšuje měna.

„Trestní odpovědnost je v podstatě tvrdší než v případě násilného činu. Dost často se mince či slitky prodávají na různých e-shopech jako dárkové předměty, nicméně by na nich měl být vyražen specimen (vzorek, pozn. red.), případně jiná informace vedoucí k rozpoznání napodobeniny. Jedním z vodítek by mohla být také nápadně rozdílná cena,“ doplňuje na závěr Kovařík.

Reklama

Související témata:

Doporučované